به گزار ش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، اين تنها گوشه غم انگيزي از ناهنجاري هاي هر روزه اي است كه تعدادي از مسافران در ايستگاه هاي مختلف مترو تهران پديد مي آورند.
اگرچه در حادثه مذكور ، مسئولان با شخص خاطي برخورد لازم را انجام دادند اما داغ آن سيگار روشن و ناهنجاري هاي ديگر در ايستگاه هاي مترو نه بر صورت مامور كه بر دل تك تك شهروندان خانه مي كند و خاطره هاي غم انگيزي بر جا مي گذارد.
شهرونداني كه از گروه هاي مختلف فرهنگي ، اجتماعي ، اقتصادي و با تفكراتي متفاوت سوار بر وسيله حمل و نقل عمومي شده و چه بسا تعداد زيادي از آنان در ترجمه تذكر ماموران دچار اشتباه مي شوند.
در حادثه واقعي مطرح شده چند روز گذشته مترو ، واقعيت بر اين اساس استوار است كه سيگار كشيدن در مترو نه براي به خطر افتادن سلامت افراد سيگاري مطرح مي شود و نه كسي قصد امر و نهي كردن دارد. بلكه ممكن است در پشت صحنه روشن شدن يك نخ سيگار حادثه اي فجيع رخ دهد و با برخورد سيگار روشن و سيم هاي برق ، فاجعه اي غير قابل جبران پديد آيد.
به گزارش خبرنگار اجتماعي مهر ، جلوگيري از حوادث گونا گون در ايستگاه هاي مختلف مترو به عوامل مختلفي بستگي دارد كه بخش عمده اي از اين عوامل به جز تدابير لازم انديشيده شده از سوي مسئولان مترو ، به مسافران بر مي گردد.
معاون بهره برداري شركت راه آهن شهري تهران و حومه در تاييد نقش مسافران در حفظ ايمني مترو ، به خبرنگاراجتماعي خبرگزاري مهر گفت: به جز اين عامل ، بخش هاي سخت افزاري ساختمان و قطارهاي مترو ، كاركنان و فرآيندها و دستورالعمل هاي تهيه شده در ايستگاه هاي مترو ، از ديگر ابعاد سامانه حمل و نقل انبوهي است كه معمولا حركت زير زميني دارد و رعايت يك سري از قواعد در هر يك از شاخه هاي مطرح شده مي تواند محيط امني براي همگان به وجود آورد.
مهندس جعفر ربيعي ، طراحي تجهيزات نصب شده ، ساختمان ها و سازه هاي مترو و تجهيزات را داراي استانداردهاي پذيرفته شده بين المللي دانست و ادامه داد: مسائل ايمني در آنها به طور كامل رعايت شده است.
وي در اشاره به اين استادارها افزود: در مترو سيستمي وجود دارد كه در بخش علامت دهي حركت قطارها سيستم حفاظت خودكار قطارها وجود دارد كه وظيفه آن اين است كه اجازه ندهد همه قطارها به هم نزديك شود و از ورود قطارها به مكان هاي مسدود جلوگيري مي كند كه در صورتي اين سيستم در مترو به درستي كار كند و هيج ايرادي نداشته باشد ، احتمال تصادف در مترو به صفر مي رسد.
معاون بهره برداري شركت مترو تهران و حومه ، به سيستم آتش نشاني و كپسول هاي آتش نشاني موجود در داخل قطارها و تونل ها اشاره كرد و ادامه داد: در استاندارهاي موجود در ايمني ساخت و ساز مترو و تونل مترو ، زلزله اي تا قدرت حدود 8ريشتر ، ورود آب به داخل ايستگاه ها و... پيش بيني شده است و با توجه به مسائل ايمني موجود در بعد تجهيزات و ساختمان ها اگر ايمني در مترو از سطح زمين بيستر نباشد ، قطعا كمتر نيست.
وي تاكيد كرد: تمامي پرسنل مترو اعم از افرادي كه در ايستگاه هاي داخل قطارها هستند و ساير واحدها در اتاق هاي فني و كنترل و... در همه سطوح براي مقابله با بروز هر نوع حادثه اي با وظايفي از پيش تعريف شده و در مانورهايي تمرين شده آمادگي لازم و كافي دارند.
ربيعي ، فرآيندها و دستورالعمل هاي پيش بيني شده در مترو را مربوط به آتش سوزي ، برخورد دو قطار ، ورود آب به ايستگاه ها و آب گرفتگي در تونل ها و هر گونه خرابكاري دانست و گفت: اين نوع دستورالعمل ها به دقت نوشته شده است.
وي در مورد راهبرهاي مترو نيز گفت: آنا ن داري مدرك ديپلم يا فوق ديپلم بوده و پس از گذراندن آموزش هاي خاص گواهينامه استفاده از قطار برقي را دريافت كرده اند و در مترو تهران حدود 600 نفر راهبر متخصص وجود دارد كه مي توانند در شرايط اضطراري تصميم بگيرند و از آنجا كه حداكثر سن آنان 24 تا 25 است ، توانايي تصميم گيري در مواجهه با خطر در راهبران بالا است.
معاون بهره برداري شركت راه آهن شهري تهران و حومه ، در ادامه ضمن توصيه هايي جدي به مسافران مترو هشدار داد: چنانچه همه عوامل ياد شده وظايف خود را به درستي انجام دهند اما مسافران بدون رعايت مسائل ايمني تنها درتلاش سوار شدن زودتر به قطار باشند حوادث غير قابل جبراني پيش خواهد آمد كه دويدن مسافران بر روي پله هاي برقي و آسيب ديدن بخشي از اين پله و سقوط و شكستن دست و پاي مسافران ديگر از نمونه ها ي اين گونه حوادث به شمار مي رود.
وي ضمن ابراز تاسف از ربوده شدن كپسول هاي آتش نشاني در ايستگاه هاي مترو ، ارزش ريالي اين وسايل را در برابر از دست دادن جان عده اي مسافر در مقابل حوادثي نظير حريق ناچيز عنوان كرد و در توصيف سارقاني كه اقدام به عمل غير انساني مي كنند ، واژه اي در خور اين عمل زشت پيدا نكرد.
ربيعي خاطر نشان ساخت: ازدحام و جلوگيري از بسته شدن در قطارها موجب به تاخير افتادن حركت قطارهاي بعدي و تلف شدن وقت مسافران بي شماري خواهد شد كه اين امر با رعايت مسافران در ترتيب سوار و پياده شدن به داخل قطار حل خواهد شد.
وي با تاكيد بر اينكه تمامي مسافران مترو تحت پوشش بيمه كامل حوادث هستند اضافه كرد: چنانچه مسافري در مترو دچار آسيب شود مي تواند بلافاصله به سالن فروش بليت مترو مراجعه كند و علاوه بر كمك هاي اوليه ، از اورژانس هاي مستقر در ايستگاه هاي شلوغ نيز بهره مند شود.
ربيعي در مورد سرقت و كيف زني در هنگام سوار و پياده شدن به قطارهاي هشدار داد و از مردم خواست با رعايت چند نكته ساده ، كاري كنند كه مسافران ايراني نيز مانند مردم ساير نقاط دنيا با خيالي راحت و بدون دغدغه از اين وسيله نقليه عمومي استفاده كنند.
نظر شما