۸ مهر ۱۳۹۵، ۲۰:۵۶

گزارش مهر از یادروز حافظ

لسان الغیب میزبان اهالی فرهنگ شد/ بزرگداشت حافظ ادبیات ایران

لسان الغیب میزبان اهالی فرهنگ شد/ بزرگداشت حافظ ادبیات ایران

شیراز- آرامگاه لسان الغیب حافظ شیرازی امشب میزبان مسئولان و فرهنگ دوستان شد تا جایگاه رفیع حافظ و مولانا را گرامی بدارند.

به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: حافظ و مولانا هردو معلمان دهکده جهانی هستند.

مسعود سلطانی فر با تاکید بر اینکه برگزاری این مراسم باید به حفظ هویت ایرانی کمک کند، بیان کرد: خردمندی، تبحر و... از ویژگی های مهم حافظ است که باعث شده این شاعر را حافظه فرهنگ و ادبیات ایران اسلامی بدانیم.

وی با اشاره به اینکه در تمامی شبها و روزها باید به احترام نام بزرگ او کلاه را از سر برداریم، اظهار داشت: امروزه این شاعر فقط متعلق به ایران و ایرانیان نیست زیرا امروزه  سروده های سترگش در تمامی جهان زمزمه می شود.

معاون رئیس جمهور از حافظ به عنوان شاعر و اندیشمند بزرگی یاد کرد و افزود: این شاعر ایرانی پیام انسان دوستی، محبت و شور و اشتیاق را به همه جهانیان تقدیم کرده است.

وی گفت: ادب پژوهان و ادب دوستان در همه  کشورهای جهان به این حقیقت عمیق و دقیق مضامین و حس انسانی را که حافظ در انسان ایجاد می کند اشاره می کنند.

سلطانی فر با اشاره به اینکه حافظ جدای از آنکه شاعری توانمند و چیره دست است، از درایت و فراست بالایی برخوردار است، بیان کرد: هر مخاطبی بر اساس فهمش از اشعار حافظ برداشت متفاوتی دارد و به گونه ای شاعران بزرگی از جهان غرب از مشرب شعری او تاثیر گرفته اند.

چهار مقوله فکری در اشعار حافظ

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در اشعار حافظ چهار مولفه فکری دیده می شود، اظهار داشت: این مولفه ها شامل مسالمت جویی، مثبت اندیشی، عشق و پیکار با ریاکاری است و اینها چهار مولفه ای است که جهان امروز به آن نیاز دارد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه امروزه حافظ را متفکری روشنفکر می داند، گفت: امروز هشتم مهرماه و روز ادای احترام به مولانا نیز هست و در کنار ادای احترام به خواجه اهل راز باید اعلام کرد که این دو شاعر از خود اشتراکات و مولفه های ماندگاری به جا گذاشته اند.

وی از اشتراکات این دو شاعر به جغرافیانوردی و تاریخ پیمایی اشاره کرد و اظهار داشت: اگر حافظ تمامی انسانها را به صلح و دوستی دعوت کرده است مولانا اسطوره آزاداندیشی است.

سلطانی فر با اشاره به اینکه این دو شاعر بزرگ در نهایت هوشمندی  درسهای زیادی به انسانها داده اند، بیان کرد: امروزه شعار مولانا نیز در تمامی جهان گسترش یافته و اندیشه های انسان دوستانه رمز اصلی موفقیت اشعار، سخنان و حکمتهای او در میان جهانیان است.

وی با بیان اینکه حافظ و مولانا فقط شاعر نیستند، افزود: باید این دو شاعر هر دو حکیمان و معلمان دهکده جهانی بدانیم زیرا دانستن زندگی با عدالت را که امروزه تمام مردمان جهان دنبال آن هستند می توان در اشعار این دو شاعر یافت.

شباهت نگاه حافظ و مولوی به کرامت انسانی و آزادی

دیگر سخنران این مراسم نیز استاندار فارس بود که  به ذکر شباهتهای نگاه حافظ و مولوی به کرامت انسانی و آزادی پرداخت و گفت: هر دوی این شاعران از ظلم و ستم بر انسان نالان هستند.

محمد علی  افشانی پنجشنبه شب در جریان یادروز حافظ گفت: مولوی و حافظ با داشتن شباهتهای آشکار در نگاهشان به کرامت انسانی، تقدیر الهی، کوشش با توکل، ناله و فریاد، عشق و شادی، عدالت و آزادی راهی متفاوت برای عروج به قله ادبی، عرفانی و انسانی برگزیدند.

وی افزود: هرکدام از زاویه ای به دغدغه های انسانی، رهایی ، رستگاری ،آزادی و آزادی بشر می اندیشند و از ظلم و ستم بر انسان نالانند.

استاندار فارس  افزود: هردو از زهد و ریا در تاب هستند و خودپسندی بر نمی تابند و از این آفت عرفان سوز و دین بر باد ده در فغانند.

