به گزارش خبرنگار مهر، غلامحسین اسماعیلی در جلسه مدیران اداری و قضایی استان تهران با اشاره به مشکلات پیش رو در حوزه قضایی تهران، گفت: دادگستری تهران با داشتن دادگاه های مختلف، مجتمع های قضایی، دادسراها و حوزه های قضایی شهرستان ها به عنوان مهمترین دادگستری کل کشور شناخته شده است که پرونده های بسیاری در آن حل و فصل شده اند.
وی با اشاره به ۲ میلیون رسیدگی قضایی در سال گذشته گفت: در حالی ۲ میلیون رسیدگی قضایی در دادگستری استان تهران انجام شده است که این آمار یک پنجم آمار کشوری است اما به لحاظ پرونده های خاص، ویژه و دارای چند ده هزار شاکی، در کنار پرونده های اقتصادی باید گفت که سهم استان بیش از یک پنجم دادگستری های سراسر کشور است.
اسماعیلی از تخصصی بودن کار برخی از دادسراها خبر داد و گفت: در حال حاضر در استان تهران ۹ حوزه قضایی بخش، ۱۴ دادگستری شهرستان، ۳۱ ناحیه دادسرا و ۲۰ مجتمع دادگاهی مسئول رسیدگی قضایی و اجرای عدالت برای شهروندان تهرانی هستند.
رئیس دادگستری استان تهران با تاکید بر اینکه ساختار حوزه قضائی این استان با واحدهای تقسیم کشوری متمایز است، اظهار داشت: در برخی بخش های استان فاقد حوزه قضایی هستیم. به عنوان مثال در شمیران امور قضایی به جز برخی از موارد، به دادسرا و محاکم تهران محول می شود. به همین منظور تفاوت ساختار قضایی تهران با سایر شهرها باید لحاظ شود.
اسماعیلی به مشکلات حوزه های قضایی شهرستان های استان تهران اشاره و تصریح کرد: بسیاری از شهرستان های استان تهران از جمله شهریار، بهارستان و اسلامشهر از لحاظ جمعیت و معضلات قضایی از برخی استانها بزرگتر هستند. به طوری که حتی کهریزک جمعیتی معادل مراکز استانها را در امور قضایی پذیرا است.
وی افزود: در دادگستری استان تهران، مراجع قضایی شهر تهران و شهرستان ها را مجزا کرده ایم و انتظار بر این است که توجه دستگاه قضا به مشکلات حوزه ها و شهرستان ها نیز متفاوت باشد.
رئیس دادگستری استان تهران تصریح کرد: در رابطه با واحدهای قضایی تهران، ۳۱ دادسرا مشغول به کار هستند که از این تعداد ۱۸ ناحیه به طور تخصصی فعالیت می کنند و ۱۳ ناحیه دارای محدوده جغرافیای تقسیمات شهری تهران هستند. علاوه بر این ۲۰ مجتمع مشتمل بر ۸ مجتمع تخصصی در شهر تهران وجود دارد.
اسماعیلی با انتقاد از پراکندگی نقاط قضایی در شهر تهران اظهارداشت: در ۵۵ نقطه تهران مجتمع ها پراکنده هستند که ۲۱ باب از آنها در مالکیت دادگستری و به طور کلی باید گفت ظرفیت مجتمع های قضایی جوابگوی دادگستری استان تهران نیست. به طوری که گاهی ۲ قاضی در یک اتاق مشغول به رسیدگی امور قضایی هستند.
مشکلات جدی مردم تهران در مراجعه به مراجع قضایی
اسماعیلی با بیان اینکه مردم تهران در مراجعه به مراجع قضایی مشکلات جدی دارند، اظهارداشت: به عنوان مثال در امور خانوادگی و رسیدگی های قضایی به این مشکلات بسیاری از ساکنان مناطق مختلف باید به یک دادگاه مراجعه کنند که این مسئله نه زیبنده شان دستگاه قضا، نه مقام قضایی و نه شایسته مردم تهران است.
وی از احداث سه ساختمان از محل اعتبارات دولتی و ۱۴ ساختمان از محل عنایات رئیس قوه قضائیه خبر داد و افزود: با احداث این ساختمان ها زیربنایی به اندازه ۲۳۱ هزار متر مکعب به زیربنای حوزه قضائی تهران افزوده می شود.
رئیس دادگستری استان تهران با تاکید بر اینکه در هر یک از مناطق ۲۲ گانه شهری باید یک مجتمع کیفری دادسرایی و دادگاهی و یک مجتمع حقوقی و خانوادگی ایجاد شود، گفت: نیاز امروز استان تهران در احداث مجتمع های جدید است.
اسماعیلی به عملکرد شوراهای حل اختلاف در سال گذشته اشاره و تصریح کرد: قریب به نیم میلیون پرونده توسط شورای حل اختلاف در سال گذشته رسیدگی شد که ۷۵ هزار از این تعداد به صلح و سازش ختم شده است.
نظر شما