نوربخش حاتمی در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص برنامههای جهاد کشاورزی کرمانشاه برای مقابله با بحران آب در حوزه کشاورزی، اظهار داشت: امسال بارشهای خوبی در سطح استان داشتیم اما این بارندگیهای یکساله مشکل کم آبی ما را برطرف نمیکند و سطح آبهای زیرزمینی و جاری ما همچنان با مشکل مواجه است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه با تاکید بر مصرف بهینه و بالابردن راندمان آب افزود: بحث مدیریت آب امری همگانی است و لازمه آن این است که کشاورزان و بهرهبرداران بپذیرند که ما در کنار آنان هستیم و نه در مقابل آنان، زیرا آب سرمایه ملی است و آیندگان نیز حق استفاده از آن را دارند.
وی افزایش راندمان آب را از مهمترین اقدامات برای مقابله با بحران آب در حوزه کشاورزی عنوان و بیان کرد: برای تحقق این هدف ارتقا سیستمهای آبیاری نوین به صورت بارانی و قطرهای موثر است و کشاورزان باید به این نکته توجه داشته باشند همزمان که مصرف آب در هکتار یا در محصول را کاهش میدهند نباید سطح زیرکشت را بیرویه افزایش داد.
حاتمی تغییر الگوی کشت باجایگزین کردن کشت محصولات کشاورزی با مصرف کم آب را از دیگر راهکارهای مهم دانست و افزود: کشت زعفران از اقداماتی است که درآمدزایی و اشتغالزایی خوبی دارد و نیز مصرف آب در این محصول نیز مناسب است.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته در کرمانشاه ۳۲ هکتار زعفران تولید شد، افزود: کارگاه بسته بندی زعفران نیز در کرمانشاه راهاندازی شده و کیفیت زعفران استان بسیار خوب و در حال رقابت با زعفرانهای تراز اول کشور است.
حاتمی دانههای روغنی کلزا را نیز از دیگر محصولات مناسب و بسیار مهم برای کشت در استان دانست و تصریح کرد: این محصول اگر به موقع و به طور صحیح کشت شود درآمدزایی خوبی دارد و در مصرف آب نیز صرفهجویی میشود.
این مسئول اظهار کرد: ما برای هر منطقه و هر دهستان با توجه به شرایط خاص الگوی کشت ویژه داریم و تقاضای ما از کشاورزان این است که به کارشناسان ما اعتماد کنند و از آنان برای کشت محصولات راهنمایی بگیرند.
حاتمی بیان کرد: طی یکساله گذشته اقدامات خوبی در خصوص ارائه آموزشهای لازم به کشاورزان برای تغییر الگوی کشت در شهرستان کرمانشاه انجام و در دهستانهای دهگانه ما کلاسهای آموزشی مهمی برگزار و در قالب کاروانهایی از گلخانهها و محصولات کشاورزی با مصرف کم آب بازدید شد و کلاسهای ما نیز به طور مرتب برگزار میشود.
وی با اشاره به انجام اقدمات لازم جهت ایجاد باغات مدرن در کرمانشاه گفت: در بحث باغات مدرن در شهرستان اقدامات خوبی ایجاد شده و با مصرف یک سوم آب به میزان سه تا چهار برابر تولید حاصل میشود.
حاتمی گرایش به سمت کشت محصولات گلخانهای را از مهمترین راهکارها برای مقابله با بحران کم آبی در حوزه کشاورزی دانست و اضافه کرد: به عنوان مثال گوجه فرنگی در شرایط گلخانهای آب کمتری مصرف میکند و باید به سمت کشت محصولات گلخانهای حرکت کنیم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه با بیان اینکه کشت محصولات کشاورزی با مصرف بالای آب در شعاع ۱۰ کیلومتری سرابهای استان ممنوع است، افزود: درصورتیکه این قانون نقض شود به متخلفان کمکی برای ورود به بازار نخواهد شد.
وی بیان کرد: در ۱۵۰۰ هکتار از اراضی گوچه فرنگی ما سیستم آبیاری مدرن انجام شده که مصرف آب را به یک سوم میرساند و در حال انجام پیگیریهای لازم برای تجهیز اراضی کشاورزی کرمانشاه به سیستمهای آبیاری مدرن هستیم و سالانه نیز ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ هکتار سیستم آبیاری جدید در سطح شهرستان اجرا می شود و هم اکنون نیز ۱۴۰۰ هکتار در دست اجرا داریم.
نظر شما