به گزارش خبرنگار مهر، داوود ناصری امید ظهر امروز سه شنبه در نشست با معاون هماهنگ کننده سپاه نبی اکرم(ص) استان کرمانشاه پیرامون انعقاد تفاهم نامه آموزشی بین اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان و سپاه حضرت نبی اکرم(ص) برای ارائه آموزشی های مهارتی به نیروهای این ارگان و خانواده های آنان، گفت: ما در چند سال اخیر به ضرورت آموزش های مهارتی بیش از گذشته پی برده ایم و آن را لمس می کنیم.
وی افزود: با توجه به فعالیت و توفیقات مراکز دانشگاهی و افزایش فارغ التحصیلان طی چند سال اخیر، اما آمار بیکاری بیش از گذشته بوده و افزایش قابل توجهی داشته که نگران کننده بوده است.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه تصریح کرد: این نشان می دهد که علی رغم توفیقاتی که در جایگاه های دانشگاهی داشته ایم اما یک عدم تناسب بین نیاز بازار و مدارک دانشگاهی به وجود آمده است و آمار بیکاری بین تحصیل کردگان ما بیشتر از کسانی است که هیچ گونه تحصیلات عالیه دانشگاهی ندارند و این یک آسیب است که باید به صورت جدی به فکر آن بود.
وی افزود: ما در سازمان فنی و حرفه ای به عنوان متولی آموزش غیر رسمی در کشور در این زمینه آسیب شناسی کردیم و طی آن و بررسی های اجمالی متوجه شدیم که یک سوم جامعه دانشگاهی ما در ۲۰ رشته اولی که تحصیل می کنند، رشته های علوم پایه و نظری را انتخاب کرده اند و بین این رشته ها و نیاز بازار کار در جامعه هیچ گونه تناسبی نیست.
نبود زیرساخت ها در دانشگاه یک ضعف است
ناصری امید ادامه داد: در چند سال اخیر در بعد توانمندسازی دانشگاهیان مقداری ضعیف عمل شده و حتی در برخی از دانشگاه ها که رشته مهندسی تدریس می شود، کارگاه و زیرساخت عملی لازم وجود ندارد که یک ضعف است.
وی گفت: البته از سوی دیگر زیرساخت های آموزش فنی و حرفه ای به برکت نظام فراهم شده است و براساس تعهداتی که ما سالیانه به ستاد داریم وظیفه داریم ارائه آموزش بدهیم.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه یادآور شد: هم اکنون از چند بعد نگاه ها به بحث آموزش فنی و حرفه ای ضعیف است و علت اصلی آن هم فرهنگسازی بدی است که در یکی دو دهه اخیر در جامعه انجام دادیم.
وی تصریح کرد: متاسفانه هم اکنون ارزش کار را در جامعه بد تعریف کرده ایم ودغدغه خانواده ها همه جا، ورود فرزندانشان به دانشگاه شده و برای آنها تفاوتی نمی کند که در چه رشته ای تحصیل کنند و به فکر این نیستند که ۵ سال هزینه ای که روی دوش دولت، نظام و خانواده می گذارند چه خروجی ای را قرار است داشته باشد.
نقش رسانه در ترویج آموزش های فنی و حرفه ای
ناصری امید گفت: به عقیده من تاثیر این موضوع دوباره به جامعه بر می گردد و رسانه ملی ما یکی از عاملین اصلی این موضوع است و ما هر خانواده مرفهی را در فیلم ها می بینیم یا پزشک، یا تاجر و یا از این دست هستند اما وقتی یک استادکار یا کارگر را می خواهیم نشان دهیم به صورت یک معتاد نشان می دهیم و باعث شده که فرهنگ خانواده ها به این سمت برود که باید حتما فرزند آنها باید در این رشته ها لیسانس بگیرد.
وی باردیگر به فرهنگ سازی در این زمینه تاکید کرد و گفت: افراد برای فراگیری آموزش های کوتاه مدت فنی و حرفه ای می توانند بدون هیچ تحصیلات دانشگاهی هم به مهارت آموزی بپردازد.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه افزود: اعتقاد ما این است که هرکسی به صورت هدفمند برای فراگیری دوره های آموزشی فنی و حرفه ای اقدام کند می تواند به صورت سیستمی وارد بازار کار شود و از نظر درآمدی هم درآمد کمی ندارند و شما هیچ صافکار خوبی را پیدا نمی کنید که کمتر از یک مهندس یا مدیرکل درآمد داشته باشد اما چون ارزش خوب برای آن در نظر نمی گیریم از استقبال کمتری نسبت به رشته هایی چون پزشکی و مهندسی برخوردار است.
وی ادامه داد: این حرفه های مهارتی در جامعه ما بسیار زیاد است اما چون آنگونه که باید در جامعه نسبت به آنها فرهنگسازی و ارزش گذاری نشده است و شان آنها رعایت نشده است، استقبال کم است.
آموزش به زندانیان احتمال بازگشت آنها به زندان را کاهش می دهد
ناصری امید با اشاره به فعالیت های اداره کل آموزش فنی و حرفه ای در استان کرمانشاه گفت: ما در این سازمان هم انعطاف پذیری بالایی داریم و هم حوزه فعالیت هایمان گسترده است و حتی در زندان ها هم تعهد آموزشی داریم چرا که در می دانیم اگر به زندانیان آموزش دهیم، برگشت به زندان اینها براساس آمار زندان ها کمتر از دو درصد است و کمک بسیار خوبی به جامعه است.
