به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاه بینالمللی کتاب مالزی که به مدت ۱۰ روز برگزار شد و هفته گذشته هم به پایان رسید، بر اساس برآوردههای کارشناسان بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار بازدیدکننده داشته است.
وزارت آموزش با همکاری شورای ملی کتاب مالزی (ام. بی. کی. ام) و ۶ انجمن و صنایع فعال در بخش نشر کتاب این نمایشگاه را برگزار کرده است. شورای ملی کتاب مالزی از سال ۱۹۶۸ فعالیت خود را با هدف توسعه فرهنگ کتابخوانی در بین مردم و تشویق صنعت چاپ کتاب آغاز کرد.
آمار نشان میدهد نرخ سواد در مالزی ۹۴.۶ درصد است که در مقایسه با برخی دیگر از کشورهای منطقه از جمله اندونزی ۹۳.۹ درصد، کامبوج ۷۷.۲ درصد، لائوس ۷۹.۹ درصد، میانمار ۹۳.۱ درصد بالاتر است، هر چند کشورهای برونئی با ۹۶.۴ درصد نرخ سواد، فیلیپین با ۹۶.۳ درصد، تایلند با ۹۶.۷ درصد و ویتنام با ۹۴.۵ درصد از جایگاه بالاتری نسبت به مالزی در منطقه برخوردارند.
نرخ بالای سواد، نمایشگاه بینالمللی کتاب مالزی را به فرصتی برای علاقمندان به حوزه کتاب و کتابخوانی تبدیل کرده است تا آخرین کتب منتشر شده در بخشهای گوناگون را با قیمتی مناسب تر از دیگر ایام سال تهیه کنند.
این نمایشگاه از سال ۲۰۱۳ توانسته است سالیانه بیش از دو میلیون بازدیدکننده را به خود جذب کند. بسیاری از خانوادهها در این فرصت ۱۰ روزه تلاش میکنند کودکان خود را به بخش کودک و دیگر بخشهای نمایشگاه راهنمایی کنند تا کتابخوانی از کودکی در بین آنها رواج یابد.
در برخی از بخشهای این نمایشگاه برعکس نمایشگاه کتاب ایران که غرفهبندی دارد، با کتابهای انباشته شده بر روی هم مواجه میشدید که بسیاری از مراجعه کنندگان به مطالعه آنها میپرداختند. سبدها و چرخهایی که بازدیدکنندگان در نمایشگاه تحویل گرفته تا وارد نمایشگاه شوند، خالی از کتاب تحویل نمیشد و کتابهای مختلف از ناشران مالزیایی و یا خارجی با تخفیفهای ویژه تا ۷۰ درصد نیز به مردم ارائه میشد.
علاوه بر فروش کتاب، در حاشیه نمایشگاه بینالمللی کتاب مالزی فعالیتهای دیگری هم انجام میشد و علاقه مندان به نشر و داستان نویسی و پژوهش در سمینارها، کارگاههای آموزشی و گردهماییهای مختلف شرکت میکردند.
در نمایشگاه امسال کتاب کوالالامپور، ناشران محلی، خارجی، سازمانهای دولتی مالزی و همچنین سازمانهای دولتی کشورهای خارجی به ویژه نمایندگانی از کشورهای برونئی، عربستان، سوریه، کویت، مصر، اندونزی، سنگاپور، لبنان و انگلستان حضور داشتند.
کشورهای شرکت کننده در این دوره از نمایشگاه مالزی در بیش از ۸۰۰ غرفه به ارائه محصولات خود پرداختند و براساس برآورد کارشناسان در این نمایشگاه ۱۰ روزه بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از غرفهها بازدید کردند.
از ویژگیهای منحصر بفرد بازار کتاب در این کشور جنوب شرق آسیا، چندزبانه بودن نشر کتاب به دلیل چند فرهنگی و زندگی نژادهای مختلف در کنار یکدیگر است؛ کتابهایی به زبان انگلیسی، مالایی، چینی و هندی و دیگر زبانها در مالزی چاپ شده و یافت میشود، هر چند بیشتر کتابها انگلیسی و مالایی است.
اطلاعات و آمار یونسکو نشان میدهد، مالزی در سال ۲۰۱۱ میلادی ۱۷ هزار و ۹۲۳ عنوان کتاب برای مردم منتشر کرده است و این میزان در سال ۲۰۱۵ به بیش از ۲۰ هزار عنوان کتاب برای جمعیت ۳۰ میلیون نفری رسیده است.
برخی آمارها نشان میدهد هر مالزیایی در سال ۱۹۸۲ میلادی بین یک تا دو کتاب مطالعه میکرد و این میزان در سال ۱۹۹۶ به دو کتاب در سال رسید. برخی مقامات مالزی اکنون ادعا میکنند این تعداد در حال حاضر بین ۸ تا ۱۲ کتاب است، ادعایی که البته برخی کارشناسان آن را زیر سوال برده و قبول ندارند. اما هدف دولت مالزی از سال ۲۰۱۰ رساندن سرانه مطالعه ۱۰ کتاب در سال بوده است.
نظر شما