افشانی با اشاره به اینکه قصد دارد امسال بیشتر به موضوع مولانا بپردازد، بیان کرد: مولوی اندیشه عمیق خود را معطوف به ژرف اندیشی در موضوعاتی مانند خدا، انسان و جهان کرده است و میراثی عظیم در شناسایی هستی تقدیم آدمیان کرده است.

وی افزود: مولانا پیچیدگی ساختار ذهنی و روانی انسانها را با ژرف اندیشی عمیق و دقیق وصف کرده و هم استعدادها و هم ضعف و کاستی ها را به تصویر کشیده و همچون حافظ طرحی نو در انداخته است.

استاندار فارس گفت: مولوی یکی از انبوه مواردی که کنکاش کرده، عدل و ظلم، داد و عدالت ورزی و ستمگری است، او به عدل پرداخته و مسئولانه با آوایی گیرا بر ستمگر و ظلم تاخته است.

افشانی بیان کرد: او با ستایش از رعایت حقوق انسانی ، دادگران را به عرش برده و چهره مستبدان و خودکامان را اهریمنی خوانده وآهها را از عرش به فرش کشیده است.

استاندار فارس ادامه داد: وی مفاهیمی عمیق را با مفاهیم قابل فهم عرضه کرده است.

افشانی بیان کرد: در نگاه مولوی هرناشایسته ای جای شایسته ای گیرد بی عدالتی و حاصل آن ویرانی است.

زبان حافظ و مولانا حقیقت جو است

دیگر سخنران امشب نیز مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس بود که زبان حافظ و مولانا را زبان حقیقت جو دانست.

بهزاد مریدی  با اشاره به اینکه شوریدگی حافظ و مولانا حاصل یافتن نظمی پنهان در بی نظمی جهان بوده است، عنوان کرد: نظمی که همچون ذات هستی پیوند دهنده انسان هاست و تفاوت ها را کمرنگ و اختلافات را بی اهمیت می سازد.

وی گفت: اکنون جهان ما در حال گذر از سنت به مدرنیته است ما به عنوان ایرانی دوستدار فرهنگ ایران، امروز بیش از هر زمان دیگری به عشق و عرفان حافظ و مولانا نیازمندیم.

مریدی با تصریح اینکه جهان ما در عصر جهانی شدن، کوچک تر شدن هست، اظهار داشت: شرق و غرب جهان در رسانه همگرا شدند از این رو بیش از گذشته به این باور نیازمندیم که نظم جان مایه انسان هاست و تفاوت ها و اختلاف ها برای جامعه مخرب است.

مریدی تاکید کرد: اندیشه آنان به ژرفای هستی است و هر دونگاهی هستی شناختی به بشر دارند و به تنوع در عین وحدت تاکید دارند و همچنین جهان کنونی ما به مدارا در فهم کثرت در عین وحدت نیازمند است، جهانی که به واسطه رسانه های فراگیر هر روز کوچکتر شده و مواجه انسان ها از هر زبان و قوم بیشتر می شود.

آثار حافظ و مولانا بهترین نجات دهنده انسان است

علیرضا قربانی نیز در این مراسم حضور داشت که قبل از اجرای برنامه زنده خود، حافظ و مولانا را متعلق به تمام کائنات دانست و آثار این دو شاعر را بهترین مطالب برای نجات انسان‌ها توصیف کرد.

 علیرضا قربانی پنجشنبه  با ابراز خرسندی از اجرای کنسرت موسیقی اصیل ایرانی در آرامگاه حافظ گفت: بسیار خرسندم از اینکه بزرگداشت دو ستاره ادبیات در یک روز در شیراز برگزار می شود.

این هنرمند ادامه داد: حتما برای من و گروهم توفیقی بود که در میان مردم اشعاری از این بزرگان شعر و ادب پارسی اجرا کنیم که مایه مباهات ماست و پند عرفان و حکمت را عرضه می دارد، زیرا آثار مولانا و حافظ یکی از بهترین مطالب برای نجات انسان و رفتن به سوی رستگاری است.

در ادامه این برنامه که همچنان در آرامگاه حافظ برپاست، قربانی و گروه موسیقی وی به اجرای قطعاتی عرفانی از حافظ و مولانا پرداختند.

صدرا ذورالریاستین شاعر شیرازی نیز در این مراسم به قرائت اشعاری در وصف مولانا و حافظ پرداخت.

یاد روز حافظ که هر سال ۲۰ مهرماه همزمان با این مناسبت در تقویم رسمی کشور برگزار می شود، امسال به دلیل همزمانی این روز با دهه اول محرم، عصر امروز برگزار شد.

بزرگداشت حافظ و مولانا برای نخستین بار به طور همزمان با عنوان «روضه خلدبرین» در آرامگاه حافظ برگزار شد.

کد خبر 3782765

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha