محمدمهدی شرافت در گفت وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کوچه مازاریهای یزد به عنوان مرکز حناسابی و تجارت ادویه میتواند به قطب گردشگری استان یزد تبدیل شود و برای تحقق این امر از چندی پیش اقداماتی آغاز شده است.
وی افزود: پیشه مازاری از مشاغل اصلی یزد در گذشته های نه چندان دور بوده و زمانی که تاجران یزدی رفت و آمد خود را به هند و پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس آغاز کردند، مازاری رونق بسیاری گرفت زیرا تاجران حنای یزد را به این کشورها می بردند و حناسابی به این ترتیب یکی از مشاغل اصلی استان یزد شد و حنای یزد نیز شهرتی بسیار یافت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد ادامه داد: تاجران در آن زمان در سفرهای خود، ادویه های به اصطلاح نکوبیده را نیز کم کم به مازاری های یزد وارد کردند و به این ترتیب برخی از مازاری ها علاوه بر حناسابی، سابیدن ادویه هایی نظیر فلفل، دارچین، زنجبیل و ... را نیز آغاز کردند.
شرافت عنوان کرد: به نظر می رسد یکی از دلایل شکل گیری مازاری ها در یزد وجود خشکی بیش از حد هوای این شهر باشد و از آنجا که حنای ساییده شده در مقابل دو پدیده رطوبت و نور به شدت حساس است، یزد بهترین مکان برای ساخت مازاری ها بوده است.
وی یادآور شد: مازاری صلحی زاده و مازاری مشروطه در استان یزد به شماره ۳۰۱۳۵ و ۱۳۷۰۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اند و قدمت آنها به دوران قاجار بازمی گردد.
شرافت افزود: در خیابان کاشانی یزد کوچه ای به نام کوچه مازاری وجود دارد که در آن مغازه هایی به قدمت ۸۰ تا ۱۰۰ سال وجود دارد و اکنون به کار مازاری مشغول هستند که این کوچه تاریخی نیز در سال ۹۱ در فهرست آثار ملی ثبت شد.
وی یادآور شد: به طور قطع اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد نیز می تواند با برنامه ریزی و هدایت گردشگران به این سمت، ضمن زنده نگاه داشتن این پیشه قدیمی و ارزشمند یزد، صنعت گردشگری را نیز رونق بخشد.
نظر شما