علیرضا کاکاوند در گفتوگوی مشروح با خبرنگار مهر، به ارزیابی منابع آبی استان پرداخت و اظهار داشت: لرستان مقام سوم تا چهارم کشور را از نظر منابع آبی در اختیار دارد و وضعیت بارندگی استان حدود دو برابر میانگین کشوری است.
وی با بیان اینکه وضعیت ذخیره آب استان و استفاده از منابع آبی سطحی آن مناسب نیست، عنوان کرد: ۱۰۰ درصد منابع تامین آب شرب روستاها و شهرهای استان بهجز شهر الیگودرز از محل منابع زیرزمینی است.
لزوم تسریع در روند ساخت سد معشوره
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان به جهش اعتبارات و اقدامات سدسازی استان در دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: در طول عمر دولت یازدهم توانستیم عمده پروژه های نیمه تمام استان در حوزه آبفار را به بهره برداری برسانیم.
وی افزود: طی سه سال اخیر توانسته ایم حدود ۱۷۵ میلیون متر مکعب آب در استان ذخیره کنیم با این وجود هنوز قطره ای از این منابع را نتوانسته ایم برای تامین آب شرب روستاها استفاده کنیم لذا درخواست های مکرری مبنی بر اینکه تامین آب شرب روستاهای استان در اولویت تخصیص سدهای استان باشد را مطرح کرده ایم.
کاکاوند با بیان اینکه عمده بارندگی های لرستان به صورت رواناب از استان خارج می شود، تصریح کرد: ساخت سد معشوره برای استان به ویژه شهرستان های کوهدشت، رومشکان، پلدختر و حتی خرم آباد حیاتی و ضروری است که بنا به دلایل مختلف وضعیت مناسبی ندارد لذا لازم است در روند ساخت آن تسریع صورت گیرد.
وی به وجود دو هزار و ۸۶۱ روستا در سطح استان اشاره کرد و گفت: حدود ۱۰ روستا که در حاشیه شهرها هستند از سیستم روستایی جدا شده و در حال حاضر دو هزار و ۸۵۱ روستا تحت پوشش بوده که از این تعداد هزار و ۵۵۱ روستا بالای ۲۰ خانوار بوده که به جز ۴۸ روستا همگی آب رسانی شده اند.
تنها۱۵ روستای لرستان بصورت ثابت با تانکر سیار آبرسانی می شوند
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان با اشاره به اینکه حدود ۹۵ درصد جمعیت روستایی استان دارای آب شرب سالم و بهداشتی هستند، بیان داشت: ۶۵ درصد جمعیت روستایی استان تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی هستند بدین منظور که برای این جمعیت کنتورگذاری صورت گرفته است.
کاکاوند میانگین بهره مندی آب شرب روستایی کشور در سال ۸۸ را ۷۲ درصد و در لرستان ۶۹ درصد برشمرد و افزود: در حال حاضر میانگین بهره مندی آب شرب روستایی در کشور ۷۸ درصد و در لرستان حدود ۸۱ درصد است که شرکت آبفار لرستان بنا دارد این شاخص را تا پایان سال ۹۵ به ۸۵ درصد برساند.
وی میزان مصرف سالانه آب شرب روستایی در لرستان را ۲۷ میلیون مترمکعب دانست و اضافه کرد: مصرف سرانه روستاهای استان حدود ۱۳۰ لیتر در شبانه روز است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان با اشاره به اینکه در سال های گذشته به دلیل خشکسالی حدود ۲۵۰ تا ۲۸۰ روستای استان با تانکر آبرسانی می شدند، عنوان کرد: از آنجا که در سال آبی گذشته وضعیت بارندگی استان نسبت به میانگین بلندمدت مناسب بود این امر موجب شد درحال حاضر ۱۵ روستای استان را به صورت ثابت با تانکر سیار آبرسانی کنیم هرچند ممکن است در مواقعی همچون قطع برق یا سوختن پمپ های آب، تعداد روستاهایی که با تانکر آبرسانی می شوند افزایش یابد.
۲۴ پروژه آبرسانی روستایی در استان امروز افتتاح می شوند
وی با اشاره به اینکه عمده روستاهایی که با تانکر آبرسانی می شوند مربوط به شهرستان کوهدشت است، بیان داشت: با توجه به شعار سال مبنی بر «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» ۱۸۴ روستای استان در قالب ۴۸ پروژه را برای آبرسانی طی امسال معرفی کرده و کار مطالعات آن ها انجام شده و میانگین پیشرفت فیزیکی این پروژه ها حدود ۳۰ درصد است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان یادآور شد: اعتبار مورد نیاز برای بهره برداری از طرح آبرسانی این ۱۸۴ روستا با جمعیت ۸۶ هزار نفر حدود ۳۶ میلیارد و ۶۱۰ میلیون تومان برآورد شده است.
کاکاوند از افتتاح ۲۴ پروژه آبرسانی روستایی در استان طی امروز خبر داد و گفت: امروز عصر با حضور استاندار لرستان و توسط معاون اول رئیس جمهور به صورت ویدئو کنفرانس برنامه افتتاح ۲۴ پروژه آبرسانی روستایی انجام می شود.
