به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر سید سجاد رضوی با تاکید بر اینکه هیچ گونه فحاشی و درگیری میان کادر درمانی و کارکنان قابل قبول نیست، گفت: اگر این عمل از سوی هر یک از افراد کادر درمانی و کارکنان رخ دهد، با فرد خاطی طبق قانون برخورد خواهد شد و در این بین تفاوتی در نوع برخورد با پرستار، پزشک و یا کارمند وجود ندارد.
وی با اشاره به درگیری بین پزشک و پرستار در یکی از مراکز درمانی ،گفت: این افراد به واحد تخلفات و کمیته انضباطی دانشگاه علوم پزشکی مربوطه معرفی شده اند و علاوه بر پیگیری شاکیان این پرونده ها، دانشگاه های علوم پزشکی مربوطه هم پیگیر این پرونده هستند.
رضوی با ابراز تاسف از بعضی از اظهار نظرها با نگاه صنفی گفت: انتظار می رود تمامی کارکنان بهداشت و درمان که همیشه به صورت تیم واحد عمل می کنند در سلامت بیماران کوشا باشند و چنین اتفاقاتی را به صنف خاصی ارتباط ندهیم و نباید نظام پزشکی و نظام پرستاری وارد این مباحث شوند.
وی تاکید کرد: نباید اجازه دهیم که فشار کاری، بدحالی بیماران، مشکلات خانوادگی و تحصیلی در نوع برخورد پزشک و پرستار و رسیدگی به بیمار تاثیر داشته باشد.
رضوی افزود: تیم درمانی باید به هنگام مراجعه بیمار و خدمت به او تمام مشکلات خود را فراموش کند.
وی افزود: اگر پزشک و پرستاری به موردی برخورد کنند که خلاف مقررات باشد و اجحاف در حق دیگری باشد، باید به مسئولان بیمارستان اطلاع دهند و نباید فحاشی و یا برخورد فیزیکی کنند.
مدیرکل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت بهداشت با بیان اینکه برخورد قانونی با این قبیل مسائل براساس آیین نامه ها از تذکر تا اخراج می باشد، افزود: قانون براساس سوابق افراد، نظرات همکاران، اظهارات و نیت افراد تصمیم گیری می کند .
وی یادآور شد: کمیته اخلاق براساس شغل و برتری افراد تصمیم گیری نمی کند چرا که همه همکاران جز اصلی مراکز درمانی هستند و زحمت می کشند و هیچ گونه ایجاد دلسردی و توهین از سوی کسی پذیرفته نیست.
مدیرکل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت بهداشت افزود: فحاشی و یا برخورد فیزیکی به پزشک و پرستار صنفی نیست و ممکن است همان پزشک یا پرستار متخلف با اطرافیان خود نیز رفتاری نامناسب و خشونت آمیز داشته باشد.
نظر شما