۲ آبان ۱۳۹۵، ۱۱:۵۸

اللهیاری مطرح کرد؛

انتقال شفاهی فرهنگ مانع رشد کتابخوانی در ایران شد

انتقال شفاهی فرهنگ مانع رشد کتابخوانی در ایران شد

معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور با مقایسه سیر تاریخی فرهنگ کتابخوانی در اروپا و ایران، انتقال شفاهی فرهنگ را ازعوامل کم رنگ شدن کتابخوانی در ایران دانست.

به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه «گفتگوی فرهنگی» با موضوع مصرف فرهنگی خانوارهای ایرانی و چالش های فراروی آن با حضور محمد اللهیاری معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور از آنتن رادیو گفتگو پخش شد.

 اللهیاری در ابتدای این برنامه با بیان اینکه موضوع مصرف کالای فرهنگی در طول زمان دستخوش تغییر شده است، گفت: در گذشته روی آوردن به یک کالای فرهنگی ناشی از نیاز به آن کالا بود، این در حالی است که در جوامع کنونی با دخالت عواملی چون جنسیت، سن، تحصیلات، شغل و پایگاه اقتصادی و اجتماعی افراد به یک مسئله هویتی مبدل شده است.

وی با تاکید بر جابجایی ارزش ها گفت: در گذشته طبقه متوسط رو به بالا برای متمایز کردن خود از سایر افراد به مصرف فرهنگی روی می آورد به عبارت دیگر بهره بردن از ورزش، موسیقی، نمایش و دیگر کالاهای فرهنگی اغلب در انحصار طبقات مرفه بود اما امروزه با افزایش سطح تکنولوژی وسایل ارتباط جمعی تفاوت ها به میزان چشمگیری کاهش یافته و طبقات یک جامعه از لحاظ نوع مصرف فرهنگی شبیه هم شده اند.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جایگاه کتاب در جوامع اروپایی و ایران را مورد مقایسه قرار داد و گفت: مصرف عمده فرهنگی نسل های قبل و بعد از جنگ های جهانی در اروپا را کتاب و مطبوعات تشکیل می داد و این ارتباط نسل به نسل انتقال پیدا کرد و فرهنگ کتابخوانی آنچنان نهادینه شد که  در نسل بعدی با رشد تکنولوژیک جامعه ، کالاهایی چون رادیو ، تلویزیون ،ماهواره ،وب و...نتوانست جای فرهنگ مکتوب را بگیرد.

وی افزود: در مقابل با وجود اینکه ایران نیز مشابه این سیر تاریخی را طی نموده است اما وضعیت کتابخوانی همزمان با رشد تکنولوژی کمرنگ تر شده است و این موضوع ریشه در انتقال شفاهی و سینه به سینه فرهنگ در گذشته دارد و اینکه در زمان مشروطه و پهلوی مطالعه مطبوعات و کتاب در انحصار باسوادان و روشنفکران بود.

الهیاری در ادامه گفت: فرهنگ ها و ارزش ها پس از انقلاب نیز علاوه بر انتقال شفاهی از طریق نوارهای صوتی صورت می گرفت و به این صورت فرهنگ مکتوب جایگاه ویژه ای در بین نسل ها پیدا نکرد. بنابراین به محض ورود کالاهای نوین فرهنگی به دلیل جذابیت و تبلیغات گسترده، جامعه به سمت آنها گرایش پیدا کرد.

معاون توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور در پایان گفت: ما دچار لجام گسیختگی مصرف فرهنگی شده ایم و این تا حدودی تحت تاثیر جابجایی نظام ارزشی در دنیاست که سبب ایجاد فردگرایی و آزادی عمل بیش از اندازه در افراد شده است.

کد خبر 3803462

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha