در چنين روزي در سال 1250 ه ق محمد ميرزا به عنوان سومين پادشاه قاجار حكومت خود را در ايران آغاز كرد . وي افراد نالايقي را بر منصب قدرت نشاند كه نتيجه آن را مي توان در اعطاي امتياز هاي مختلف به بيگانگان و همچنين هرج و مرج در ايران مورد بررسي قرار داد .
انعقاد معاهده نخست پاريس :
در چنين روزي در سال 1273هجري قمري معاهده نخست پاريس ميان ايران و انگلستان درپاريس منعقد شد. بر اساس اين معاهده افغانستان از تحت الحمايگي ايران خارج گرديد .
به قدرت رسيدن آتاترك :
ژنرال مصطفي كمال پاشا در چنين روزي در سال 1923 ميلادي به عنوان نخستين رييس جمهور تركيه زمام امور اين كشور را در دست گرفت . ترك ها به او لقب آتا ترك ( پدر قوم ترك ) دادند . وي در راس جرياني قرار داشت كه معروف به "تركان جوان" بود ند و عليه دولت عثماني مبارزه مي كردند. اين جريان كه به شدت تحت تاثير تفكر مدرنيته غربي و طرفدار جدايي دين از سياست بود ، پس از در دست گرفتن زمام قدرت و حكومت در تركيه، قوانين سختي را عليه دين ود يند اران براي منع حضور در عرصه اجتماعي و سياسي و حتي علمي وآموزشي تصويب كردند كه همچنان پا بر جاست. آتا تركيست ها كه به ويژه در ارتش قدرت خود را در تمام ابعاد تركيه اعمال مي كنند ، همچنان به اخراج افسران وفادار به الزامات دين اسلام از ارتش دست مي زنند وهم فكران روشنفكر لائيك آنان درپيكره دولت، دانش آموزان ، دانشجويان ، معلمان و كارمندان ادارات را كه پايبند مقرارت دين اسلام به ويژه پوشش اسلامي اند ،از مدارس ، دانشگاه ها و ادا رات اخراج مي كنند. و اجازه فعاليت به مدارس ديني غير وابسته به دولت را نمي دهند.
در سال 1881 ميلادي" مصطفي كمال پاشا" مشهور به آتاتورك سردار بزرگ ترك به دنيا آمد . آتاتورك به كمك غرب و انگلستان رژيمي استبدادي را در تركيه حاكم كرد . وي اساس حكومت خود را اسلام زدايي قرار داد و بر اين اساس مدرسههاى مذهبى را بست، اذان و نماز را به زبان عربى قدغن كرد، نظام حقوقى سوئد را به جاى نظام شرع در دادگسترى تركيه رواج داد، خط را عوض كرد، كشف حجاب نمود، پوشيدن لباس غربى را براى هر ترك اجبارى ساخت و... . كمال آتاتورك نخست «خلافت» را ملغا ساخت وسپس نظام قضايى شريعت را منسوخ كرد و به جاى آن قوانين كشورهاى غربى را وارد نمود. وي «اوقاف» را ملى كرد و تمامى مدرسههاى دينى را تعطيل كرد. آتاتورك در سال 1924 م. دستور داد هرچيزى كه مربوط به تاريخ گذشته تركها و امپراتورى عثمانى يا درباره اسلام است از برنامههاى درسى تمامى مدارس حذف گردد. او در سال 1924 م. يك قانون اساسى جديد براى كشور تديون كرد . اين قانون اساسى نمونه كامل اسلامستيزى و غربزدگى مفرط در تمامى زمينههاست.آتاتورك از نظر سياسى و فرهنگى، از طرفى با تشكيل جمهورى لائيك با اسلام مبارزه كرد و از سويى، علىرغم مخالفتشديد تودههاى مردم، حتى دانشگاهيان، دستور داد تا رسمالخط زبان تركى از «عربى» به «لاتين» تغيير يابد. پس از مرگ آتاتورك در سال 1938 م. اين سياست و دوره غرب زدگى در تركيه به وسيله جانشين او عصمت اينونو ادامه يافت و در نتيجه تودههاى مسلمان تركيه از رژيم به ستوه آمدند و در نخستين انتخابات نسبتا آزاد در سال 1950 عصمت اينونو يار وفادار كمال آتاتورك را كنار زدند. پس از اينونو، دولت عدنان مندرس روى كار آمد و روند غربگرايى تا حدى تعديل گرديد.
استقلال آفريقاي مركزي :
اين كشور در جنوب غربي سودان و شمال كنگو در مركز آفريقا واقع شده و مدار هفت در جه عرض شمالي از ميان آن مي گذرد . مردم آن از نژاد سياه و اكثرا پيرو دين اسلام و متكلم به زبان فرانسه و بومي هستند .
حكومت اين كشور جمهوري است . آفريقاي مركزي در چنين روزي در سال 1960 ميلادي از فرانسه مستقل شد و هم اكنون جزء كشور هاي اتحاديه فرانسه به شمار مي رود . اين كشور در بيستم سپتامبر سال 1960 ميلادي عضو سازمان ملل متحد شده است . پايتخت آن بانگي نام دارد .
