۱۱ خرداد ۱۳۹۵، ۱۴:۰۵

حضور خبرنگاران در بهشت معادن ایران؛

مراحل جذاب تبدیل شمش آهن به میلگرد/کار جهادی در کنار کوره‌های داغ

مراحل جذاب تبدیل شمش آهن به میلگرد/کار جهادی در کنار کوره‌های داغ

یزدـکمتر اتفاق می‌افتد که فردی بتواند فرآیند تبدیل ماده خام معدنی به محصول را از نزدیک شاهد باشد اما خبرنگاران یزد در یک روز گرم‌ به تماشای مراحل ديدنی تبدیل شمش آهن به میلگرد در بافق رفتند.

به گزارش خبرنگار مهر، بافق را بهشت معادن ایران نامیده‌اند و وجود معادن غنی سنگ آهن، مردان عرصه کار و جهاد را بر آن داشته تا در کنار این معادن، واحدهای جوارمعدنی ایجاد کنند.

یکی از این واحدهای جوارمعدنی که مجتمع فولاد بافق است که در نزدیکی بزرگترین معادن سنگ آهن کشور برپا شده و یکی از نخستین واحدهای جوارمعدنی است که فعالیت آن از چندی پیش آغاز شده است.

این مجتمع شامل کارخانه گندله سازی، نورد میلگرد، نورد مقاطع، فولادسازی و ریخته گری، احیای مستقیم، آهک سازی و ... است و گرچه تنها یکی از این واحدها فعالیت خود را آغاز کرده اما کار جهادی سرمایه گذاران این طرح ادامه دارد و در صورتی که مشارکت بانک، به انجام تعهدات بیانجامد، ظرف ۴۰ ماه آینده، مجموعه ای کامل در این مجتمع راه اندازی می شود.

خبرنگاران مرکز استان یزد در یکی از داغ ترین روزهای بهاری به گرمترین شهر استان یزد سفر کردند تا مراحل کار در این مجتمع بزرگ را از نزدیک مشاهده کنند.

تامین زیرساخت‌های مجتمع جوارمعدنی در فولاد از صفر تا صد توسط بخش خصوصی

در این مجتمع به قول معروف از صفر تا صد کار توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی انجام شده و حتی جاده سازی، تامین برق، تامین آب و ... با هزینه‌های بخش خصوصی انجام شده است.

اولین نقطه این بازدید چند ساعته، پست برق نخلستان بود، پستی که سرمایه گذاران مجتمع فولاد بافق آن را احداث و تکمیل کردند و در اختیار برق منطقه‌ای قرار دادند تا بتوانند از برق مورد نیاز در واحدهای خود بهره مند شوند.

مدیر پروژه برق مجتمع فولاد در جمع خبرنگاران اظهار داشت: این پروژه شامل دو فیدر اصلی و ذخیره است که فیدر اصلی در سفر رئیس جمهور به یزد در اسفندماه گذشته به بهره‌برداری رسید و فیدر دوم نیز آماده بهره‌برداری است.

مهدی متقی بیان کرد: این پروژه ظرف مدت هفت ماه با ۶۵ میلیارد تومان هزینه انجام شد و ۷۰ تا ۸۰ درصد تجهیزات آن نیز داخلی است.

وی افزود: این پست برق که شامل دو خط شش کیلومتری است هم در زمینه مدت اجرا و هم در زمینه نحوه اجرا از طرح‌های کم‌نظیر در سطح کشور است.

بی‌آبی در کویر بی‌معنا شد

اما تامین آب در این مجموعه نیز حکایت جالبی دارد. یکی از نقطه ضعف‌های کویر بی‌آبی است اما در کویر بی‌آبی به معنای مطلق نیست زیرا منابع آبی بی کیفیت با املاح بسیار زیاد و درجه شوری بالا وجود دارد اما آب با کیفیت و قابل شرب پیدا نمی شود.

