به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، طرح عملياتي مبارزه با تروريسم بدون راي گيري رسمي درمجمع عمومي سازمان ملل به تصويب رسيد .
اين طرح هشت صفحه اي شامل اهداف و تدابير گسترده جلوگيري از اعمال تروريستي، پرداختن به شرايطي كه ممكن است تروريسم را تقويت كند و كمك به كشورها براي تقويت توانمندي خود است، درحالي كه حقوق بشررا رعايت مي كنند .
اين طرح از كشورها مي خواهد دراستفاده تروريسم از اينترنت سخت گيري كنند، قوانيني رابراي ممنوعيت اقدامات تحريك كننده اعمال تروريستي تصويب كنند وتنها به كساني پناهندگي اعطا كنند كه در اعمال تروريستي دست نداشته باشند .
در اين طرح از تلاشهاي گسترده تر براي بهبود امنيت هويت ملي و اسناد سفر، بهبود كنترل گمركي و مرزي و هماهنگي بهتر جهاني در برنامه ريزي عليه حملات با تسليحات هسته اي، شيميايي و ميكروبي حمايت مي كند .
پس از تصويب طرح مبارزه با تروريسم، 9 كشور كه بيشتر آنان كشورهاي عربي بودند، گله كردند كه دراين طرح اقدامات نظامي رژيم اسرائيل در لبنان و اراضي فلسطين مورد هدف قرارنگرفت و همچنين از گروههاي مبارز فلسطيني كه بر چسب تروريسم خورده اند، نيز حفاظت نشده است .
از سويي،رژيم اسرائيل نيزازايران و سوريه انتقاد كرد و اعلام كرد در اين طرح در سخت گيري روي حملات عليه تل آويو كوتاهي شده است .
تصويب اين طرح استراتژيك مبارزه با تروريسم در پي يك سال كشمكش روي جزئيات اين طرح صورت مي گيرد. درجريان برگزاري يك اجلاس بين المللي در نيويورك، به سازمان ملل متحد دستورداده شد كه اين طرح را آماده كند .
اعضاي سازمان ملل متحد تصور كردند كه آنها راه را براي بن بستي كه كوفي عنان دبيركل سازمان ملل از آن صحبت كرد، پيدا خواهند كرد، اما به جاي يك تعريف رسمي از تروريسم ، دريك بيانيه ساده تروريسم را هرگونه صدمه عمدي يا كشتار غير نظاميان بدون توجه به انگيزه آنان تعرف كرد .
يان الياسون رئيس مجمع عمومي سازمان ملل متحد، تصويب طرح مبارزه با تروريسم را بسيار حساس خواند و اظهارداشت كه ما بايد يك رويكرد جهاني براي مبارزه با تروريسم داشته باشيم .
كوفي عنان دبيركل سازمان ملل متحد تصويب اين طرح را يك موفقيت تاريخي خواند و از كشورها خواست كه با اتخاذ اقدامات سريع براي اجراي تمام ابعاد اين استراتژي، قربانيان تروريسم را درهرجايي از جهان محترم شمارند.
قطعنامه هاي مجمع عمومي سازمان ملل متحد طبق قوانين بين المللي لازم الاجرا نيستند، اما ازاين لحاظ حائز اهميت هستند كه خواسته ملت هاي جهان را ابراز مي كنند.
اين در حالي است كه كاخ سفيد سه شنبه 14 شهريور(5 سپتامبر) درگزارشي، آخرين استراتژي آمريكا را در مبارزه با تروريسم با طرح اتهامات بي پايه و اساس عليه ايران و سوريه ارائه داد و اين در حالي است كه سياستهاي بوش در اين زمينه با انتقادهاي گسترده اي در داخل و خارج آمريكا روبرو شده است.
سياستهاي نادرست و يكجانبه گرايانه آمريكا درمسئله مبارزه با تروريسم وبي اعتنايي به ملتهاي تحت اشغال به ويژه در فلسطين و حمايت از تروريسم دولتي رژيم صهيونيستي نه تنها خشم و انزجار ملتهاي آزاده جهان را از واشنگتن به دنبال داشته است كه حتي اين سياست ذهاي غلط با انتقادهاي گسترده داخلي در آمريكا روبرو شده است، تا جايي كه بيل كلينتون رئيس جمهوري سابق اين كشور ضمن انتقاد از سياستهاي بوش تاكيد كرده است كه در مبارزه با تروريسم به جنگ افروزي نيازي نيست.
در عين حال براساس اخبار موجود روز جمعه مجمع عمومي ملل متحد پس از چهار ماه مذاكره سند " راهبرد جهاني مبارزه با تروريسم" را با اجماع تصويب نمود. اين سند حاصل چهارماه مذاكره و گفتگو است كه در قالب يك قطعنامه مجمع عمومي و يك پيوست تحت عنوان "برنامه اقدام" در چهار بخش تنظيم شده است.
