به گزارش خبرگزاری مهر، عبدالباری عطوان در تحلیلی درباره حوادث ترکیه نوشته است: کودتای نظامی در ترکیه شکست خورد زیرا تجربه دموکراتیک در ترکیه قوی است. همین تجربه دموکراتیک موفق است که ثبات و امنیت و رشد اقتصادی را در این کشور به دنبال داشته است و ترکیه را در ردیف کشورهای بزرگ منطقه ای قرار داده است.
وی در ادامه می نویسد: ترکیه پس از کودتا، کاملا مختلف با شرایط قبل از کودتا خواهد بود و به طور حتم تغییر خواهد کرد و تاثیرات و تبعات خود را در ظرف روزها و ماههای آتی خواهد گذاشت.
ائتلاف مخالفان با حاکمیت، ارتش با ملت، دشمنان اردوغان با همپیمانانش در مقابله با کودتا؛ همه اینها در جبهه دموکراسی است نه در جبهه دولت. این اولین درسی است که اردوغان در کنار دیگر درسهای دیگری که در طی پنج سال اخیر که از آن غافل شد و آن را نادیده گرفت، باید مورد توجه قرار دهد و گرنه کشور در معرض تکانهای بزرگ یا کوچک دیگری قرار خواهد گرفت.
عطوان در ادامه می نویسد: اردوغان همه قوای مجریه و مقننه را در چنگ خود گرفته است و به سرکوب مخالفان ادامه می دهد و رسانه ها و شبکه اجتماعی را در حیطه خود گرفت است؛ باید هم اکنون بداند که در اوج بحران این رسانه ها به کمک وی شتافته اند به گونه ای که به فیس بوک و توئیتر و اینترنت که آنها را بسته بود روی آورده است.
وی بیان کرد: ارتش ترکیه که با کودتاچیان برخورد کرد و فرمانده آن اعلام کرد که زمان کودتا به سر آمده است، بار دیگر تاکید کرد که ارتش ستون فقرات ثبات و امنیت کشور و ضامن روند سیاسی دموکراتیک است. این موضع اعتماد ملت ترکیه را به آن بازگردانید و جایگاه ملی بالایی به آن داد. این موضوعی است که اردوغان و دیگران باید آن را مورد توجه قرار دهند چه از حیث مشورت چه از نظر هماهنگی با آن قبل از هر ماجراجویی سیاسی و نظامی که امنیت و ثبات را به خطر اندازد.
عطوان نوشت: ما با دیدگاههایی که بر این باورند موقعیت اردوغان پس از این کودتای نافرجام قوی تر خواهد شد نیستیم بلکه بر این باوریم که موقعیت وی بسیار ضعیف تر از هر زمان دیگر است. مبالغه نکرده ایم اگر گفته باشیم که وی دریافته است که سیاست های منطقه و بین المللی اش نتایج عکس داده و ترکیه را در معرض خطر قرار داده است. از همین روست که تصمیم به بازگشت از این سیاست به سوی سیاست صفر مشکلات گرفته و گفتگوها با دشمنان خود در سوریه، روسیه، عراق، مصر و اسرائیل را برای کم کردن حالت بحران و کاستن از خشم نظامی و مردمی آغاز کرده است.
وی در ادامه اعلام کرد: نهاد نظامی ترکیه به خوبی از خطرات ماجراجویی نظامی حساب نشده آگاه است. زیان های مادی و انسانی این کشور را به سوی تلاش برای عادی سازی روابط با مسکو و پیوستن به جبهه ضد تروریسم با جدیت وا داشت. ترکیه هم اکنون از حجم طرحهای کنونی برای تشتت منطقه آگاه است.
عطوان نوشت: به طور حتم در هفته های آینده روند تلاشها برای نزدیک شدن به سوریه و مصر بیشتر خواهد شد و اظهار نظر بنعلی ایلدریم نخست وزیر ترکیه دو روز قبل از کودتا درباره تلاش برای بازگشت روابط با دمشق گواه این مدعاست. اقدام وزارت خارجه ترکیه در فرا خوانی شبکه های مخالفان نزدیک به اخوان المسلمین و دستور العمل به آنها برای ضرروت توقف حملات به مصر و کشورهای حوزه خلیج فارس، تحول مهمی است که در راستای حمایت از شروط مصر برای عادی سازی روابط میان طرفین است.
وی می نویسد: اوضاع اقتصادی قوی که درة تاج عصر اردوغانی است بیشتر از قبل متزلزل شده است. مشکلات امنیتی متوالی اعم از انفجارهای داعش در عمق ترکیه یا حملات پ ک ک و اخیرا کودتای نظامی نافرجام، صنعت گردشگری ترکیه که سالانه حدود میلیارد دلار درآمد نصیب ترکیه می کند ویران کرده است و تاثیر منفی بر ترکیه به عنوان یکی از کشورهای با ثبات خاورمیانه گذاشته است.
عطوان در ادامه بیان کرد: با قطعیت نمی توان گفت که خطری که در کمین ترکیه است با کودتا به سر آمده است. خطر مورد حمایت نیروهای خارجی و داخلی همچنان وجود دارد. به نظر ما، ملت ترکیه که حامی دولت در مقابله با کودتا و حافظ دموکراسی شد، در آینده سرکوب و سلب آزادی و سیاست های منطقه و بین المللی شتابزده و انفعالی را نخواهد پذیرفت.
وی افزود: خطر تروریسم همچنان وجود دارد و افزایش نیز می یابد. نافرمانی نظامی ضربه مهلکی خورده است اما زبانه های آن در زیر خاکستر است.
نظر شما