به گزارش خبرنگار مهر، دوازدهمین شورای حفاظت از آب استان قم در حالی قبل از ظهر یکشنبه در استانداری قم برگزار شد که این روزها مسئله گرد و غبار و ریزگردها در استانهای مختلف کشور تقریباً در صدر اخبار است.
ریزگردهایی که در برخی از استانها منشأ آن را خارج از کشور میدانند مسئلهای که در شورای حفاظت از آب استان قم مطرح و منشأ این گرد و غبار که چند روزی است مهمان استان قم است و فضای این استان را به مرز هشدار نیز رسانده داخل استانی معرفی شد.
در این جلسه که به ریاست استاندار قم برگزار شد رضا سیار فرماندار شهر قم طی سخنانی به حقابههای استان قم اشاره و با بیان اینکه این حقابهها چیزی حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب است عنوان کرد: درباره این حقابه که با احداث سدهای بالادست از استان قم گرفته شده بحثهای فراوانی صورت گرفت اما تاکنون تیمی به شکل مستمر به دنبال احقاق این حق نبوده است.
گرد و غبار قم دامن تهران را میگیرد
وی در ادامه به مسئله ریزگردها اشاره گفت: گرد و غبار استان قم منشأ داخل استانی دارد و دامن تهران را نیز خواهد گرفت و وضعیت بدتر این نیز میشود و باید با برگرداندن حقابههای استان و افزایش سطح زیر کشت با ریزگردها مقابله کرد.
سیار در ادامه به کمبود سطح جنگل کاری شده در استان قم در مقایسه با برخی از استانهای همجوار، گفت: رقم اراضی جنگل کاری شده در استان قم ۷ هزار و ۸۰۰ هکتار است که این رقم با توجه به وسعت و جمعیت این استان باید افزایش داشته باشد.
مسئله حقابههای قم به تاریخ پیوسته است
در ادامه سید حسن رضوی معاون برنامهریزی و اشتغال استانداری قم نیز طی سخنانی در پاسخ به فرماندار قم، گفت: آنچه که در حال حاضر در زمینه خشکسالی و کمبود آب در کشور و در حوزه مرکزی در حال رخ دادن است با ادعاهایی که مطرح میشود دارای تفاوت فراوان است.
وی با تأکید بر این مطلب که مسئله ۵۰۰ میلیون متر مکعب حقابه به تاریخ پیوسته است، عنوان کرد: باید با این واقعیت رو به رو شویم که دیگر آبی وجود ندارد که بخواهند از آن حقابههای ما را بدهند.
معاون برنامهریزی و اشتغال استانداری قم به کاهش آبهای سطحی در استان به انتقال آب سرشاخههای دز به سد ۱۵ خرداد اشاره کرد و گفت: اگر انتقال آب به سد ۱۵ خرداد صورت نمیگرفت این سد تا کنون خشک شده بود زیرا میزان تبخیر و برداشت آب در این سد بیشتر از میزان ورودی است.
وی با تأکید بر اینکه باید به داشتههایمان اکتفا کنیم، افزود: باید مردم را برای کمآبی و همچنین صرفهجویی آماده کنیم.
کاهش سطح زیر کشت باعث افزایش گرد و غبار میشود
در ادامه علی مؤمن رئیس خانه کشاورزان استان قم نیز طی سخنانی با اشاره به نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاههای کشاورزی عنوان کرد: این اقدام نباید تنها در بخش کشاورزی باشد بلکه سایر بخشهای استان نیز باید اقدام به نصب کنتور بر روی چاهها داشته باشند.
وی در ادامه با اشاره به کاهش سطح زیر کشت در استان قم عنوان کرد: منشأ گرد و غبار در قم داخلی است و کاهش سطح زیر کشت نیز یکی از عواملی است که موجب افزایش ریزگرد و گرد و غبار میشود.
مؤمن با بیان اینکه برخی تنها به دنبال کشاورز هراسی هستند گفت: چگونه است ادعای کمآبی داریم اما پارک آبی میسازید؟
توجه به آب مجازی
در ادامه جلسه عبدالحمید توکلی بینا، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم نیز طی سخنانی به مسئله آب مجازی و رویکرد جهان به این مسئله اشاره کرد و گفت: در ایران برخی نگاه عجیب و غریب به این مقوله دارند در حالی که باید به آن به شکل جدی پرداخت تا بخشی از نیاز آبی استان را تأمین کرد.
وی گفت: باید اولویتهای استان در زمینه اقتصادی، اشتغال، سلامت و امنیت غذایی مشخص و بر این اساس فرصتها و تهدیدهای آب مجازی بررسی شود.
هر هکتار مالچ پاشی ۲۶ میلیون تومان هزینه دارد
سید محمدتقی سجادی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم نیز طی سخنانی با اشاره به بحران ریزگردها در استان قم به دشت مسیله به عنوان بخشی از کانون ریزگردها اشاره کرد و گفت: مالچ پاشی در هر هکتار هزینهای بالغ بر ۲۶ میلیون تومان در بردارد که هزینه مالچ پاشی برای وسعتی همچون دشت مسیله رقم سرسام آوری خواهد بود.
وی با بیان اینکه اعتقاد ما این است که دشت مسیله بدون هزینه نیز قابلیت احیا دارد، گفت: با دو نوبت رهاسازی سیلاب در دشت مسیله این دشت تا ۳۵ هکتار قابلیت احیا دارد.
نظر شما