با جرح و تعديل هايي كه طي مذاكرات چند ماه گذشته در پيش نويس سند به عمل آمده، موارد ذيل كه مورد توجه ايران و برخي كشورهاي همسو بوده در آن گنجانده شده است :
1- محكوميت انواع اشكال تروريسم و ضرورت مبارزه با همه انواع آن
2- تاكيد بر اصل عدم استفاده از زور و تهديد به آن، شناسايي حق مردم براي مبارزه با اشغال خارجي و عدم مداخله در امور داخلي دولت ها،
3- تاكيد مجدد بر عدم ارتباط تروريسم با دين، مليت، تمدن يا نژاد خاصي
4- توجه به ضرورت پرداختن به شرايطي كه موجب گسترش تروريسم مي گردد.
5- تاكيد بر تصميم دولتها براي حل اختلافات، پايان دادن به اشغال خارجي، احترام به اديان و ارزش هاي ديني و
6- ضرورت رعايت موازين حقوق بين الملل در مبارزه با تروريسم
7- تقويت سازوكارهاي ملل متحد براي پيشگيري از درگيري و حل و فصل صلح آميز اختلافات ديرينه
8- ضرورت ترويج فرهنگ صلح و عدالت و توسعه انساني، مدارا و احترام به اديان و گسترش گفتگوهاي بينالمذاهب
9- ندادن پناهندگي به افرادي كه در فعاليت هاي تروريستي دخالت داشته اند و حصول اطمينان از اينكه افراد از موقعيت پناهندگي براي سامان دادن به فعاليت هاي تروريستي استفاده نكنند.
10- حذف بخش هاي زيادي از پيش نويس اوليه سند كه راجع به مسائل خلع سلاح، عدم اشاعه، تقويت نقش شوراي امنيت در امر مبارزه با تروريسم، ارائه تعريف ناقص از تروريسم، دخالت دادن يونسكو در امر نظارت بر كتب درسي كشورها و تاييد آن ها، و . . .
بنا براين گزارش نماينده كشورمان درسازمان ملل در ارزيابي اين سند ضمن ارائه توضيحات خود، از كاستيهاي موجود در اين سند ابراز ناخرسندي نمود و آن را باعث تضعيف سند و عدم موفقيت جامعه جهاني در مبارزه با تروريسم دانست.. وي از اينكه عليرغم تلاشهاي به عمل آمده در سند مذكور به تروريسم دولتي كه مظهر آن اسرائيل است و به نظامي گري و اشغال كشورها به بهانه مبارزه با تروريسم كه نمونههاي بارز آن حملات آمريكا به افغانستان و عراق ميباشد، اشاره نشده است , اظهار تاسف كرد و اين دو پديده را عامل اصلي گسترش تروريسم در سطح منطقه اعلام نمود.
پس از تصويب اين سند و در پاسخ به اظهارات نماينده رژيم صهيونيستي كه ضمن گلايه از عدم درج برخي از نكات مورد نظر آن رژيم درسند مذكور، ازجمهوري اسلامي ايران وسوريه به دليل حمايت ازحزب الله و حماس انتقاد نموده بود، نماينده كشورمان با اشاره به اينكه رژيم مذكور ريشه در تروريسم داشته و كماكان از طريق جنايت ، تجاوزگري و تروريسم دولتي به حيات خود ادامه مي دهد، طرح اتهامات بي پايه و اساس و تكراري آن رژيم نسبت به جمهوري اسلامي ايران را فرافكني صرف و فرار از پاسخگوئي به جامعه بين الملل در قبال جنايات بي پايان خويش معرفي نمود.
لازم به ذكر است از ابتداي مذاكرات چهارماهه، برخي كشورهاي اسلامي و غير متعهدها سعي داشتند بخشهاي غير مطلوب سند حذف و نقطه نظرات خود را در آن درج كنند. در طرف مقابل نيز بلوك غرب به رهبري اتحاديه اروپا و با حمايت جدي آمريكا سعي بر گنجاندن مطالب مورد نظر خود داشت كه بسياري از آن مطالب براي كشورهاي اسلامي و غير متعهدها قابل قبول نبود.
از سال 2005 و بر اساس مفاد بند 82 سند سران (2005) مجمع عمومي موظف گرديد با توجه به نقطه نظرات دبيركل ملل متحد متن سندي را تحت عنوان "راهبرد مبارزه با تروريسم" تدوين و در اسرع وقت تصويب نمايد.
درهمين زمينه دبيركل گزارشي را در تاريخ هفتم ارديبهشت سال جاري با عنوان "اتحاد عليه تروريسم" به مجمع عمومي ارائه نمود كه مبناي تهيه پيش نويس سند "راهبرد جهاني مبارزه با تروريسم" گرديد.
نظر شما