صدور فرمان نانت :
در چنين روزي در سال 1598 ميلادي پادشاه فرانسه با هدف جلوگيري از بروز جنگ هاي مذهبي در اين كشور فرمان نانت را صادر كرد . بر اساس اين فرمان پروتستان ها مي توانستند به راحتي اعمال ديني خود را به جاي آورند.
در گذشت فلورانس نايتينگل :
در چنين روزي در سال 190 ميلادي فلورانس نايتينگل پرستار مشهور ايتاليايي در گذشت . وي به دليل ابراز برخي شجاعت ها و همچنين ايثار گري ها در درمان مجروحان جنگي ، به شهرت بسيار دست يافت .
احداث ديوار برلين :
در چنين روزي در سال 1961 ميلادي ساخت ديوار برلين آغاز شد . اين ديوار در سال 1991 برچيده شد . به طور خلاصه مي توان گفت از بين رفتن مرزهاي ارزشي كه درقالب دو بلوك شرق و غرب ظهور يافته بود و روي گرداني كشورهاي اروپاي شرقي از سلطه كشور شوروي سابق به برداشته شدن مرز افتراق دوآلمان و حذف ديوار برلين منجر شد . اين تغيير و تحولات موجب شد دوره نظام دو قطبي شكل يافته بعد از جنگ جهاني دوم به اتمام رسد . ديوار برلين درسال 1961 احداث شد. در اين زمان جدايي آلمان شرقي و غربي امري هميشگي به نظر ميرسيد. اما باظهور پروستاريكا و فرو پاشي كمونيسمي كه بيش از هفتاد سال انديشه هاي خود را در جهاني دو قطبي تزريق مي كرد دو آلمان زمان را مغتنم شمردند و در مسير اتحاد بر آمدند. خاطره فروريختن ديوار برلين خاطره اي است كه هيچ يك از اروپاييان آ ن را فراموش نخواهند كرد . در حقيقت اين اتحاد را نظام كمونيستي آلمان شرقي ، وابسته به بلوك شرق يا سوسياليستي انتخاب نكرد بلكه جريان تحولات تاريخي آن را تحميل كرد زيرا ديگر اين رژيم در دنيايي كه دروا زه هاي آن باز بود ، نمي توانست جايگاهي داشته باشد چنان كه همتايان اين نظام نيز به سرنوشت مشابه دچار شدند.اكنون برلين به جاي بن پايتخت آلمان واحد است.
تولد ويليام كاكستون :
كاكستون ،نويسنده ، مترجم ، ناشر و نخستين ناشر و چاپخانه دار در انگلستان در چنين روزي در سال 1422 ميلادي به دنيا آمد . وي تاثير فراواني بر ادبيات انگستان نهاد . "داستانهاي تروي "عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد نيكلاس رنو :
رنو، شاعر آلماني در چنين روزي در سال 1802 ميلادي ديده به جهان گشود . وي اصلا مجارستاني است اما بخش مهمي از زندگي خود را در آلمان سپري كرد." فاوست "و" احمق "از عناوين مهمترين آثار اويند .
تولد آندره جوناس آنگستروم :
آنگستروم سوئدي در چنين روزي در سال 1814 ميلادي ديده به جهان گشود . وي فيزيكدان بود . "طيف بين " مشهور ترين اختراع اوست .
تولد سر جرج گابريل استوكز :
استوكز ، فيزيكدان و رياضيدان انگليسي در چنين روزي در سال 1819 قدم به عرصه گيتي نهاد .
سر جرج گراو :
اين فيلسوف و متكلم بر جسته انگليسي در چنين روزي در سال 1820 ميلادي ديده به جهان گشود . وي در رشته موسيقي شناسي نيز داراي تجارب بسياري است .
تولد جان لوجي بير :
لوجي بيرد ، مخترع اسكاتلندي در چنين روزي در سال 1888 ميلادي ديده به جهان گشود . او را پدر تلويزيون و صاحب اين اختراع دانسته اند .
تولد آلفرد هيچكاك :
هيچكاك ، فيلمساز بزرگ .و بر جسته انگليسي در چنين روزي در سال 1899 ميلادي قدم به عرصه گيتي نهاد . او فيلمهاي بسياري را كار گرداني كرده است كه از ميان آنها مي توان به "رواني" ، "پرندگان "و "پنجره پشتي" اشاره كرد . هيچكاك فيلمساز مولفي است كه آثار او در گونه وحشت از بهترين آثار سينمايي به شمار مي روند .پدر آلفرد جوزف هيچكاك"، استاد سينماي دلهره ،"ويليام هيچكاك" يك سبزي فروش ساده بود كه با كارگري روزگار مي گذراند ومادرش "اما" نيز به خانه داري مي پرداخت. تنها دلمشغولي اين خانواده تربيت كودكاني بود كه به مذهب احترام گذاشته و به انسانهاي نيكوكاري تبديل شوند.