صنایع فولادی نیز به آبی نیاز دارد که کیفیت آن همسان با کیفیت آب شرب باشد و آبهای لب‌شور کویر نمی‌تواند برای صنایع فولادی کارگشا باشد از اینرو در این مجتمع یک واحد تصفیه آب با عنوان RO نیز راه اندازی شده است.

مدیرعامل مجتمع فولاد بافق در مورد این واحد به خبرنگاران گفت: هشت حلقه چاه برای تامین آب مورد نیاز این مجتمع از شرکت آب منطقه‌ای خریداری شد و با نصب تجهیزات مورد نیاز و لوله گذاری تا محل تصفیه، آب وارد مخازنی می‌شود که به روش اسموز معکوس، آب دارای سختی ۲۵ تا ۳۰ هزار را به آبی با سختی ۵۰۰ می رساند.

سیدمحسن ابویی بیان کرد: این آب با طی مراحل تصفیه قابل شرب است و از محل تصفیه به مخازن واحدهای فعال در مجموعه تزریق می‌شود.

جالب اینجاست که آب استفاده شده توسط واحدها هدر نمی رود و با حفر گودال‌هایی که به سیستم تصفیه در سه حوضچه مجزا متصل است، دباره تصفیه می‌شود و به چرخه تولید باز می‌گردد.

اما خط نورد میلگرد یکی از جذاب‌ترین مراحل این بازدید بود و جذابیت آن مشاهده نزدیک تبدیل شمش آهن به میلگرد آن هم در فضایی گرم با کوره‌هایی است که آهن سخت را گداخته می‌‌کند.

ظرفیت تولید سالانه ۵۵۰ هزار تن میلگرد در یکی از واحدهای مجتمع فولاد بافق

مدیر پروژه خط نورد میلگرد در مورد روند کار در این مجموعه بیان کرد: این واحد ظرفیت سالانه ۵۵۰ هزار تن میلگرد در سایزهای هشت تا ۲۳ را داراست.

محمد حیدری بیان کرد: ماده اولیه در این واحد شمش است که شمش‌ها با ورود به کوره‌های پیش‌گرم، برای تغییر سایز و سپس برش آماده می‌شود.

وی افزود: این کوره‌ها ۱۸ مشعل دارند و ظرفیت آنها ۱۰۰ تن در ساعت است به نحوی که در هر ساعت، ۱۰۰ تن شمش وارد کوره‌ها می‌شود و با طی چند مرحله به میلگرد تبدیل می‌شود.

حیدری، آب مورد استفاده در این مجموعه را ۶۰ مترمکعب اعلام کرد و افزود: آب مصرفی دوباره تصفیه و به چرخه تولید باز می‌گردد.

کارگرانی که برای شکوفایی اقتصادی ایثار می‌کنند

کوره‌هایی که به رغم وجود عایق‌های قوی حرارت آنها از فاصله چند متری نیز قابل تحمل نیست، محل کار کارگرانی است در گرمای هوا در کنار این کوره‌ها به واقع برای شکوفایی اقتصادی کشور جهاد می‌کنند.

خروج آهن گداخته‌ای که تا ساعت‌ها رنگ قرمز و گداخته آن تغییر نمی‌کند و حتی پس از آبگیری نیز هنوز داغ هستند، خود گویای سختی کار در این مجتمع‌ها است.

استقرار دستگاه‌های قوی که قدرت آنها خیره‌کننده است به نحوی که ده‌ها میلگرد را در کنار یکدیگر در یک آن برش می‌زند و در مجموع تبدیل سنگ آهن به میلگرد به عنوان محصول نهایی، گامی در مسیر جلوگیری از خام فروشی است و بخش خصوصی برای مقابله با آن به میدان آمده است و به سهم خود، عزمش را برای تحقق اقتصاد مقاومتی جزم کرده است.

معاون اجرایی مدیرعامل مجتمع معدنی و صنعت آهن و فولاد بافق در جمع خبرنگاران به تشریح مراحل ساخت واحدهای مختلف در این مجموعه پرداخت و اظهار داشت: هر جا قرار باشد در حوزه صنعت توسعه رخ دهد، ابتدا صنعت فولاد را توسعه می‌دهند همانگونه که کشور چین با چنان شتابی در این حوزه پیش رفت که تولید آن سالانه به ۸۰۰ میلیون تن رسید.

راه‌اندازی مجموعه فولاد بافق تحولی عظیم در اقتصاد منطقه

حمیدرضا رضایی عنوان کرد: راه اندازی مجموعه فولاد بافق نیز به طور قطع می‌تواند تحولی بزرگ در منطقه ایجاد کند و می‌تواند از بخشی از خام فروشی معادن ممانعت کند.

وی با اشاره به استفاده از تکنولوژی تصفیه آب در این مجتمع افزود: مشکل اغلب صنایع در استان یزد آب است اما توانسته‌ایم این مشکل را برطرف کنیم و مصرف آب این مجموعه که در فاز اول ۱۸۰ لیتر در ثانیه است را تامین کنیم.

قائم مقام مجتمع فولاد بافق نیز در جمع خبرنگاران به تشریح شرایط مالی و سرمایه گذاری در این مجتمع پرداخت و اظهار داشت: این مجموعه با سرمایه گذاری ۶۰ درصدی جمعی از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و مشارکت ۴۰ درصدی بانک ملت فعالیت خود را آغاز کرد.

هزینه ۵۵۰ میلیارد تومانی بخش خصوصی در مجتمع فولاد

مهدی سیف علیشاهی عنوان کرد: تاکنون ۵۰۰ میلیارد تومان در بخش‌های مختلف زیرساختی و واحدهای راه‌اندازی شده هزینه شده و همه این مبلغ سهم ۶۰ درصدی بخش خصوصی بوده است و بانک هنوز هیچ مشارکتی در هزینه‌های انجام شده نداشته است.

وی بیان کرد: مجموع سرمایه پیش‌بینی شده برای این مجموعه ۳۳۰ میلیون یورو هزینه ارزی و ۸ هزار میلیارد ریال هزینه ریالی است.

سیف علیشاهی گفت: بخش خصوصی سهم ریالی خود از این میزان سرمایه‌گذاری که معادل ۵۰۰ میلیارد تومان بود، به طور کامل هزینه کرد و سهم ارزی بخش خصوصی نیز ۴۰ میلیون یورو است و بقیه باید توسط بانک تامین شود.

انتظار برای آغاز سرمایه‌گذاری شریک دولتی

قائم مقام مجتمع فولاد بافق یادآور شد: این مجموعه در کل ۴۰ ماه زمان برای تکمیل و بهره‌برداری کامل نیاز دارد و از زمانی که شریک دولتی، تعهد خود را تزریق کند، این ۴۰ ماه آغاز خواهد شد.

در این بازدید یک روزه، مجموعه انبارها و دیگر بخش‌ها از جمله برق داخلی مجموعه نیز مورد بازدید قرار گرفت.

در این بازدید نکته جالب توجه این بود که در مرکزی‌ترین نقطه ایران، در منطقه‌ای که گرمای بهار و تابستانش زبانزد است و روزهای بهاری آن دمای هوا به ۴۵ درجه سانتیگراد می‌رسد و زمستان‌های خشک و استخوان‌سوز آن نیز مثال‌زدنی است، مردانی کمر همت بسته‌اند و هر یک به سهم خود، یکی با سرمایه و دیگری با دانش و دیگری با توان بدنی خود سعی در شکوفایی اقتصاد کشور و ایجاد اشتغال برای جوانان این مرز و بوم دارند.

اینان همان‌هایی هستند که می‌توان آنها را مصداق واقعی «اقدام و عمل» در تحقق اقتصاد مقاومتی دانست، همان شیوه اقتصادی که کشور را از بن‌بست‌های اقتصادی رهایی می‌بخشد.

کد خبر 3673351

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha