مجله مهر - شراره داودی: فوتبال را بدون شک باید یکی از پرطرفدارترین و پردرآمدترین ورزشهای دنیا نامید، هوادارانی از همه سنین و هر قشر اجتماعی. طرفدارانی که بدون شک بزرگترین سرمایه هر تیمی میتوانند باشند و به واسطه آنها در بازیها برای دست یابی به پیروزی انگیزه بیشتری پیدا کنند. اما همین سرمایه گاهی میتواند بدل به بزرگترین مشکل هر تیمی باشد.
بخش زیادی از اعتراضات در دنیای فوتبال پیرامون مسائل نژادپرستی است، اینکه قومیت و نژادی خود را برتر از دیگران میداند، همواره موضوع مورد بحث بوده است و در میان هواداران هم کسانی پیدا میشوند که همچنان روی این قضایا مانور دهند. آلمان جز کشورهایی است که مسائل نژادپرستی همیشه در آن نمود بیرونی زیادی داشته و حتی تیم ملی این کشور متاثر از این نگاهها تا سالها بازیکن رنگینپوستی را به تیم راه نمیدادند، اما طی سالیان گذشته این روحیات کمی رنگ باخته و نمود آن را در حضور «کاکائو» که اصلیتی برزیلی دارد ولی هرگز در تیم ملی این کشور بازی نکرد، اما به دلیل حضور در آلمان و بازی در این کشور به تیم ملی دعوت شد. او در جام جهانی ۲۰۱۰ به عنوان اولین سیاهپوست در تیم ملی آلمان بازی کرد.
انگلیسیها دیگر تیمی هستند که به هوادار خشن داشتن معروف هستند و به نظر میرسد در جام ملتهای امسال اوج رفتارها را میان انگلیسیها و روسیها میشد، دید. شاید همین بالا رفتن روحیه نژادپرستی میان انگلیسیها باشد که مردم کشور به خروج از اتحادیه اروپا رای دادند، آیا آنها خودشان را نژاد برتر میدانند؟
جام اروپایی که خشونت کم نداشت
جام ملتهای اروپا در حالی شب گذشته به پایان رسید که تیم جوان میزبان در مقابل پرتغالی که تنها با یک برد در ۹۰ دقیقه به فینال رسیده بود، نتوانست در وقتهای اضافه دوام بیاورد و تک گل اِدِر پرتغال خوششناس را قهرمان اروپا کرد. اما این همه اتفاقهای دیشب نبود، ماجرا بعد از تمام شدن بازی شروع شد، جایی که هوادارهای فرانسوی که یک ماهی میزبان تیمها و طرفداران مختلف دیگر کشورهای اروپایی بودند، درست وقتی تصور میکردند قرار است جامی که از روز افتتاحیه به کشور آمده، همانجا هم بماند، آن را روی دستان رونالدو و دوستانش دیدند، تاب نیاوردند و در خیابانها با نیروهای امنیتی و پلیس درگیر شدند.
البته بنا بر گزارشها برخی درگیریها در طول بازی و در مجاورت برج ایفل وجود داشته، اما زمانی که طرفداران پرتغال برای شادمانی از ترقه استفاده کردند، درگیریها تا حدی بالا گرفت که نیروهای پلیس فرانسه علاوه بر اینکه از گاز اشکآور برای پراکنده کردن جمعیت استفاده کردند، بیش از ۴۰ نفر را هم بازداشت کردند.
هولیگانها در یورو
با اینکه فرانسه از ابتدای برگزاری جام ملتهای اروپا و پس از حملات تروریسیتی که چند ماه قبل در این کشور اتفاق افتاد، خودش را برای هر بحرانی آماده کرده بود، با اینحال شاید تصور نمیکرد «هولیگان»ها به کشور و بازیها نفوذ پیدا کنند و اینچنین به قدرت نمایی بپردازند. هولیگان به جوان خشن و آشوبگر میگویند.
بازی دور مقدماتی انگلیس و روسیه چنان درگیریها بالا گرفت که همه چیز از کنترل نیروهای امنیتی فرانسه خارج شده بود. درگیریها در شهر مارسی بود، پیش از شروع بازی، حین بازی و بعد از تمام شدن آن که نتیجه مساوی ۱-۱ درپی داشت، طرفداران انگلیس و روسیه با هم جدل میکردند، به جز بحثهای کلامی که حتی در صفحههای شخصی بازیکنان فوتبال هم وجود داشت، آنها در خیابان و ورزشگاه مشغول کتک زدن یکدیگر شده بودند!
روز قبل از بازی هولیگانها در کافههای شهر با هم درگیر شده بودند و با پرتاب کردن صندلی و بطری از خجالت یکدیگر در آمده بودند، روز بازی هواداران روسیه تا حدی مجهز آمده بودند که ماسک به صورت داشتند، حتی گفته میشود برخی از این روسیهایها با لباس تیم ملی انگلیس در میان هواداران انگلیسی جای گرفته بودند. درگیریهای آن روز علاوه بر دستگیر شدن تعدادی هولیگان عصبانی، در حدود ۵۰ مجروح هم بر جای گذاشت.
در نهایت یوفا روسها را جریمه و انگلیس را تهدید به حذف از بازیهای یورو کرد. تعداد زیادی از این هولیگانهای روس هم از فرانسه اخراج شدند.
هواداران همچنان عصبانی
در ادامه با توجه به اینکه تیمهای روسیه و انگلیس در دیگر شهرها بازی داشتند، انتظار میرفت بسیاری از این درگیریها تمام شود، اما نژاد پرستی انگلیسیها تمامی نداشت و شبی که فراسه مقابل آلبانی به پیروزی رسید و هوادارن فرانسه در حال خوشحالی در کافهها و خیابانها بودند، هولیگانهای انگلیسی که اتفاقا در دنیا هم بسیار معروف هستند، به این فرانسویها بطری پرتاب کردند که در نهایت این نزاع خیابانی با دخالت پلیس و گاز اشکآور و تیرهوایی آرام شد و ۳۶ نفر دستگیر و ۱۶ نفر هم راهی بیمارستان شدند.
سرایت خشونت به دیگران
دیگر بازی که به چنین خشونتی کشیده شد و حتی میتوان هوادارن متعصب را در نتیجه تساوی بازی مقصر دانست مسابقه میان کرواسی و چک بود. درست زمانی که کرواسی دو بر یک جلو بود و به نظر میرسید در گروه خودش با اقتدار به عنوان تیم اول گروه صعود میکند، هوادارانش که پشت دروازه چک جا خوش کرده بودند، با پرتاب کردن نارنجک و مواد آتشزا باعث توقف بازی شدند. توقفی که چک را به بازی برگرداند و توانستند در دقیقه ۹۳ با ضربه پنالتی بازی را به تساوی بکشاند.
گاوبازهای نازی
دیگر بازی تیمهای گروه چهارم هم حاشیه داشت، به نظر میرسد اسپانیایی به نازیها علاقه پیدا کردهاند و پیش از بازی این تیم با ترکیه تعدای از هواداران اسپانیا با پرچم حمایت از نازی در خیابانهای شهر قدم میزدند که البته دستگیر شدند.
ایسلند شگفتیساز!
ایسلند که اولین تجربه حضور در جام ملتهای اروپا را داشت، علاوه بر اینکه شگفتیساز این جام بود، هوادارانش هم سنگ تمام گذاشتند و شلوغ بازی درآوردند. در بازی ایسلند با مجارستان که در شهر مارسی فرانسه برگزار شده بود و به تساوی یک بر یک انجامید، درگیری میان مجاریها و ایسلندیها از داخل ورزشگاه آغاز شد و تا بیرون و خیابانهای اطراف استادیوم ادامه داشت و ۶ نفر هم مصدوم و به بیمارستان فرستاده شدند.
ولز و ایرلند جنوبی سنگ تمام گذاشتند
ولز در اولین حضور خودش در جام ملتهای اروپا با حضور گرت بیل، ستاره تیمش تا مرحله نیمهنهایی بالا آمد و مقابل پرتغال شکست خورد، اما نکته قابل توجه در بازی این بود که هواداران ولز پس از پیروزی پرتغال و حذف تیمشان ایستاده بازیکنان ولزی را که در اولین حضور توانسته بودند قدرتمند ظاهر شوند، تشویق میکردند.
جمهوری ایرلند را هم تیم میزبان حذف کرد، اما هوادارانش که از همان بازیهای دور مقدماتی ثابت کرده بودند چقدر در روحیه دادن به تیمشان موفق هستند، تا مدتها بعد از تمام شدن بازی ایرلند جنوبی را تشویق میکردند.
البته این شیوه تشویق را آلمانیها در فوتبال راه انداختند، جام جهانی ۲۰۰۶ که به میزبانی ژرمنها بود، تیم میزبان مقابل ایتالیا و در مرحله نیمه نهایی حذف شد، ولی این حذف باعث نشد که آلمانی با خشونت از خودشان رفتار زنندهای نشان دهند، بلکه پس از پایان بازی ایستاده تیم ملی کشورشان را تشویق کردند.
نظر شما