به گزارش خبرنگار مهر، چهاردهمین نشست تخصصی کافه تجسمی سه شنبه شب به واکاوی بصری متون تمثیلی حکیم و عارف نام آور ایرانی شیخ شهاب الدین سهروردی اختصاص یافت .
در ابتدا، مسعود عباسی، عضو شورای مرکزی کافه تجسمی و کارشناس برنامه ضمن خوشآمدگوئی به حاضران هدف از این نشست را کنکاشی در بازخوانی اندیشه و فلسفه شیخ شهید دانست و مدیر مرکز آفرینش های هنری دانشگاه به لزوم استمرار این گونه نشست های تخصصی اشاره کرد.
در ادامه برنامه مدیر مرکز آفرینش های هنری دانشگاه به لزوم استمرار این گونه نشست های تخصصی اشاره کرد و گفت: از طریق برگزاری این جنس برنامه ها علاوه بر ارتقاء سطح تجربه ی هنرمندان می توان بستری برای فعالیت مشترک فراهم آورد و جای خوشوقتی است که در این نشست متون و قصص تمثیلی حکیم سهروردی از دو منظر متن و بازآفرینی تصویری بررسی میشود.
ماریا کازرونی در فراز سوم این برنامه به بررسی فرم های انتزاعی در هنر پرداخت. این مدرس دانشگاه در ابتدا تاریخچه شکل گیری رویکرد انتزاعی در هنر را بیان نمود و سپس به جنبش های منشعب شده از این نحله ی فکری پرداخت.
مدیر گروه نقاشی موسسه آموزش عالی هنر شیرازدر ادامه ی سخنان خود به مکتب اکسپرسیونیسم آلمان اشاره کرد و به ریشه یابی علل بروز این مکتب اشاره کرد.
این نقاش و مجسمه ساز شیرازی همچنین به هنرهای اسلامی و بویژه هنر آئینه کاری اشاره کرد و گفت: هنگامی که در اماکن مذهبی تصویر من و شما در آئینه ها شکسته میشود این هزار هزار تکه شدن بیادمان می آوریم که باید اول خود را شکست تا لایق بندگی حضرت حق شویم.
جستجوی محتوا برای خلق اثر هنری موضوعی بود که هنرمند جوان شیرازی ، حامد پور زرین به آن پرداخت و شکل گیری تصویرگری قصص تمثیلی شیخ شهید را توضیح داد. وی از علاقه اش به حکایات عرفانی ایران گفت و تذکره خوانی در عهد جوانی را یکی از مهمترین عوامل رویاوردن به تصویرگری متون عرفانی معرفی کرد.
پورزرین به نقوش اسلامی و آینه کاری بعنوان تلاشی برای بیانی هنری از حقیقتی معنوی اشاره کرد و حرکت زائر و جریان تصویر در هم شکسته و گنگ او را بسان اجرائی پرفورمنس وار در فضای مذهبی و معنوی دانست . اجرائی هنری که آکنده از مفاهیم پرمغز معنوی است.
در بخش بعدی برنامه کلیپی تصویری از سخنان دکتر ابراهیم دینانی در شرح قصه ای از قصص کتاب لغت موران پرداخت.
لغت موران نام کتابی است از شیخ شهاب الدین سهروردی که در آن چند داستان کوتاه آمده است. استاد حکایت زیر را مدنظر قرار داده ، تعبیر و تفسیر معنوی و معنائی خود را از این قصه ی کوتاه بیان نمودند.
پس از اتمام پخش فایل تصویری حامد پور زرین داستان مونس عشاق را قرائت کرد و پس از آن به تحلیل آثار این هنرمند نکته سنج پرداخت.
ماریا کازرونی نیز آثار پورزرین را اثری کاملا شخصی دانست و بیژن کیا نیز با تائید این نکته گفت: برخی آثار واجد شرایطی اند که در نهایت موجب تحلیل پذیری و نقد گریزی آن اثر میشود.وی اضافه کرد: کارهائی که حدیث نفس هنرمندند را میتوان از جمله ی این گونه آثارنقد گریز قلمداد نمود.
علی زمانی مدرس دانشگاه و عکاس این آثار را نه از جنس هنرهای تجسمی که رویکردی تکنیکی در عکاسی دانست و گفت: از نگاه من این آثار در حیطه ی فاین آرت می گنجند.
این مدرس عکاسی دانشگاه همچنین نقد را شیوه ای مفید برای جامعه ی هنری دانست و گفت: با محتوای اثر در حال حاضر کاری ندارم اما تکنیک مقوله ای است که میشود آن را بررسی و نقد کرد.
امین غازیانی، گرافیست نیز با بیان این که آثار انتزاعی و فرمالیستی به بروز دغدغه های درونی هنرمند می پردازند به این نکته اشاره کرد که کارهای ذشخصی هنرمند می تواند برای هر مخاطب مفهوم و تاثیر حسی ویژه ای داشته باشد و لزوما نمی توان با معیاری واحد بنام نقد و سنجش آثاری این چنینی را قضاوت کرد.
بیژن کیا به دو رویکرد نقد اشاره کرد و گفت: نقد پروپاگاندائی که ان را بیشتر بعنوان نقد ژورنالیستی می شناسیم ناظر بر تاثیرگذاری بر جامعه ی مخاطبان است اما نقد اصیل هدفش واکاوی و بستر سازی برای درک عمیقتر و جامع تر اثر هنری است.
در پایان این نشست تخصصی با پرسش و پاسخ و همچنین تقدیر از استاد ماریا کازرونی و هنرمند جوان، حامد پورزرین به پایان رسید.
نظر شما