به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه «سرو سرخ» با موضوع «امر به معروف و نهی از منکر در نهضت امام حسین(ع)» با حضور حجت الاسلام هاشم الله یار پور(استاد دانشگاه)، سید احمد حسینی(جانشین دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر) و حجت الاسلام علی رحمانی(مشاور ریاست نهاد رهبری در دانشگاه ها) روانه آنتن رادیو گفت و گو شد.
در ابتدای این برنامه، حجت الاسلام الله یار پور در خصوص علت اهمیت امر به معروف و نهی از منکر گفت: موضوع مهم واجب فراموش شده «امر به معروف و نهی از منک»، قدمت تاریخی به اندازه حیات بشری دارد. اولین عامل به معروف خود حق تعالی است. امام حسین(ع) در پاسخ به برادرش محمد حنفیه، او را به کنار آمدن با مرارت های زمانه توصیه می کند و می گوید که اراده کرده ام امر به معروف و نهی از منکر انجام دهم. امام حسین(ع) در این راه هزینه سنگینی دادند که جان شیرین و خانواده مظلومش بود.
در ادامه، سید احمد حسینی با بیان اینکه تمایل دارد در خصوص پشتوانه های تاریخی و کارکردهای اجتماعی امر به معروف و نهی از منکر صحبت کند، گفت: سوابق تاریخی ما نشان می دهد که از همان قرن اول موضوع امر به معروف و نهی از منکر مسأله مهمی در جامعه بود و به مثابه یک امر دینی درصدد تنظیم روابط اجتماعی بود. همان طور که ما کارکردی از قانون به مفهوم قرن ۱۷ انتظار داریم، پیش از آن، امر به معروف این کارکردها را تنظیم می کرد.
حسینی ادامه داد: بعضی از حکومت ها به طور کلی امر به معروف و نهی از منکر را تعطیل می کردند و برخی دیگر در اختیار بخشی از حاکمیت و دولت بود. متأسفانه فقه امامی آن چنان کارکرد تاریخی نداشت که از فقه امامی به مثابه یک امر اجتماعی و زیر نظر حاکمیت دینی سود ببرد. بنابراین، امروزه امر به معروف و نهی از منکر کارکردهایی دارد که امکان سامان دادن بسیاری از مشکلات اجتماعی از این منظر وجود دارد؛ چون قانون نمی تواند در تمام موارد دخالت داشته باشد. قانون نمی تواند در روابط بین همسایه ها و وظایف شهروندی دخالت کند و به این دلیل که امر به معروف و نهی از منکر یک پدیده اجتماعی است، جنبه ارشادی دارد.
جانشین دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خاطرنشان کرد: امر به معروف را در روابط کلان بین دستگاه ها، همکاران، بستگان و آشنایان و غریبه ها می توانیم به نحوی استفاده کنیم که هزینه های اعمال قانون را از این طریق کاهش دهیم. بنابراین امر به معروف علاوه بر پشتوانه های دینی، به لحاظ عقلی نیز از حمایت های کافی برخوردار است. یکی از وظایف مهم ستاد امر به معروف و نهی از منکر اجرای آموزش های عمومی برای تمام طبقات اجتماعی است که از تمام ظرفیت های امر به معروف به درستی استفاده شود.
وی با اشاره به مسائل قانونی در امر به معروف و نهی از منکر گفت: در قانون اساسی اصلی به نام اصل هشتم داریم که دولت مکلف است امر به معروف و نهی از منکر را در سه سطح اجرا کند، یک سطح امر به معروف و نهی از منکر حاکمیت نسبت به مردم است. سطح دیگر مربوط به امر به معروف و نهی از منکر مردم نسبت به حکومت است و یک وجه دیگر مربوط به رابطه ای است که بین مردم وجود دارد.
حسینی افزود: قانون اساسی راهنمایی برای امور جامعه است و قانونی که اخیراً برای حمایت از امر به معروف کنندگان است، کوششی برای اجرای اصل هشتم قانون اساسی است. لازمه تجهیز جامعه به لحاظ روانی کمک حکومت در این رابطه است تا زمینه های امر به معروف و رشد اخلاق فراهم شود.
جانشین دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خاطرنشان کرد: باید تلاش شود که شهروندان مسئولیت پذیر تربیت شوند و در نظام اجتماعی مشارکت فعالانه داشته باشند. با رشد فضیلت ها دیگر شاهد رشد منکرها در جامعه نیستیم و به همین دلیل حاکمیت در امر به معروف و نهی از منکر مسئولیت مستقیم دارد. در آلمان امر به معروف و نهی از منکر نام "شهامت مدنی" و در فرانسه نام "جرایم علیه عدالت" دارد.
در ادامه، حجت الاسلام علی رحمانی گفت: مهمترین معروفی که امام حسین(ع) برای آن قیام کرد و در حدیث به آن اشاره کرده اند، این بود که آمدم سلطنت را از کل عالم بردارم. به عبارتی، اخلاق زمانی جاری می شود که کل سلطنت شیطانی برداشته شود.
وی ادامه داد: وقتی نظام سلطه شیطانی برداشته شود، اخلاق شکل می گیرد و به آن اتمام مکارم اخلاق می گویند. زیباترین اخلاق ایثاری است که در جبهه مبارزه با سلطه اتفاق می افتد و ادب در اینجا شکل می گیرد. امام حسین(ع) برای سلطه غلط و ناحقی که عدالت و اجرای احکام در آن اجرا نمی شد، قیام کرد.
برنامه «سرو سرخ « از شنبه تا چهارشنبه در ایام ماه محرم ساعت ۲۰:۰۰ روی آنتن شبکه رادیویی گفت و گو می رود.
نظر شما