به گزارش خبرنگار مهر، عزیز فیلی ظهر چهارشنبه در سومین جلسه هماهنگی ترافیک استان مرکزی، با انتقاد از برخی موازی کاری ها در زمینه زیرساخت های شهری در سطح استان گفت: دستگاه های خدمات رسان شامل شهرداری ها و همچنین شورای اسلامی شهرها باید طرح های زیرساختی ترافیک خود را به شورای هماهنگی ترافیک استان ارائه دهند که پس از تایید کارشناسی و تخصصی و تصویب، عملیاتی شوند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی افزود: برخی از طرح های زیرساختی که در نقاط مختلف استان انجام شده بدون برنامه ریزی کارشناسی و تحقیقاتی صورت گرفته است.
وی بیان داشت: این مساله موجب شده پس از بهره برداری از طرح ها هم مردم با مشکلات مختلف روبرو شوند و هم هزینه و اعتبار هدر رود که این مساله موجب نگرانی و بی اعتمادی مردم به مسئولین می شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی گفت: متولیان امر باید با ارائه برنامه های کارشناسی سعی کنند به طور تخصصی ریشه معضلات ترافیکی را شناسایی کرده و برطرف کنند.
تصویب ۴طرح ترافیکی اراک در شورای هماهنگی ترافیک استان مرکزی
مدیرکل دفتر فنی استانداری مرکزی و دبیر شورای هماهنگی ترافیک استان مرکزی نیز در این جلسه گفت: چهار طرح ترافیکی شهر اراک در شورای هماهنگی ترافیک استان مرکزی مطرح و مورد تصویب قرار گرفت.
حمیدرضا نوازنی افزود: سه دستور کار شامل بررسی طرح ساماندهی خطوط اتوبوسرانی اراک برای افق ۱۳۹۵، تجزیه وتحلیل طرح های ساماندهی ترافیک در برخی از معابر اراک و توجه به اولویت های مورد نظر پلیس راه فرماندهی انتظامی استان مرکزی در توزیع اعتبارات ماده ۲۳ قانون رسیدگی به تخلفات، از بندهای در دستور کار این شورا است.
وی گفت: موضوع دسترسی به خیابان الغدیر شهر اراک از طریق بلوار الغدیر مطرح شد و کلیات طرح بلوار الغدیر قبلا در طرح جامع تفصیلی شهر اراک قرار داشت که توسط شهرداری احداث شد.
نوازنی بیان داشت: اجرای طرح بلوار الغدیر موجب عدم دسترسی آسان به منطقه سنجان، کوی نبئی و برخی از کوچه های منتهی به این بلوار شده و مردم منطقه نیز از مشکلاتی که در تردد آنها به وجود آمده گلایه دارند.
وی گفت: در بررسی های فنی مشخص شد اعتراض مردم منطقی است و این موضع در این جلسه مطرح و مقرر شد از طریق مسیر سردشت و دور زدن پل بسیج، این تردد صورت گیرد که با اجرای این طرح هم مشکل رفت و آمد مردم منطقه رفع خواهد شد و هم موجب کاهش تصادفات در جاده کربلا می شود.
دبیر شورای هماهنگی ترافیک استان مرکزی افزود: موضوع روشنایی این مسیر نیز مدنظر است که قرار شد شرکت توزیع نیروی برق در مورد تامین روشنایی این مسیر اقدام کند.
نوازنی خاطرنشان کرد: شکایات ساکنان منطقه حافظیه اراک مبنی بر طولانی بودن مسیر از مرکز شهر به این منطقه نیز مورد بررسی قرار گرفت چراکه پس از احداث تقاطع غیرهمسطح خیابان دانشگاه، مقابل بیمارستان آیت الله خوانساری دسترسی به منطقه حافظیه را برای ساکنان آن طولانی شده و ساکنان مجبورند برای رسیدن به حافظیه مسافتی طولانی را طی کنند.
وی گفت: در این ارتباط برای رفع مشکل، شهرداری اراک طرحی ارائه داد که قرار شد بعد از رفع نواقص احتمالی، خواسته مردم این منطقه برای کوتاه شدن مسیر تحقق یابد.
دبیر شورای هماهنگی ترافیک استان مرکزی تصریح کرد: در پی اجرای طرح اصلاح خطوط اتوبوسرانی و حذف برخی از پایانه ها از مرکز شهر و انتقال آنان به حاشیه شهر در سال ۹۳ این طرح در اجرا با مشکلاتی روبرو بود که موجب نارضایتی مردم شد.
نوازنی اضافه کرد: در این نشست مصوب شد طرح پیشنهادی شهرداری با هدف اصلاح خطوط اتوبوسرانی و بهبود شرایط تردد درون شهری و استفاده بهینه مردم از وسایل نقلیه عمومی پس از بررسی نهایی اجرا شود.
وی در مورد دیگر طرح مصوب این شورا گفت: رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک برای ادامه ساخت فاز دوم بیمارستان ولیعصر(عج) اراک پیشنهاد داده با توجه به اینکه فاز دوم احداث این بیمارستان امسال شروع می شود، لازم است لاین سمت بیمارستان در خیابان پیروزی از میدان سرداران تا میدان ولیعصر(عج) تا پایان کار ساخت بیمارستان برای ایجاد کارگاه، برای مدتی در اختیار پیمانکار قرار گیرد که این پیشنهاد نیز مورد تصویب قرار گرفت.
دبیر شورای هماهنگی ترافیک استان مرکزی افزود: در این راستا قرار شد لاین دیگر خیابان پیروزی از سمت میدان سرداران تا میدان ولیعصر(عج) یک طرفه شود و برگشت آن نیز از مسیر زیرگذر جهاد صورت گیرد.
نظر شما