۲۵ مرداد ۱۳۹۵، ۱۵:۱۸

تعطیلی کارگاه‌های فیروزه شهربابک

اتفاقی عجیب در معادن فیروزه/کارگاه‌های سنگتراشی مواد اولیه ندارند

اتفاقی عجیب در معادن فیروزه/کارگاه‌های سنگتراشی مواد اولیه ندارند

نیشابور – کارگاه‌های سنگ‌تراشی فیروزه در شهربابک در حالی درخطر تعطیلی قرارگرفته‌اند که خام فروشی در این صنعت موجب شده صنعتگران سنگ مورد نیاز را در اختیار نداشته باشند و بیکار شوند.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: از استان کرمان به‌عنوان بهشت معادن کشور یاد می‌شود وجود انواع سنگ‌های صنعتی، ساختمانی و قیمتی فرصتی بی‌نظیر را در راستای توسعه اقتصادی در مقابل دیدگان کرمانی‌ها قرار داده است و بیش از ۲۰ هزار نفر در استان کرمان درزمینهٔ استخراج معادن مشغول به کار هستند.

شمال کرمان مملو از ذخایر زغال‌سنگ و جنوب غرب و مرکز مملو از ذخایر سنگ‌آهن و مس است و در جنوب استان نیز معادن گسترده تیتانیوم و کرم و سنگ‌های قیمتی خودنمایی می‌کنند اما در میان معادن سنگ‌های قیمتی استان کرمان معدن فیروزه در شهرستان شهربابک از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

معادن فیروزه شهربابک در شمال کرمان یکی از غنی‌ترین و باکیفیت‌ترین گنجینه‌های سنگ‌های تزئینی کشور محسوب می‌شود که به دلیل عدم برند سازی و سرمایه‌گذاری به جایگاه حقیقی خود در اقتصاد کشور دست نیافته است

معادن فیروزه شهربابک در شمال کرمان یکی از غنی‌ترین و باکیفیت‌ترین گنجینه‌های سنگ‌های تزئینی کشور محسوب می‌شود که به دلیل عدم برند سازی و سرمایه‌گذاری به جایگاه حقیقی خود در اقتصاد کشور دست نیافته است.

هر زمان نام فیروزه برده می‌شود، نخست نام معادن نیشابور به گوش می‌رسد و به دلیل فعالیت مستمر این معادن سنگ تراشان این شهر شهرت قابل‌توجهی یافته‌اند اما طی سال‌های اخیر معدن فیروزه شهربابک در شمال استان کرمان ازنظر مرغوبیت فیروزه سنگ فیروزه نیشابور را پشت سر گذاشته‌اند.

محدود بودن معادن فیروزه در جهان موجب شده این سنگ قیمتی به‌عنوان یکی از سودآورترین زمینه‌های اقتصادی در کشور مطرح شود.

به‌صورت سنتی به دلیل وجود زائران میلیونی در طول سال استان خراسان رضوی مهم‌ترین بازار داخلی فیروزه در کشور محسوب می‌شود اما فیروزه شهربابک علاوه بر بازارهای داخلی بخش قابل‌توجهی از نیاز بازارهای بین‌المللی را نیز تأمین می‌کند.

باوجود ظرفیت‌های بالقوه در خصوص توسعه این صنعت در شمال استان کرمان اما در کمال تعجب هیچ‌گونه برند سازی در خصوص معرفی فیروزه شهربابک انجام‌نشده است به گونه که سنگ‌های فیروزه شهربابک درنهایت با دخالت عده‌ای دلال که گاه بازار را انحصاری کرده‌اند به نام نیشابور در استان‌های دیگر به متقاضیان عرضه می‌شود.

این در حالی است که طبق آمار شهرستان شهربابک درزمینهٔ اشتغال جوانان جایگاه مطلوبی ندارد و می‌توان با توسعه صنعت تراش سنگ‌های قیمتی  بسیاری از جوانان را به سمت بازار کار سوق داد.

سنگ های خام صادر می شوند و کارگاه ها بی سنگ می مانند

نکته عجیب اینکه دلالان سنگ‌های فیروزه شهربابک را در حالی به‌صورت خام از شهرستان خارج می‌کنند که فعالان سنگ‌تراشی سنگی برای تراشکاری ندارند و همین مسئله باعث تعطیل شدن کارگاه‌ها می‌شود و یا اینکه مجبورند سنگ موردنیاز را از دلالان با چند برابر قیمت تهیه کنند به همین دلیل توان مقابله با رقیبان خود در نیشابور را ندارند.

عدم برخورد با دلالانی که بیشترین نفع را از غیرفعال بودن کارگاه‌های سنگ‌تراشی شهربابک می‌برند یکی از ابهاماتی است که باید رفع شود.

هم‌اکنون ده‌ها کارگاه فیروزه در شهربابک در حال فعالیت هستند و طبق گفته مدیرعامل اتحادیه فیروزه تراشان شهربابک هیچ‌گونه محدودیتی در خصوص توسعه این صنعت در شهرستان و استان کرمان وجود ندارد.

محمدرضا محمودی به خبرنگار مهر گفت: کیفیت سنگ معادن فیروزه شهربابک بسیار مطلوب است و به همین دلیل مشتری‌های خاصی در بازارهای خارجی و داخلی به خود اختصاص داده است اما به دلیل نوپا بودن این صنعت در مقابل برخی از شهرهای دیگر باید با تلاش و کوشش مداوم زمینه برند سازی فیروزه شهربابک را فراهم کنیم.

