خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ حمیدرضا غلامزاده: شب گذشته حادثه حمله به یک مرکز خرید در شهر مونیخ آلمان باز هم توجه رسانه ها و افکار عمومی را به خود معطوف کرد. این اتفاق که با توجه به وضعیت نگران کننده امنیت در کشورهای اروپایی بلافاصله ناقوس ناامنی و اضطراب را بار دیگر در اروپا به صدا درآورد، تحلیل ها و اخبار ضد و نقیضی را در مورد هویت عامل یا عاملان این اقدام به دنبال داشت. در مورد چیستی و چرایی این اتفاق و واکنش دولت آلمان به آن، با «امید نوری پور» نماینده ایرانی تبار مجلس آلمان به گفتگو نشستیم:
تاکنون شواهدی موجود نیست که حمله کننده از به اصطلاح «گرگ های تنها» بوده؛ نظر شما درباره دلایل احتمالی این حمله چیست؟
در حال حاضر سوابق احتمالی چنین ارتباطی را رد نمی کنم. تروریسم جهادی، تروریسم راستگرایانه، اختلال روانی، هر چیزی قابل تصور است. اما واقعیتهایی وجود دارد که نشان میدهد حمله کننده عضو داعش نبوده است. اول اینکه در انتهای حمله او خودکشی میکند و قربانیان دیگری را به کام مرگ فرو نمی برد. این سبک داعش نیست. دلیل دیگر اینکه در فایل ویدئویی شنیده میشود که درباره «رفتار» با او و اینکه هفت سال است تحت ارعاب است فریاد میزند؛ در حالی که این ادبیات قهرمانسازی داعش نیست.
با توجه به این حادثه و حمله تروریستی به مردم در داخل قطار طی هفته گذشته، که داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت، چه عواقبی برای جامعه آلمان متصور است؟ آیا فضای کشور پلیسی خواهد شد؟ وضعیت فوقالعاده اعلام میشود؟
داعش تمایل دارد که ما واکنش افراطی و زیاد نشان دهیم. آنها تمایل دارند ما جامعه خودمان را محدود و بسته نگه داریم و حقوق مدنی مردم را کاهش دهیم. آن وقت برای آنها سادهتر خواهد بود که ادعا کنند جوامع غربی عموما با اسلام مخالفت دارند. برای همین خاطر، واکنش ما بسیار تعیین کننده است. یازده سپتامبر برای القاعده این قدر موفقیت آمیز نبود که واکنش غلط بوش برای آنها موفقیت آمیز بود. بنابراین باید هوشمندانه، با دقت و مدبرانه واکنش نشان دهیم.
آلمان پیشتاز اقدام برای پاسخ به بحران پناهندگان بود. شاید برای قضاوت زود باشد، اما آیا افکار عمومی هنوز این نگاه انسان دوستانه برای کمک به پناهندگان را تایید میکند؟
بیش از ۸ میلیون نفر در این کشور، به صورت مستمر و داوطلبانه، در رابطه با فعالیت های خیرخواهانه برای پناهندگان مشغول هستند. همیشه هم این فعالیتهای خود را در رسانهها فریاد نمیزنند. نباید تصور کنیم سر و صداهای مخالفی که در شبکههای اجتماعی به پا میشود صدای اکثریت آلمان هستند.
دولت آلمان و نهادهای امنیتی این کشور چه تدابیر یا اقداماتی را باید اتخاذ کنند تا از تکرار چنین حوادثی پیشگیری شود؟
شیوه برخورد پلیس مونیخ با اتفاقات دیروز که از بروز ترس و وحشت در جامعه جلوگیری کرد، شیوه درستی بود. دولت هم باید هر اقدام لازمی را اتخاذ کند تا بدون ایجاد این توهم که امنیت ۱۰۰ درصدی ممکن است، از شهروندان خود مراقبت کند. به هر حال جوامع باز آسیب پذیر هستند.
با توجه به نکاتی که درباره اهمیت واکنش هوشمندانه و میزبانی مردم آلمان از مهاجران گفتید، مردم آلمان چه باید بکنند؟
وضعیت موجود جنگ علیه اسلام نیست؛ این نبرد شهروندان دموکرات با هر دینی در مقابل افراطی گری است. ما نیازمند انسجام و اتحاد طرفداران مردم سالاری هستیم.
نظر شما