به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه «گفت وگوی علمی» با موضوع (امید در کتاب های درسی) و با حضور محمد آهو پای استاد و عضو هیئت علمی دانشگاه و متخصص حوزه فلسفه از رادیو گفتگو پخش شد.
محمد آهو پای در این برنامه منبع اصلی امید را در ذات اقدس حق بیان کرد و گفت: پروردگار عالم یک اذن بینهایت طلب در درون آدمی گذاشته است که وسیله سیر کردن آن، فقط خود اوست. آیه «أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» اشاره به همین مفهوم می کند زیرا این حس بینهایت درون آدمی، از طریق ارتباط و پل زدن با وجود بینهایت می تواند آرام بگیرد و رشد کند.
وی ابراز داشت: پروردگار عالم، انسان ها را دارای خیر کثیر آفریده است؛ پس چگونه امیدوار نباشند زیرا در ذات اینگونه آفریده شده اند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: کیفیت خلقت به سمت خیر است و خیر مملوء و شر ناچیز است. مسئله دیگر سنخیت بین علل و معلول است. خود ذات اقدس حق خیر محض است؛ آیا این خیر مطلق می تواند شر بیافریند؟ خیر! زیرا اساساً شر ندارد که بیافریند. بنابراین مجموع بشر که به خیر کثیر متصل هستند، باید امید به زندگی داشته باشند.
وی با بیان اینکه بین حُکما اختلاف است که فاعلیت خدا چگونه است، اظهار داشت: ابن سینا معتقد است، خدا فاعل بالعنایت است و سهروردی معتقد است خداوند فاعل به رضا است. ملاصدرا نیز معتقد است خدا فاعل به تجلی است. همچنین عرفایی از شیعه معتقدند که خداوند فاعل بالحب است؛ یعنی علت آفرینش بشر، عشق به مخلوقاتش است.
این متخصص حوزه فلسفه ادامه داد: در روایت داریم، خدا از مادر به شما مهربان تر است؛ فردی خدمت امام صادق (ع) آمد و گفت: (من پدری معمولی هستم که خیلی هم بامحبت نیستم اما اگر فرزندم خطایی کند، حاضر نیستم به واسطه این خطا، او را در آتش بیاندازم و بسوزانم. پس پروردگار عالم، چگونه بندگانش را درون آتش می اندازد و می سوزاند؟) امام صادق (ع) فرمودند: (پروردگار شما، از ۷۰ مادر مهربان و ۷۰ پدر مهربان، به شما مهربان تر است و راه هایی که برای بازگشت گذاشته است، همه برای این است که انسان ها جهنمی نشوند).
برنامه «گفت وگوی علمی» از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۲۱ از شبکه رادیویی گفت وگو پخش می شود و علاقه مندان می توانند برای دریافت فایل صوتی برنامه به سایت رادیو گفت وگو مراجعه کنند.
نظر شما