اميرالمومنين على ع ، چهارمين پسر ابوطالب، در حدود سى سال پس از واقعه فيل و بيست و سه سال پيش از هجرت در مكه معظمه، از مادرى بزرگوار ، به نام فاطمه، دختر اسد بن هشام بن عبد مناف ، روز جمعه سيزده رجب در كعبه به دنيا آمد.ايشان تا شش سالگى در خانه پدرش ابوطالب بودند و مدت هفت سال نيز در خانه پيامبر اكرم( صلى الله عليه وآله وسلم )، - در آن مكتب كمال و فضيلت - تربيت شدند. على(ع ) نخستين مردى بود كه به پيامبر ص گرويد و آمادگى خود را براى يارى و همراهى پيامبراكرم ص در تمام مواضع زندگي اعلام كرد.پيامبر اكرم(ص ) پس از اين وقايع بود كه فرمودند :اين على، برادر و وصى و وارث و جانشين من در ميان شما پس از من است .
بعد از سيزده سال دعوت رسول خدا(ص ) در مكه، مقدمات هجرت آن حضرت به مدينه فراهم شد.در شب هجرت پيامبر اكرم( ص ) ، على(ع )در بستر رسول خدابه جاي ايشان خوابيد و آن شب كه اول ربيع الاول سال چهاردهم بعثت بود، ليلة المبيت ناميده شد و بر اساس روايات در همين شب آيه اى درباره على(ع )نازل گشت .
آن حضرت در سال دوم هجرت با فاطمه زهرا(س) ازدواج كرد.ايشان در طول عمر پر بر كشان در غزوات و سريات بسياري شركت كردند و در تمامي اين غزوات شمشير برنده اسلام و عطوفت بخشنده نبوي و تجسم رافت و شجاعت اسلامي بودند .در سال دهم هجرت، در پنجم ذىالقعده، پيامبر اكرم(ص )، على(ع) را به يمن فرستاد تا مردم را به اسلام دعوت كند، و بر اثر دعوت وى بسيارى از مردم به دين مبين اسلام درآمدند. در همين سال بود كه قضيه غدير خم پيش آمد . رسول خدا(ص) در آن روز ضمن معرفى اميرالمومنين به عنوان جانشين خود، فرمود: هر كه را من مولا وآقاي اويم، اين على هم مولا و آقاي اوست. اين حديث را 110 نفر صحابى و 84 نفر از تابعين و 360 نفر از دانشمندان اهل تسنن از قرن دوم تا قرن سيزدهم هجرى روايت كرده اند.
ايشان پس از بيست و پنج سال سكوت و خانه نشيني ، در دوران حكومت پنج ساله شان دست به اصلاحات كلاني در جامعه آن روزگار زدند اما در همين زمان عواملى دست به دست هم داد و مانع اصلاحات و عدالتى كه على(عليه السلام) مي خواست شد.در اين مدّت، وقتِ اميرالمؤمنين بيشتر صرف خنثى كردن توطئه ها و مبارزه با ناكثين( پيمان شكنانى چون طلحه و زبير) و قاسطين( ستمگران و زورگويانى چون معاويه و پيروانش) و مارقين( خارج شوندگان از اطاعت على(عليه السلام) چون خوارج نهروان)، گرديد.اميرالمؤمنين(ع ) در تمام دوران عمر 63 ساله خود، در حدّ اعلاى پاكى و تقوا، درستى، ايمان و اخلاص، زندگى كرد و جز خدا هدفى نداشت .ايشان تمام عمرپر بركتشان را با طهارت و تقوا سپرى كرد و آراسته به تقوا خدا را ملاقات نمود. امام المتقين در خانه خدا به دنيا آمد و در خانه خدا هم از دنيا رفت. شهادت آن حضرت در شب 21 رمضان سال چهلم هجرى اتفاق افتاد.
روز خبرنگار :
پس از شهادت محمود صارمي ، خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران (ايرنا) هنگام انجام وظيفه در شهر مزار شريف در سال 1377 توسط گروه منحط طالبان، هفدهم مرداد ماه هر سال به نام روز خبرنگار نامگذاري شد . با توجه به شغل خطير خبر نگاري و با عنايت به اينكه خبرنگار وجود ش را هزينه آگاه سازي ديگران مي كند ، لزوم تعيين چنين روزي براي بيان مشكلات و مسايل اين صنف از جامعه فرهنگي كشور ضروري مي نمايد . بايد گفت بيان واقعيات و حقايق جامعه از جمله وظايف خبرنگاراست .
روز شهادت ديپلمات هاي ايراني درافغانستان :
ديپلمات هاي ايراني به همراه يك خبر نگار ايرنا -كه پيشتر ذكر آن رفت - در چنين روزي به دست عمال رژيم منحط طلبان در منطقه مزار شريف در سال 1377 به درجه رفيع شهادت نايل آمدند .
درگذشت آيت الله خويي :
حضرت آيت الله سيد ابوالقاسم خويي عالم بزرگ جهان اسلام در نيمه ماه رجب سال 1317 ه ق در شهر خوي در استان آذر بايجان به دنيا آمد . ايشان به همراه پدر به منظور تحصيل علوم ديني به نجف ، كه در آن زمان بزرگترين حوزه علميه جهان اسلام به حساب مي آمد، عزيمت كرد . آيت الله ابوالقاسم خويي در سالهاي تحصيل در نجف اشرف از محضر استادان بزرگواري چون شيخ مهدي مازندراني ، شيخ ضياء الدين عراقي و شيخ محمد حسين ناييني بهره هاي فراوان برد . ايشان در حوزه هاي مختلف علوم حوزوي صاحب راي و انديشه است كه از آن جمله مي توان به بحث هاي گسترده آن عالم رباني در علوم فقه و اصول اشاره كرد . آن عالم فرزانه همچنين در علم رجال با نگارش كتابي در بيست و چهار مجلد با عنوان" معجم رجال حديث و تفصيل طبقات رواه" سمت استادي خود را در اين علم به نمايش گذارد . آيت الله خويي شاگردان بسياري را از كشور هاي مختلفي چون جمهوري اسلامي ايران ، كويت ، پاكستان ، سوريه ، لبنان ، بحرين ، هند ، افغانستان ، آفريقا ، خاور دور و عراق تربيت كرد كه از ميان شاگردان برجسته ايراني ايشان مي توان به آيت الله ميزا جواد آقا تبريزي ، آيت لله حسين وحيد خراساني و از شاگردان ايشان در ديگر كشورها از سيد محمد حسين فضل الله ، علاء الدين بحرالعلوم و شهيد آيت الله محمد باقر صدر اشاره كرد . از آن عالم رباني كتب بسياري در موضوعات مختلف علوم اسلامي بجا مانده است كه از ميان آنها مي توان به كتاب هايي چون : اجود التقريرات در اصول فقه ، البيان في علم التفسير در تفسير قرآن كريم ، نفحات الاعجاز في علوم القرآن ، منهاج الصالحين في بيان احكام الفقه كه تا كنون بيست و هشت بار تجديد چاپ شده است ، مناسك الحج و توضيح المسائل اشاره كرد . آيت الله خويي سرانجام درهفدهم مرداد سال 1371 به ديار حق شتافت .
درگذشت ابوريحان بيروني :
در چنين روزي در سال 440 هجري قمري « ابوريحان بيروني» دانشمند پرآوازه ايراني در گذشت . ابوريحان محمد بن احمد بيروني منجم، رياضيدان، جغرافيدان و فيلسوف برجسته ايراني درسال 362 ه ق در خوارزم به دنيا آمد. وفات او را در غزنه در حدود 78 سالگي شب دوم ماه رجب سال 440 ذكر كرده اند .ابوريحان تأليفات فراوان و مهمي در رشته هاي مختلف علمي چون نجوم ، رياضيات ، تاريخ ، فلسفه ، گياهشناسي ، ادبيات و...داشته است . از جمله آثار او مي توان به التفهيم
لأ وايل الصناعه التنجيم اشاره كرد .كتاب التفهيم حاوي مطالبي در هندسه ، شرح احوال آسمان و زمين و احكام نجوم است و در آن از حركت فلك ، قطر زمين و سيارات ، فواصل آنها ، كسوف و خسوف ، منازل قمرو سايرمسايل نجوم سخن گفته شده است . وي در كتاب الصيدنه مىگويد: «از همان دوره نوجوانى، به سبب علاقهمندى فراوان در دانشاندوزى، بر حسب سن و حال، در نهاد خود حظى يافتهام و يك شاهد در اين مورد بسنده است كه يك رومى در سرزمين ما اقامت گزيد و من دانهها و تخمها و ميوهها و گياهان و جز اينها را مىآوردم و نامهاى آنها را در زبان او، از وى مىپرسيدم و مىنوشتم». بيرونى از سال 408 تا 421 ه ق همراه سلطان محمود غزنوى بوده و در مدت اقامتسيزده ساله خود در هندوستان توانست زبان سانسكريت را بياموزد و تحقيقات گستردهاى را در باب آداب و رسوم، عقايد و فرهنگ و ديگر جنبههاى علمى و فرهنگى هندوها انجام دهد. وى در همين زمان چندين كتاب را از زبان سانسكريت به عربى و بالعكس ترجمه كرد. وي علوم رياضى و نجوم را نزد ابونصر منصور بن على بن عراق وعلوم عقلى و حكمت را نزد عبدالصمد اول آموخت . الآثار الباقيه عن القرون الخاليه ، فى تحقيق ماللهند، رساله فى فهرست كتب الرازى ، الجماهر فى معرفة الجواهر و الصيدنه ، رسالة فى فهرست كتب الرازى ، القانون المسعودى فى الهيئة و النجوم ، الجماهر فى معرفةالجواهر درباره كانىشناسى ، التفهيم فى اوائل صناعة التنجيم (به زبان فارسى و عربى ) در چهار علم اصلى يعنى هندسه و حساب و هيات و احكام نجوم و يك فن فرعى عملى، بنام اسطرلاب از جمله آثار اوست .
تصويب تشكيلات صليب سرخ جهاني در ژنو :
در چنين روزي تشكيلات صليب سرخ جهاني در ژنو در سال 1864 ميلادي به تصويب رسيد .
هانري دونان موسس صليب سرخ در 8 مه 1826 در خانوادهاي مذهبي در شهر ژنو ديده به جهان گشود . در زادگاه هانري دونان، پس از انتشار كتاب خاطرات سولفورينو تعدادي از افراد خيرخواه و سرشناس شهر ژنو از پيشنهادات وي استقبال نمودند و يك كميته پنج نفره را تشكيل دادند. اين كميته در 23 اكتبر 1863 با دعوت از 16 كشور اجلاس را در ژنو برگزار نمود كه براساس مصوبه اجلاس، كميته صليب سرخ تأسيس گردد. صليب سرخ كه معكوس رنگهاي پرچم كشور سوئيس زادگاه هانري دونان بود به احترام وي به عنوان نشان كميته بينالمللي انتخاب گرديد. با تلاشهاي هانري دونان و كميته بينالمللي صليب سرخ در جريان اجلاس سال 1864 در ژنو كه با شركت 15 كشور اروپايي برگزار شد اولين كنوانسيون ژنو در مورد كمكرساني به مجروحين جنگهاي زميني به تصويب رسيد. در جنگ سال 1870 ميان آلمان و فرانسه كه به محاصره پاريس انجاميد، هانري دونان ضمن سازماندهي و جمعآوري كمكهاي مردمي و انتقال پتو و غذا به جبههها، به مجروحين جنگ كمك نمود تا از منطقه درگيري خارج شوند و سال بعد كميته بينالمللي صليب سرخ به سرپرستي دونان اسامي اسراء جنگ را اعلام كرد و خانوادههاي آنان را از نگراني خارج ساخت. در سال 1875 نام كميته به ” كميته بينالمللي صليب سرخ “ تغيير يافت. در سال 1876 دولت عثماني بجاي استفاده از نشان صليب سرخ از معكوس رنگهاي پرچم خود يعني هلال احمر در زمينه سفيد براي جمعيت ملي خود استفاده كرد كه بعدها بسياري از كشورهاي اسلامي آن را به عنوان نشان جمعيت ملي خود بكار بردند. هانري دونان در سال 1901 اولين جايزة صلح نوبل را بخاطر تلاشهاي بشردوستانهاش دريافت داشت و در سيام اكتبر سال 1910 در سن 82 سالگي در گذشت. ( بر گرفته از سايت سازمان هلال احمر )
استعفاي نيكسون بر اثر رسوايي واتر گيت :
ريچارد نيكسون سياستمدار معروف آمريكايي در سال 1953 به معاونت رياست جمهوري ايالات متحده رسيد . وي در انتخابات سال 1960 از جان اف كندي شكست خورد ولي سرانجام در سال 1968 ، همفري رقيب خود را شكست داد و به رياست جمهوري آمريكا رسيد . او در دوران رياست جمهوري خود روابط سياسي بين آمريكا و چين را دوباره برقرار ساخت . نيكسون بر اثر ماجراي رسواي واتر گيت ، كه در آن با برقراري سيستم شنود در ساختمان حزب دموكرات قصد جاسوسي در ايام انتخابات را داشت ، در سال 1974مجبوربه استعفا از مقام خود شد و از آن به بعد تنها به نگارش كتاب هاي سياسي و خاطرات خود از سالهاي زندگي سياسي اش پرداخت .
تولد چارلز بولفينك :
چارلز بولفينك معمار بر جسه آمريكايي در چنين روزي در بوستون در سال 1793 به دنيا آمد . وي نخستين معمار دوره جديد آمريكاست . كاخ عظيم ايالتي مهمترين اثر اوست .
تولد هنري آزبورن :
هنري آزبورن نويسنده آمريكايي در چنين روزي در سال 1857 ديده به جهان گشود . وي ديرينه شناس معروفي نيز بود ." پنجاه و دو سال تحقيق" عنوان مهمترين اثر اين نويسنده است .
تولد اميليانو زاپاتا :
اميليانو زاپاتا انقلابي مكزيكي در چنين روزي در سال 1879 ديده به جهان گشود . او رهبر روستايي يك جنبش آزادي خواهانه در مكزيك بود و براي استقلال طبي در اين كشور مبارزه مي كرد . زاپاتا يكي از انقلابيوني است كه به منظور احياي حقوق دهقانان از يد زمين خواران به مبارزه گسترده اي عليه زمينداران بزرگ دست زد . بعدها افراد ديگري نظير نوستيانو كارانز ، آلوارو برگون ، و خوزه اسكونسلوس راه آنها را ادامه دادند . انقلاب اجتماعي مكزيك در سال 1910 آغاز شد و زاپاتا يكي از نخستين انقلابيون به شمار مي رفت . او و پانچو ويلا در هدايت انقلاب نقش به سزايي ايفا مي كردند . اليا كازان با ساخت فيلمي به نام زنده باد زاپاتا ، نام زاپاتا را به جهانيان شنا ساند.
تولد سارا تيز دال :
تيزدال، شاعر برجسته آمريكايي در چنين روزي در سال 1884 به دنيا آمد . وي نخستين در يافت كننده جايزه پوليتزر ادبي بود . "آواز هاي عشق" عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد دكترارنست او لارنس :
اين مخترع آمريكايي در چنين روزي در سال 1901 ميلادي به دنيا آمد. وي به خاطر اختراع وسيله سيكلو تورن در سال 1939 نوبل علمي را به خود اختصاص داد .
تولد پل اي ام ديراك :
ديراك فيزيكدان انگليسي در چنين روزي در سال 1902 ميلادي به دنيا آمد . وي در رشته فيزيك نظري صاحب آرا و انديشه هاي جالب توجهي است . او در سال 1933 نوبل فيزيزك را به خود اختصاص داد .
تولد آلكس استور د هال :
اين رهبر اركستر و آهنگساز آمريكايي در چنين روزي در سال 1913 ميلادي ديده به جهان گشود . اجرا ي" فرانك سيناترا "عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .
تولد اندي وارهل :
وار هل كار گردان، بازيگر و تهيه كننده معروف فيلم هاليوود آمريكا در چنين روزي در سال 1930 ميلادي به دنيا آمد . "فرانكيشتن" و" بد" از جمله آثاري است كه وي در تهيه آنها نقش مهمي ايفا كرده است .
تولد اسوتلانا اي ساويتسكايا :
وي به عنوان دومين زني كه به فضا رفت در چنين روزي در سال 1948 ميلادي ديده به جهان گشود . او با سفينه" سويوز تي - هفت و تي- دوازده به فضا پرتاب شد .
نظر شما