"آلفرد" از سنين 16 سالگي علاقه اش را به سينما نمايان ساخت و با خريد مجلات سينمايي اوقات مي گذراند. او مدت 5 سال را به عنوان كارمند اداره تلگراف سرگرم به كار شد و سرانجام به بزرگترين روياي دوران جواني اش كه همانا فعاليت در استوديوهاي فيلمسازي بود دست يافت.جوان مستعد خانواده هيچكاك به عنوان طراح تيتراژ فيلمها به استخدام استوديوي لاسكي درآمد و به مدت دوسال درآنجا فعاليت كرد. اين تنها آغازي برماجراجويي هاي وي به شمار مي آمد. او درتمامي اين مدت درصدد يافتن فرصتي بود كه بر اريكه كارگرداني تكيه زند.بيماري كارگردان فيلم "هميشه به همسرت بگو" اين فرصت را برايش فراهم آورد. نتيجه كار هيچكاك جوان به حدي تاثيرگذار بود كه موجبات حيرت تمامي همكارانش را دراستوديو فراهم كرد اما عمر اين موفقيت طولاني نبود.استوديو لاسكي به فعاليتش در انگلستان پايان داد و "هيچكاك" به ناچار راه شركت فيلمسازي "گينتربروپيكچرز"را درپيش گرفت.او پس ازكسب تجربه درزمينه نويسندگي ، طراحي تيتراژ و دستياري كارگردان، فيلم "مسرت باغ" را كليد زد با اين وجود تولد اين كارگردان در عرصه هنري همزمان با ساخت فيلم هيجان انگيز"مستاجر" محصول سال1936 رقم خورد .اين اثردربكارگيري عنصرهيجان از روشهاي منحصر به فردي سود جست.فيلمهاي "سرازيري"،"تقواي آسماني"،"حلقه"ازجمله آثاري بودند كه دراين برهه اززمان دركارنامه هنري و ي شكل گرفتند.اما موفقيت با فيلم "حق السكوت"محصول سال 1929 به سراغش آمد.اين فيلم درسينماي ناطق به جايگاه رفيعي دست يافت. فيلمساز نام آورسينماي انگلستان با اين اثر ثابت كرد كه حضور صدا نمي تواند پاياني برحكمراني جلوه هاي تصويري باشد.دهه سي با خلق فيلمهاي مطرحي چون "جنايت"،"بازي پوست"،"مردي كه زياد مي دانست"،"پله سي و نهم"،"خرابكاري"و"بانوناپديد مي شود" همراه بود.
دراين زمان صاحبنظران سينما ازچهره اي ياد مي كردندكه شمارش نبض مخاطبان را درسالنهاي سينما دردست داشت و با خلق فيلمهاي خوش ساخت نفسها را درسينه حبس مي كرد.
تولد فردريك سانجر :
سانجر شيميدان انگليسي در چنين روزي در سال 1918 به دنيا آمد . او دو بار در سالهاي 1958 و 1980 ميلادي جايزه نوبل شيمي را به خود اختصاص داد .
تولد جرج شيرينگ :
جرج شيرينگ آهنگساز انگليسي در چنين روزي در سال 1920 ميلادي به دنيا آمد . وي با اينكه نابينا بود اما پيانو را به استادي مي نواخت .
تولد فيدل كاسترو :
فيدل كاسترو، رهبر كوبا در چنين روزي در سال 1927 ميلادي به دنيا آمد . وي از سال 1959 به عنوان رهبر كوبا فعاليت سياسي عمده خود را آغاز كرد . او براي نخستين بار كشور ش را به عنوان كشوري ، داراي مرام كمونيستي در جهان غرب معرفي كرد . وي همچنين به عنوان نمادي از يك كمونيست انقلابي تمام عيار و يك ضد سرمايه دار بزرگ در آمريكاي لاتين و جهان مشهور است . پس از پيروزي انقلاب كوبا درسال 1959، فيدل كاسترو رهبري اين كشور را به دست گرفت. وي از مقاماتي است كه داراي بيشترين دوره حكومت است. كاسترو كه همواره در برابر تهديدات و فشارهاي بين المللي به ويژه آمريكا مقاومت و آنها را خنثي كرده است، اخيرا با اشاره به اينكه كشورش به كمكهاي اتحاديه اروپا چشمداشتي ندارد اعلام كرد: اتحاديه اروپا اسب ترويا آمريكا است. اين اظهارات كاسترو نشان مي دهد با وجوداينكه 77 سال از عمر وي گذشته است اما همچنان در برابر ناملايمات از پا ننشسته است.كاسترو همچنين باانتقاد از اتحاديه اروپا كه كوبا را ناقض حقوق بشر خوانده است، تصريح كرد : كوبا سرزميني است كه حقوق بشر در آن رعايت مي شود.
تولد سول اشتنبرگ :
اشنبرگ رومانيايي - آمريكايي در چنين روزي در سال 1939 ميلادي ديده به جهان گشود . وي درحوزه هاي تصويرگري و پويا نمايي ( فيلم انيميشن ) آثار ارزشمندي از خود به جاي نهاده است كه از ميان آنها مي توان به هنر زندگي اشاره كرد .
نظر شما