كسري كريمي، نويسنده و كارگردان مجموعه كليپهايي با مضمون نماز و مسائل مذهبي، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: "متولي اين كار مركز پژوهش هاي سازمان صدا و سيماست كه در حوزه تحقيق و مطالعه مسائل مختلف در حوزه آثار تصويري هم فعاليت مي كند. من به همراه گروه توليد اين كليپ ها تجربه موفقي در توليد مجموعه برنامه "طرقه" داشتيم كه همين مساله موجب شد سفارش توليد اين مجموعه نماهنگ ها از سوي اين مركز به ما داده شود."
وي ادامه داد: "ما با توجه به شكل برنامه و محتواي آن و بر اساس گفتگوهايي كه با مركز پژوهش ها انجام داديم، به اين نتيجه رسيديم كه با استفاده از روايتي مدرن بخشي از آموزه هاي اجتماعي و اخلاقي اسلام را ارائه كنيم. استفاده از شكل بصري جديد امكان ايجاد جذابيت براي مخاطبين خاص و عام را به وجود مي آورد. به خصوص اينكه در سال هاي اخير فعاليت هاي شبكه هاي مختلف ماهواره اي افزايش چشمگيري يافته، بنابراين لازم به نظر مي رسد مسائل معنوي و ديني در قالبي جديد و مخاطب پسند ارائه شود."
اين كارگردان در خصوص ويژگي هاي روايت بصري مدرني كه در اين مجموعه كليپ مورد استفاده قرار گرفته، توضيح داد: "چند سالي است كه سليقه بصري مخاطبان به خصوص نسل جوان تغيير كرده و به همين خاطر ما در پي استفاده از مولفه هايي بوديم كه از وجهي شاعرانه براي مخاطب ايراني - اسلامي برخوردار باشد. در اين نماهنگ ها ما از دكوپاژي متفاوت، ريتمي سريع، ارايه روايتي منسجم، به كارگيري فضاهاي انتزاعي و ايجاد تعليق در اثر استفاده كرديم و به جاي بيان مفاهيم به صورت مستقيم اين مجموعه را به سمت تصويرسازي نمادين و سمبليك سوق داديم."
كريمي خاطرنشان كرد: "بايد به خاطر داشته باشيم كه كليپ از جمله گونه هاي تصويري است كه ويژگي پخش چندباره دارد و مانند شعر براي بازخواني مجدد ساخته مي شود. به همين خاطر بايد بيننده در هر بار تماشاي اثر به كشف و شهود تازه اي دست پيدا كند و با توجه به رمزگذاري ها و رمزگشايي هاي كه در اين نوع آثار وجود دارد، به فهم تازه اي از اثر دست پيدا كند. اين مساله با توجه به پيامي كه از سوي كليپ منتقل مي شود و تاكيدهاي تصويري و موسيقايي اهميت بيشتري پيدا مي كند."
وي در خصوص ميزان توجه مجموعه نماهنگ هاي مذهبي به آموزه هاي اخلاقي و اجتماعي با توجه به تاكيد بيشتر آثار مذهبي بر مسايل پندآموز و اخلاقي اظهار داشت: "اسلام دين جامعي است كه در خصوص جزئي ترين مسايل اجتماعي آموزه ها و مطالبي را براي بهبود زندگي انسان ها مطرح مي كند. در بيشتر برنامه هاي مذهبي درباره نماز، روزه يا ساير مسائل توصيه هاي مستقيم وجود دارد. در حالي كه ما در اين مجموعه آثار به مساله حفظ محيط زيست، مديريت زمان يا احترام به حقوق شهروندي و ... اشاره كرديم كه به شكل هاي مختلف در دين اسلام به رعايت آنها توصيه شده و اساس اين مطالب هم روايات مختلف از حضرت رسول (ص) يا ديگر ائمه اطهار بوده است."
كارگردان مجموعه "نماهنگ هاي مذهبي" در خصوص دليل انتخاب موسيقي بدون كلام در ساخت اين آثار اعلام كرد: "شيوه هاي مختلفي در زمينه موسيقي وجود دارد كه انتخاب يكي، دليلي بر نفي ديگري نيست. ما در اين مجموعه آثار از شيوه موسيقي - آرت استفاده كرديم كه نوعي موسيقي افكتيو با تقطيع سريع و به نسبت كوتاه است تا شكل روايي و حمل مفهومي اثر را انجام دهد. در اين زمينه به ساختار كلي هر بخش هم توجه داشتيم تا موسيقي بتواند تكميل كننده مفهوم و تصاوير باشد."
وي ادامه داد: "ما اگر مي خواستيم همه جنبه ها و بخش هاي اين كليپ ها را در شكل متعالي آن انجام بدهيم، نيازمند در اختيار داشتن بودجه بسيار زيادي بوديم. زيرا موسيقي با كلام نياز به خواننده خوب و شعر و كلام هماهنگ با مضمون دارد كه فراهم كردن اين مولفه ها بودجه قابل توجهي را مي طلبد. با توجه به بودجه و امكانات محدود ما براي ساخت اين مجموعه، اين اتفاق چندان امكانپذير نبود. هر چند ساخت همين موسيقي بدون كلام نيز كاري سخت و طاقت فرسا بود."
وي در خصوص استفاده از بازيگراني كه در اين سريال حضور دارند و تجربه اين كارگردان در عرصه هدايت بازيگر يادآور شد: "ما به فراخور امكاناتي كه داشتيم از بازيگران استفاده كرديم و به سراغ افرادي رفتيم كه درك درستي از مجموعه اثر و دست اندركاران توليد اين كليپ ها داشته باشند. در حال حاضر ما نماهنگي با موضوع مهدويت توليد مي كنيم كه شرايط توليد متفاوتي نسبت به اين مجموعه دارد و تعدادي بازيگر شناخته شده و حرفه اي را نيز به كار گرفته ايم. من پيش از اين تجربه همراهي در ساخت تعدادي مجموعه مستند از جمله "اينجا آفريقا است" را داشته ام كه از اين تجربيات در بازيگرداني اين مجموعه كليپ ها استفاده كردم."
مجموعه "نماهنگ هاي مذهبي" در قالب 13 قسمت 3 تا 5 دقيقه اي با مضمون مسايل اجتماعي، اخلاقي و مذهبي درباره نماز و امور ديني ساخته شدهاند. نماهنگهاي "زلالتر از آب"، "بانگ رستگاري"، "و باز قصهاي ديگر"، "بوي خوش ايمان"، "به قاعده نور" و "بخوان مرا" عنوان تعدادي از اين كليپ ها را تشكيل مي دهد. هر كدام از اين كليپها داستان متفاوتي از روابط ميان آدمها و يك مساله ديني با رويكرد اجتماعي را مطرح ميكنند. اين آثار بدون موسيقي كلام دار و با استفاده از موسيقي همراه با حركت بازيگران ساخته شده است.
سيروس اسنقي، غزاله نظر، هادي سپهرزاد، پويا شمسايي و اكرم جوادي بازيگران اين مجموعه كليپها هستند. همچنين جعفر پديدار تهيهكننده، امير شاهوردي تصويربردار و تدوينگر، مهرسيما باقري برنامهريز و دستيار كارگردان، امير بنايي طراح صحنه و فريد شاهوردي عكاس اين مجموعه كليپ ها هستند.
اين مجموعه نماهنگها به سفارش مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما توليد شدهاند. در حال حاضر سفارش توليد 50 كليپ ديگر به گروه توليد اين مجموعه نماهنگ ها داده شده است كه به زودي مراحل ساخت آنها آغاز مي شود.
نظر شما