به گزارش خبرگزاری مهر و به نقل از جهاد کشاورزی استان زنجان، عبدالله جعفری، با تاکید بر اهمیت ایجاد و تقویت زنجیره های تولید در حوزه های مختلف کشاورزی و بویژه نقش آن در بازاریابی محصولات گفت: بازاریابی به عنوان مهم ترین حلقه زنجیره تولید در انتهای این زنجیره قرار دارد چراکه تولید کننده هیچ تولیدی انجام نمی دهد مگر به امید دسترسی به بازار خوب برای محصول تولیدی خود.
وی ادامه داد: اگر انتهای زنجیره تولید یعنی بازار با مشکل مواجه شود کل حلقه های زنجیره تحت الشاع قرار می گیرد و این نشان می هد که بازار نقش کلیدی در موفقیت زنجیره ها دارد. بازار، تجارت و صادرات به عنوان لکوموتیو قطار تولید مطرح است اگر این لکوموتیو از نظر قدرت و سرعت درست عمل کند می تواند قطار تولید را به سرمنزل مقصود برساند.
جعفری افزود: متاسفانه بازار و بازاریابی در تعریف زنجیره های تولید مغفول واقع شده و عملا به صورت رسمی و تئوری مطرح می شود و این دغدغه باعث شد تا مقرر شود هر طرح پژو هشی و تحقیقی که به صورت توسعه محور در حوزه تولیدات کشاورزی مطرح می شود به عنوان یک الحاقیه لاینفک باید مطالعات بازار هم زمینه آن پژوهش باشد یعنی قبل از تولید و امکان سنجش تولید، جایگاه محصول تولیدی در بازار مورد بررسی قرار گیرد.
مدیر تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان افزود: زنجیره های تولید صفر تا ۱۰۰ هر فعالیت تولیدی یعنی مراحل قبل از کشت، تامین نهاده ها، کاشت، داشت، برداشت و بازاریابی در قاعده این زنجیره را شامل می شود و این زنجیره ها بدون تعریف سیستم بازاریابی و بازرگانی مناسب قطعا با مشکل مواجه خواهند شد. فلسفه زنجیره های تولید این است که مدیریتی واحد در کل فرایند تولید برای حوزه های مختلف تولیدی تعریف شود و این مدیریت واحد شرایط تمام زنجیره ها و مراحل تولید را مد نظر قرار دهد.
جعفری افزود: تولید محصولات مختلف در قالب زنجیره های تولید باعث می شود تا تمام عوامل در فرآیند تولید به صورت زنجیروار به همدیگر متصل شده و در این میان امکان ایجاد رانت ها و حلقه های زائد از بین رفته و نهایتا بهره و سود اصلی را حلقه ها و تولید کنندگان اصلی می برند نه حلقه هایی که هیچ نقشی در تولید نداشته اند.
وی ادامه داد: هم اکنون مصوب شده در تولید برخی محصولات مثل گوشت مرغ زنجیره های کشوری تعریف شود و همچون کشورهای بزرگ اروپایی و آمریکایی تولید مرغ توسط چند زنجیره بزرگ مدیریت شود به طوری که در چند استان یا در هر استان کل فرآیند تولید مرغ را یک زنجیره بر عهده گیرد و نهایتا زنجیره ها در یک فضای رقابتی سالم بتوانند یک شرایط مطلوبی در برآورد مقدار تولید، انجام تولید با محوریت بازار و نهایتا بازاریابی و بازاررسانی مطلوب تولید نقش مهمی ایفا کرده و قدم مثبتی بردارند.
مدیر تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت:سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان به تبع برنامه های وزارتخانه به سمتی می رود که تولید همه محصولات در قالب زنجیره های تولید انجام گیرد. در حال حاضر اقدامات خوبی در راستای تشکیل زنجیره های تولید در بخش کشاورزی استان زنجان انجام گرفته است که تشکیل زنجیره تولید مرغ کشوری در استان از جمله آنهاست. زنجیره تولید زعفران، زنجیره تولید قارچ و زنجیره تولید سیب زمینی هم اکون در استان تشکیل شده و زنجیره تولید زیتون نیز اخیرا در حال شکل گیری است.
جعفری افزود: نهایتا تکلیف این است که مدیریت تولید محصولات عمده استان را از طریق تشکیل زنجیره ها به بخش خصوصی واگذار کنیم چرا که فلسفه تشکیل زنجیره ها این است که کار توسط بخش خصوصی انجام شود منتها ساختار مدیریتی آن به شکلی تعریف شود که تمام مراحل و زنجیره های تولید مد نظر قرار گرفته و هر حلقه این زنجیره برای خود فعالیت جداگانه ای نداشته باشند و صورت بروز مشکلی در یک حلقه تولید همه حلقه ها برای حل مشکل آن به پاخیزند. فعالیت زنجیره ای طبیعتا پایدارتر، موفق تر و پویاتر از فعالیت غیرزنجیره ای و جداگانه بوده و قدرت رقابت در بازار، توان و دانش تولید و دانش بازار واحد تولیدی را افزایش می دهد.
نظر شما