فیروزه شهربابک از محصول معادن نیشابور مرغوب تر است

وی با انتقاد از فروش فیروزه شهربابک بانام نیشابور در بازار گفت: فیروزه شهربابک بعضاً از رقبای داخلی خود بسیار مرغوب‌تر است و نباید با فروش فله‌ای این سنگ‌های قیمتی در بازار ارزش آن‌ها را کاهش دهیم بلکه باید با فعالیت جوانان استان کرمان و به‌خصوص شهربابک، باارزش افزوده بیشتر و بانام شهربابک این فیروزه را وارد بازار و مردم و مصرف‌کننده‌ها را با این نام و محصول باکیفیتش آشنا کنیم.

وی گفت: باید کارگاه‌های تراش را در شهرستان توسعه دهیم زیرا به‌راحتی می‌توان با یک‌میلیون تومان سرمایه گزاری برای یک نفر کار ایجاد کرد و نکته قابل‌توجه اینکه درآمد خوبی هم در انتظار سرمایه‌گذاران در این بخش است.

محمودی با تأکید بر لزوم افزایش مهارت سنگ تراشان گفت: در کنار وجود این معادن غنی باید هنرمندان ماهر را نیز تربیت کنیم تا بتوانیم پشتوانه‌ای قوی برای توسعه این صنعت داشته باشیم.

حمایت مسئولان از این صنعت باید افزایش یابد، این جمله‌ای بود که محمودی بر روی آن تأکید فراوان دارد و می‌گوید: نباید سنگ‌های فیروزه از شهرستان به‌صورت خام خارج شوند بلکه باید در کارگاه‌های محلی فرآوری شوند و باید مسئولان از انتقال سنگ‌های خام فیروزه به شهرهای دیگر به‌صورت جدی جلوگیری کنند.

به دلیل صادرات سنگ‌های خام برخی از کارگاه‌های تراش در شهربابک تعطیل‌شده‌اند و با این کار اشتغال در شهرهای دیگر ایجاد می‌شود و ثروتی نیز که باید وارد چرخه زندگی مردم شهربابک شود توسط دلالان در مکان‌های دیگر ایجاد می‌شودمدیرعامل اتحادیه فیروزه تراشان شهربابک گفت: از مسئولان عالی استان کرمان می‌خواهیم به بحث صنعت فیروزه استان کرمان ورود پیدا کنند و با حمایت از این صنعت اشتغال را در شهرستان توسعه دهند.

محمودی از حضور افراد غیربومی و دلالی سنگ‌های فیروزه خبر داد و خواستار ورود مسئولان عالی کرمان برای رفع این مشکل شد.

وی گفت: ما می‌توانیم هزاران شغل را با سرمایه‌گذاری اندک در این صنعت ایجاد کنیم اما این کار نیاز به سیاست‌های حمایتی مسئولان دارد.

فرماندار شهربابک نیز با تأکید بر اقتصاد مقاومتی در شهرستان گفت: معادن فیروزه یکی از مهم‌ترین زمینه‌های توسعه اقتصاد مقاومتی در شهرستان است و کارگاه‌های سنگ‌تراشی در این زمینه محوریتی قابل‌توجه دارند.

شریفی ادامه داد: ما ادعای رقابت در خصوص میزان و کیفیت فیروزه داریم و باید در این خصوص برند سازی کنیم.

وی تصریح کرد: خام فروشی سنگ‌های فیروزه یکی از مشکلات عمده کارگاه‌های سنگ‌تراشی در شهرستان است و باید با برنامه‌ریزی از صادرات سنگ خام شهربابک به شهرهای دیگر جدا خودداری کنیم.

لزوم ورود استاندار کرمان برای جلوگیری از خام فروشی گنجینه شهربابک

فرماندار شهربابک افزود: در کنار اقداماتی که ما انجام می‌دهیم باید فرهنگ‌سازی لازم بین مردم انجام شود تا سنگ‌های فیروزه در کارگاه های شهرستان به کار گرفته شود.

وی از فعالیت ۹ کارگاه فیروزه در شهرستان اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون فیروزه شهربابک به بازارهای داخلی و خارجی صادر می‌شود و این نشان از کیفیت بسیار مطلوب فیروزه شهربابک دارد.

وی گفت: باید فیروزه شهربابک هویتی مستقل از سایر شهرها داشته باشد زیرا عملاً فیروزه شهربابک از نیشابور باکیفیت‌تر است و باید این صنعت ساماندهی شود.

با توجه به شرایط عجیبی که بر صنعت فیروزه استان کرمان حکم‌فرما شده است به نظر می‌رسد ابتدا باید این سؤال را مطرح کرد که در گذشته در چه بستری امکان صادرات خام سنگ فیروزه کرمان و هدر رفت سرمایه استان مهیا شده است و دستگاه‌های نظارتی و قضایی باید در این خصوص ورود جدی داشته باشند.

از سوی دیگر با توجه به دیدگاه‌های اقتصادی استاندار کرمان در خصوص حمایت از توانمندی‌های بومی شهرستان‌ها باید زمینه ورود استاندار کرمان برای حل این مشکل را فراهم کرد تا از هرگونه خام فروشی در این بخش جلوگیری شود.

خام فروشی در کنار تعطیلی کارگاه‌های سنگ‌تراشی شهرستان شهربابک ثروت و ذخایر استان کرمان را نیز هدر می‌رود و تنها راه رفع این مشکل ورود شخص استاندار و برنامه‌ریزی برای جلوگیری از به خطر افتادن اقتصاد بومی و بیکاری جوانان شهربابک توسط عده‌ای دلال است.

کد خبر 3742105

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha