وي به خبرنگار فرهنگي « مهر» گفت : اينجانب توفيق معاشرت نسبتا طولاني در سالهاي متمادي با استاد بزرگوار علامه محمد تقي جعفري به عنوان طلبه كوچكي كه با او به بحث و چالش علمي داشت ، و هم به عنوان خوشه چين خرمن دانش و معرفت ايشان داشتم . ايشان از پيشروان تفكر ديني در روزگار ما بود . وي پيش از همقطاران خود و در روزگاري كه هنوز اين مباحث براي بعضي از متفكران جهان اسلام ، حتي مطرح نشده بود به استقبال مباحث نويي همچون : نسبت علم ودين ، انسان شناسي، معرفت شناسي، و ... رفت و در اين زمينه ها رسائلي تاليف نمود . وي شهامت مواجهه با مباحث نو و مسائل مستحدث را داشت و عالم به زمان خود بود ، و از اين حيث ، و در قياس با سطح فكري و افق فكري جهان اسلام از زمان خويش جلوتر نيز بود . در مواجهه با بزرگان روزگار خود بي محابا برخورد مي كرد و به جاي اين كه به رد و قبول آراي پيشينيان و باستانيان همت بورزد به نقد و تحليل آراي جديد و فيلسوفان زنده علاقه نشان مي داد . مكاتبات و روابط او با فيلسوفان معاصر غربي و نقد آراي « وايتهد » و « راسل» شاهدي بر اين مدعاست . استاد جعفري يك فيلسوف بزرگ بود ، هم به فلسفه به معناي خاص مي پرداخت ، و هم در حوزه حكمت كه آن را اعم از فلسفه مي دانست آراي نويي ارائه كرد .
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي با ذكر اين كه همه فيلسوفان نقادند ، صفت فيلسوف نقادي و وصف فلسفه نقد است ، اما كمتر فيلسوفي به نقد فلسفه پرداخته است گفت : علامه جعفري فيلسوفي بود كه به نقد خود فلسفه هم مي پرداخت، و از اين حيث آزاد انديش بود و چارچوب فلسفه او را محدود نمي كرد .
وي درباره آثار پرشمار علامه جعفري گفت : آثار مكتوبي كه از آن بزرگوار به جاي مانده ، چندان منقح نيست . قلم سنگين و تراكم مطالب استاد به شدت نيازمند تنقيح و بازپژوهي و باز پيرايي است . بايد در آثار وي تاملاتي صورت بگيرد تا گوهرهاي بي شماري كه در زير آوار سنگين ، متنوع ، و متراكم اين آثار مطرح شده استخراج شده و از نو عرضه شود .
وي افزود : علامه طباطبايي شاگردان برجسته اي داشت و دو گونه آثار از خود به جاي گذاشت ، آثار كتبي و آثار شفاهي . آثار شفاهي علامه طباطبايي توسط شاگردان ايشان جمع آوري و منتشر شدند ، اما، استاد جعفري به جهت اين كه عمده دوره توليد فكري خود را در تهران سپري كرد و به دليل مسووليتي كه در هدايت مردم احساس مي كرد شاگردان برجسته اي پرورش نداد . استاد جعفري از اين حيث دچار نوعي مظلوميت است . اهل فضل و ارباب فكر و فرهنگ بايد اهتمام كرده و گوهرهاي گرانبهايي را كه ايشان در عمق اقيانوس آثارش پديد آورده است صيد كرده و به بازار فكر عرضه كنند .
رئيس پژوهشگاه فرهنگ وانديشه اسلامي در پاين اين گفت و گوي كوتاه گفت : علامه طباطبايي و علامه جعفري مردان بزرگي بودند كه مايه فخر و وزانت و فخامت فكر و فرهنگ ايراني و اسلامي شدند . نسل امروز ما بايد از اين دو انديشمند برجسته الگو بگيرند و با شناخت اين دو شخصيت عالي مرتبه به آينده خود اميدوار شوند . من همواره به نسل جوان مي گويم كه وجود علامه طباطبايي و علامه جعفري به مثابه آيه ها و دلايلي است كه تفكر ديني عقيم نيست ، بلكه زايا و پويا است ؛ و شما جوانان مي توانيد طباطبايي و جعفري ديگري شويد . به جوانان توصيه مي كنم كه تامل و تعمق بيشتري بر روي آراء ونظرات اين دو استاد داشته باشند .
نظر شما