خبرگزاری مهر - گروه استانها: موضوع آزادسازی حریم امامزاده زید بن علی(ع) خرمآباد سالهاست به یکی از مطالبات مردم مرکز لرستان تبدیلشده است، موضوعی که به نظر میرسد با توجه به وجود بناهای تجاری و اتصال به بازار شهر نیازمند برنامهریزی میانمدت است.
این امامزاده در مرکز بازار قدیمی شهر خرمآباد قرار دارد و انتظار اینکه کار آزادسازی آن در کوتاهمدت عملیاتی شود چندان امیدوارانه نیست اما در صورت برنامهریزی میانمدت و همچنین تعامل و همکاری مردم میتوان این مطالبه چندین ساله را محقق کرد.
در این راستا پس از تعیین تکلیف اعتبار آزادسازی حریم این امامزاده در استانداری لرستان شامگاه یکشنبه یکصد و هشتاد و سومین جلسه رسمی و علنی شورای اسلامی شهر خرم آباد با حضور معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه لرستان و با دستور کار طرح آزادسازی حریم امام زاده زید ابن علی شهر خرم آباد برگزار شد.
مقاومت کسبه برای آزادسازی اطراف حرم امام زاده زید ابن علی
شهردار خرم آباد در خصوص طرح آزادسازی حریم امام زاده زید ابن علی خرم آباد اظهار داشت: ۵۰ درصد مبلغ تخریب مغازه های اطراف این امام زاده را استانداری و ۵۰ درصد مابقی را سازمان اوقاف پرداخت خواهند کرد.
یحیی عیدی بیرانوند با اشاره به اینکه بخشی از املاک اطراف حرم متعلق به شهرداری بوده است، گفت: شهرداری این املاک را به اوقاف واگذار کرده زیرا این زمین ها یا به صورت سرقفلی بوده و یا مالکان آن ها مبلغی به سازمان اوقاف بدهکار هستند.
وی افزود: طی دو روز گذشته پاکسازی اطراف حرم امام زاده زید ابن علی توسط شهرداری انجام شده و هیچگونه مشکلی در رابطه با تردد مردم در این قسمت وجود ندارد.
عیدی بیرانوند در خصوص تصمیم های اتخاذ شده برای تعیین تکلیف نرخ مغازه های اطراف حرم عنوان کرد: در جلسه با مالکان بنا شد یک کارشناس از طرف بازاریان، یک کارشناس از طرف اوقاف و یک کارشناس بی طرف موضوع فروش مغازه های اطراف حرم را رسیدگی کنند.
وی افزود: با وجود کارشناسان تعیین شده باز هم مالکان در مقابل امر آزادسازی اطراف حرم مقاومت می کنند.
مردم خواستار مدیریت سد معبر در حریم امام زاده
محمد جهان آرا عضو شورای شهر خرم آباد آزادسازی حریم امام زاده زید ابن علی را آرزوی دیرینه مردم خرم آباد دانست و گفت: مغازه های اطراف حریم این امام زاده باعث تولید زباله های زیادی می شود که تجمع این زباله ها چهره زشتی به اطراف حرم داده است.
وی با اشاره به اینکه اعضاء شورای شهر خرم آباد همگی موافق اجرای فاز اول طرح آزادسازی حریم امام زاده زید ابن علی هستند، افزود: لازم است با کمک شهرداری خرم آباد فازهای بعدی این طرح هر چه سریعتر اجرایی شوند زیرا با ایجاد این طرح نشاط معنوی در شهر ایجاد می شود.
جهان آرا با اشاره به اینکه مردم خواستار مدیریت سد معبر در حریم امام زاده زید ابن علی هستند، گفت: از شهردار خرم آباد تقاضا می شود بعد از اجرای این طرح مانع ایجاد فضاهای تجاری مجدد در اطراف حرم شوند.
اطراف حرم به فضاهایی فرهنگی و مذهبی تبدیل شود
رضا حاصلی دیگر عضو شورای شهر خرم آباد در این جلسه بیان داشت: مدیریت اوقاف باید به شهروندان تضمین دهد که بعد از اجرایی شدن طرح آزادسازی حریم امام زاده مجددا در اطراف حرم واحدهای تجاری و ساخت و سازهای دیگر ایجاد و این مکان به فضایی برای کسب و کار دیگران تبدیل نشود.
وی افزود: باید فضای اطراف حرم به فضاهایی فرهنگی و مذهبی تبدیل شود و نباید مکان های تجاری در اطراف آن ایحاد شود.
محمد حسین پور دیگر عضو شورای شهر خرم آباد گفت: با توجه به اینکه حرم زید ابن علی در نزدیکی قلعه فلک الافلاک واقع شده و خانه آخوند ابو، بازار مس گرها و ... در اطراف آن هستند می تواند این مکان به ظرفیت توریستی و گردشگری تبدیل شود.
وی گفت: برخی از آثار باستانی و شناسنامه شهر را نمی توان بدون مطالعه تخریب کرد لذا متولیان آزادسازی حریم امام زاده زید ابن علی نباید برای تخریب محله و مغازه های اطراف آن عجله کنند زیرا ممکن است بعدا این امر موجب پشیمانی آن ها شود.
وی با بیان اینکه من موافق توسعه و تعریض فضای حرم زید ابن علی هستم عنوان کرد: طرح های کوتاه مدت جز ضرر چیزی برای شهر ندارند لذا از شهردار خواسته می شود ظرف دو ماه برای آزادسازی حریم امام زاده طرح کلی مطرح کند.
بنا براین گزارش، در این جلسه اعضای شورای شهر خرم آباد با موضوع ضرورت اجرای طرح آزادسازی حریم امام زاده زید ابن علی خرم آباد موافقت کردند.
حریم مقبره شش هزار مترمربع وسعت دارد که درگذشته گورستان بوده است. در میان این زمین، مقبرهاى وجود دارد که آیات و کلمات مقدس را با خط نسخ و بهطور برجسته بر آن نقش کردهاند. روى لبهٔ شرقى مقبره، نام استادکار نجار و تاریخ احداث آن آمده است.
بناى کنونى مقبره به سال ۱۳۰۷ هجرى قمرى مربوط مىشود. بر اساس سنگنبشتهٔ بنا که به خط کوفى است، این مقبره در سال ۴۰۴ هجرى قمرى بهفرمان بدر بن حسنویه ساختهشده و به زید بن علی بن حسین بن علی بن طالب(ع) تعلق دارد.
بناى مقبره، هشتضلعی است که چهار ضلع اصلى دارد و هر یک از این اضلاع نیز به ضلعهاى کوچکترى تقسیمشدهاند.
تمام بنای امامزاده زید بن علی خرمآباد از آجر ساختهشده است. صندوقى چوبى و قهوهایرنگ با نقوش زیباى کندهکاریشده، روى قبر جاى گرفته است. در هر دو گلدستهٔ مقبره نیز پلههایى براى رفتن به پشتبام کار گذاشتهشدهاند.
مقبره دارای دو گلدسته مدور آجری در دو طرف بوده که با کاشیهای زیبایی که کلماتی مقدس بر آن نوشتهشده مزین شده است. درب اصلی حرم از چوبی مخصوص و به شکل زیبایی ساختهشده و آیات و کلمات مقدس با خط نسخ و بهطور برجسته بر آن نقش شده است.
در حال حاضر به دلیل قرارگیری این امامزاده در مرکز بازار شهر خرمآباد حریم این بقعه بهوسیله مغازههایی احاطهشده که برای توسعه گردشگری مذهبی در خرمآباد نیاز به آزادسازی حریم این بنا است.
نظر شما