به گزارش خبرگزاري مهر، سايت اينترنتي " آسيا تايمز " در تحليلي نوشت : با پايان يافتن تاريخ درنظر گرفته شده براي پاسخ ايران به بسته مشوقها و با توجه به پاسخ جامع و مصالحه آميز ايران به اين بسته، بحث در مورد برنامه هسته اي ايران به مرحله حساسي رسيده است.
نويسنده اين تحليل با اشاره به مخالفتهاي چين وروسيه در اعمال تحريم عليه ايران خاطر نشان مي كند:جان بولتون، سفير آمريكا در سازمان ملل در زمان كنوني حتي نمي تواند روي حمايت قاطع اتحاديه اروپا حساب كند. در حالي كه گزارشها از ايجاد شكاف در بين مقامهاي دولت آمريكا به ويژه بين وزارت خارجه و پنتاگون، در مورد برنامه هسته اي ايران حكايت دارد، تعدادي از قانونگذاران آمريكايي ازجمله " ريچارد لوگار" پيشنهاد مي دهند كه به جاي حركت آشكار به سوي تحريمها پذيرفتن پيشنهاد ايران براي گفتگوها الزامي است.
در ادامه اين تحليل آمده است : آنچه كه مطبوعات آمريكا و كارشناسان سياسي از نظر جهاني به آن توجه نكرده اند، اين است كه قطعنامه 1696 شوراي امنيت سازمان ملل متحد به طور ضمني و با حمايت از بسته پيشنهادي پنج عضو شوراي امنيت( فرانسه، انگليس، آمريكا، چين و روسيه ) و همچنين آلمان چنين گفتگوهايي را ملزم مي كند.
اگر آمريكا و همپيمانان اروپايي آن پيشنهاد ايران براي مذاكرات جدي بدون هيچ گونه پيش شرطي را رد كنند، آنها اين قطعنامه را اگر نگوييم كه آشكارا نقض كرده اند، اما به آن بي اعتنايي كرده اند |
در ادامه اين تحليل آمده است : پاسخ ايران تا حدي در جستجوي شفاف سازي در برخي زمينه هاست از جمله اينكه آيا آمريكا مي خواهد تحريمهاي 27 ساله خود را عليه ايران لغو كند تا اجازه فروش فناوري پيشرفته هسته اي را همانطور كه در بسته قول آن داده شده، فراهم كند يا خير.
نويسنده اذعان مي كند : اين يك تفسيرغيرقابل قبول نيست، اما بيشتر يك تفسيرواقعي است كه با تاييد اين مسئله كه اين قطعنامه يك تعهد دوگانه را براي ايران در نظر گرفته، ايجاد شده است. اين تعهد دوگانه يك تعهد آشكار و يك تعهد ضمني است كه تعهد آشكار آن ازايران مي خواهد تا غني سازي و ساخت راكتور آب سنگين را متوقف كند و با آژانس بين المللي انرژي اتمي همكاري كاملي داشته باشد وتعهد ضمني آن هم اين است كه نويسندگان اين بسته پيشنهادي به قولهاي خود عمل كنند و به طور مستقيم با ايران در مورد اجراي محتويات اين بسته تعامل كنند.
آسيا تايمزدرادامه تحليل خود آورده است : در واقع بررسي دقيق اين قطعنامه نشان مي دهد از آنجايي كه اين دو تعهد به هم مربوط هستند، چشم پوشي از جنبه پوشيده آن و يا جنبه مربوط به بسته مشوقها يك اشتباه تئوري و مفهومي است و شكست آمريكا در توجه به اين درخواست پوشيده، تا حدي همكاري نكردن ايران با ديگر درخواستهاي قطعنامه را توجيه مي كند.
نويسنده تصريح مي كند : ازسوي ديگر، استدلال ايران در مورد اينكه اقدام شوراي امنيت " غيرقانوني" است، نمي تواند به آساني ازسوي منشور قانون بين الملل و با توجه به برتري منشور سازمان ملل و قدرتهاي شوراي امنيت مورد دفاع قرار گيرد. در بطن بن بست هسته اي با ايران، يك نزاع درمورد حقوق وتعهدات يك دولت با توجه به سازمان ملل، سازمانهاي تقويت كننده سازمان ملل از جمله آژانس و ديگر سازمانهاي بين المللي وجود دارد .
آسيا تايمز مي افزايد : در نتيجه ايران با دو انتخاب روشن روبروست ؛ تعليق موقت و گزينه انتظار. ايران مي تواند گزينه دوم را انتخاب كند تا شانسي را براي مذاكره در زمان خاص در جهت حمايت از حقوق خود تحت معاهده منع گسترش سلاحهاي هسته اي ( ان پي تي) براي اهداف صلح آميز ايجاد كند.
نويسنده در پايان تحليل خود آورده است: اين چيزي است كه ايران آن را با نام پاسخ خود به بسته مشوقها روي ميز گذاشت و اميدوار است كه طرف ديگر از تعهدات خود و لزوم يك راه حل از طريق مذاكره براي اين بحران خطرناك چشم پوشي نكند .
نظر شما