وی افزود: هم چنین ما در کنار دانشگاه ها هم کارگاه هایی را ایجاد کرده ایم و هم به آنها خدمات می دهیم و دانشگاه ها می توانند دوره های عملی دانشجویان را به کارگاه های ما بسپرند که این مهندسین هم مباحث تئوری را فراگرفته و هم در مباحث عملی تقویت شوند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه از تعهد آموزشی این اداره کل برای آموزش روستائیان نیز خبرداد و گفت: توانمند سازی روستائیان از اهداف این آموزش هاست و هم در قالب کاروان های سیار به روستائیان آموزش داده می شود و هم اگر روستائیان به ما مراجعه کنند به آنها خوابگاه شبانه روزی و غذا و.. داده می شود که آموزش ببینند.
وی یادآور شد: علی رغم تمام الطاف نظام به این افراد از جمله خوابگاه، غذا و.. باز می بینیم که استقبال کم است و این نتیجه همان فرهنگ غلطتی است که جا افتاده و در این زمینه فرهنگسازی نشده است و اغلب همه به دنبال پشت میز نشینی هستند و دنبال کار نیستند.
اهمیت ارائه آموزش های فنی و حرفه ای در پادگان ها
ناصری امید با اشاره به بحث ارائه مهارت های آموزشی به پادگان ها گفت: این فرصت، فرصت خوبی است و سربازانی که دوسال در خدمت نظام قرار می گیرند، اوقات فراغت دارند که بهترین فرصت است که اینها آموزشی را ببینند که پس از دوران سربازی حرفه ای را آموخته باشند که پس از دوران سربازی سربار جامعه نباشند و به خیل بیکاران ما اضافه نشوند و خود کاری را احیا کنند که البته این موضوع شدنی است.
وی افزود: من تجربه این کار را در پادگان های نظامی کردستان داشته ام و بهترین مرکز آموزشی ما در فنی و حرفه ای کردستان در لشکر ۲۸ بود و علت آن نیز تقاضا و تمایل خود فرماندهی لشکر و ائمه جمعه کردستان بود که باعث شد ما حتی مرکزی را آنجا ایجاد کنیم و به یکی و دو کارگاه اکتفا نکردیم.
وی خطاب به معاون هماهنگ کننده سپاه حضرت نبی اکرم(ص) گفت: حیف است که با توجه به ظرفیت های موجود شما و هم چنین اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه به سه کارگاه آن هم دست و پا شکسته اکتفا کنیم.
ارائه بیش از ۵۰۰ هزار نفر ساعت آموزش مهارتی به زندانیان
ناصری امید یادآور شد: سال گذشته بیش از ۵۰۰ هزار نفر ساعت به زندانیان آموزش مهارتی داده ایم و حیف است در پادگانی که در جوار مراکز ما است و از امکانات خوبی برخوردار است تنها ۶۰ هزار نفر ساعت آموزش ما ارائه شود.
وی افزود: ما می خواهیم این مرکز به عنوان مرکزیت استان باشد که شهرستان ها را هم پوشش دهیم و این درخواست را داریم که به صورت ویژه به این موضوع توجه شود.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه خاطر نشان کرد: همانگونه که مستحضرید در فرمایشا اخیر مقام معظم رهبری بسیار تاکید داشتند بر اینکه سربازانی که در طول خدمت هرگونه آموزش فنی و حرفه ای ببینند از نظر میزان خدمت تخفیف بگیرند و معافیت برای آنها در نظر گرفته شود. چرا که ایشان می دانند که خروجی آن باز هم به این جامعه بر می گردد. لذا ما انتظار داریم نگاهتان در این زمینه ویژه باشد.
صدور گواهینامه های مهارتی از سوی دستگاه های دیگر نتیجه بخش نیست
وی بعد دیگر را ارائه آموزش های مهارتی به خانواده های نظامی برشمرد و گفت: هم اکنون بسیاری از نظامیان ما در ماموریت هستند و خانواده های آنها اوقات فراغت زیادی دارند و پر کردن اوقات فراغت این خانواده ها به عقیده من خیلی جایگاه خاصی دارد و طبق فرمایش مقام معظم رهبری یک شهریه ای را به عنوان یارانه برای خانواده های این نظامیان در نظر گرفته اند؛ یعنی اگر فرزندان نظامی در آموزشگاه های شهریه دار فنی و حرفه ای آموزش ببینند به ازای هر نفر حدود ۱۵۰ هزار تومان یارانه دریافت می کند و هر خانواده تا سه نفر می تواند این یارانه را دریافت کند که اهمیت این موضوع را نشان می دهد.
ناصری امید افزود: سال گذشته ما برای جذب این خانواده ها با تبلیغات تلاش های زیادی کردیم اما آنگونه که باید محقق نشد که نشان می دهد باید فرهنگسازی شود.
وی باردیگر فنی و حرفه ای را متولی آموزش های فنی و حرفه ای دانست و گفت: ما تنها دستگاهی نیز هستیم که گواهینامه مهارتی صادر می کنیم، اما دستگاه های دیگری نیز هستند که در این زمینه موازی کاری می کنند که ما مخالف نیستیم اما ما اعتقاد داریم این کار نتیجه بخش نیست، و نباید باشد چرا که هر کسی در دنیای خود یک رسالت دارد و هرکسی باید رسالت خود را انجام دهد و به جای این موازی کاری ها و هزینه های اضافی می توان از ظرفیت های فنی و حرفه ای استفاده و تحت این سازمان اقدام کنند، چرا که در نهایت نیز به خاطر اینکه مجبورند به فنی و حرفه ای برای صدور گواهینامه مراجعه کرده و نسبت به صدور آن اقدام شود.
نظر شما