وی همچنین از بهره برداری ۲۰ پروژه آبرسانی روستایی دیگر استان طی هفته دولت خبر داد و افزود: کار آبرسانی به ۷۷ روستای استان در ایام دهه فجر امسال انجام شده و ۶۳ روستای دیگر استان تا تیرماه سال ۹۶ به بهره برداری خواهند رسید.
سهم ۳۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی لرستان از اعتبار مناطق محروم
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان تصریح کرد: در بخش آب روستایی برای اولین بار در تاریخ کشور مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی با مجوز مقام معظم رهبری به بخش آب شرب روستاهای مناطق محروم تخصیص داده شد که سهم لرستان از این میزان حدود ۳۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بود که به صورت ۱۰۰ درصد تخصیص پیدا کرد.
کاکاوند با اشاره به اینکه شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان ظرف پنج سال گذشته کار آبرسانی به حدود هزار روستا را انجام داده است، بیان داشت: این اقدام یک رکورد در سطح کشور محسوب می شود لذا با اجرای طرح های اقتصاد مقاومتی در بخش آب مشکل بسیاری از روستاهای استان مرتفع خواهد شد.
وی با یادآوری اینکه در حال حاضر ۴۸ روستای بالای ۲۰ خانوار فاقد آب آشامیدنی در استان وجود دارد، افزود: از این تعداد ۲۴ روستا مربوط به شهرستان دلفان است لذا برنامه داریم تا پایان سال مالی ۹۵ نیمی از روستاهای بالای ۲۰ خانوار فاقد آب را به سرانجام برسانیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان عنوان کرد: یکی از مشکلات شهرستان دلفان به ویژه بخش محروم کاکاوند تعداد زیاد روستاهای پراکنده، صعب العبور و کم جمعیت بوده به طوریکه در این بخش هفت روستای تک خانوار وجود دارد و مطابق برآورد ما برای تامین آب شرب در بخش کاکاوند سرانه هر خانوار ۳۶۰ میلیون تومان است.
طلب چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی آبفار از مشترکان
کاکاوند با اشاره به اینکه طی سه سال گذشته ۱۷۴ میلیارد تومان اعتبار در بخش آب استان مصوب بوده است، بیان داشت: چنانچه روند تخصیص اعتبارات آب روستایی ادامه پیدا کند این قول را به مردم استان خواهیم داد که ظرف دو سال آینده شاخص بهره مندی آب آشامیدنی روستایی استان را به حدود ۹۰ درصد برسانیم.
وی به طلب چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی شرکت آبفار از دستگاه های اجرایی و مردم اشاره کرد و افزود: حدود ۱.۵ میلیارد تومان از این مبلغ مربوط به ادارت و مابقی به بخش خانگی مربوط می شود لذا پرداخت نکردن این آب بها توسط مردم و دستگاه های اجرایی استان باعث مشکلاتی برای شرکت آب و فاضلاب روستایی شده است زیرا این شرکت از محل این پرداخت ها بحث کنترل کیفی آب روستاییان و خرید کلر را انجام می دهد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان با بیان اینکه تا نیمه اول سال گذشته تنها یک سوم قیمت آب شهرها از روستاییان گرفته می شد و از ابتدای مهر سال ۹۴ این میزان به ۵۰ درصد رسید، اضافه کرد: میانگین قبض های آب برای هر خانوار روستایی در هر دوره تا سال گذشته زیر دو هزار تومان بود و از مهر سال گذشته این رقم به حدود سه هزار و ۲۰۰ تومان رسید لذا پرداخت این قبوض رقم قابل ملاحظه ای نیست که روستاییان عاجز از پرداخت آن باشند.
شناسایی دو هزار و ۱۷۰ انشعاب غیرمجاز آب روستایی در لرستان
کاکاوند طول شبکه و خطوط انتقال آبرسانی روستایی استان را حدود ۱۵ هزار کیلومتر دانست و گفت: خدمات رسانی در این بخش کاری دشوار است لذا از روستاییان استان درخواست می شود همین مبالغ ناچیز آب بهای خود را پرداخت کنند تا بخشی از هزینه های مربوط به شبکه ها و خطوط انتقال آب تامین شود.
وی با اشاره به اینکه طی چهار ماه نخست سال گذشته حدود چهار هزار و ۵۰۰ مورد انشعاب غیر مجاز آب روستایی در استان شناسایی شد، افزود: تعداد انشعابات غیرمجاز روستایی استان در چهار ماهه امسال به دو هزار و ۱۷۰ مورد رسید که از این تعداد ۴۰۰ مورد از طریق گفتمان حل شده و مجاز شدند و ۴۰۰ مورد دیگر به محاکم قضائی معرفی شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی لرستان با اشاره به اینکه برخی از روستاییان از آب شرب برای مصارف آبیاری باغات و مزارع استفاده غیرمجاز دارند، گفت: موارد زیادی مشاهده شده که بخاطر تخلف یک نفر در این زمینه تمام روستا دچار مشکل شده اند که سیستم قضایی با این افراد برخورد شدید خواهد داشت.
نظر شما