۲۷ آبان ۱۳۸۲، ۱۵:۰۹

اسيران فلسطيني زندانهاي اشغالگران را به دانشگاه تبديل كرده اند

با آنكه دوري از خانه و خانواده و شكنجه هاي مختلف زندانبانان صهيونيست،فلسطينيان را به شدت رنج مي دهد ، آنان موفق شده اند زندانهاي صهيونيستها را به محلي براي كسب علم و دانش و معرفت تبديل كنند.

به گزارش خبرگزاري مهر از مركز اطلاع رساني فلسطين در نابلس، زندان صحرايي نقب كه اسيران، آن را دانشگاه يوسف(ع) نام نهاده اند، بهترين نمونه براي نشان دادن اين تجربه است. اين زندان در گذشته نيز دژ مجاهد شهيد جمال منصور بوده است.ناصر عبدالجواد 38 ساله از اهالي روستاي دير بلوط كه به 12 سال حبس محكوم شده است، دوره آموزش خود را در داخل زندان طي كرد و اولين اسيري بود كه دكتراي خود را در دوران حبس اخذ كرد. او رساله دكتراي خود را درباره "نظر اسلام درباره چگونگي برخورد با غير مسلمانان در جامعه اسلامي" نوشته است. او با همكاري دانشگاه ملي النجاح از داخل زندان مجدو و از راه تلفن به مدت دو ساعت از رساله خود دفاع كرد.
عبدالجواد درباره اين موفقيت خود مي گويد، او در مدت 11 سالي كه در زندان بوده، تلاش كرده است كه به چيز مفيد و ارزشمندي دست يابد و ثابت كند كه فلسطينيان مي توانند ممتاز باشند ولو اينكه اين كار از داخل زندان صورت گيرد.
اين موفقيت براي صدها اسير ديگر كه براي دستيابي به مراتب مختلف علمي از دبيرستان گرفته تا ليسانس و فوق ليسانس و دكترا، تلاش مي كنند، انگيزه بسيار زيادي ايجاد كرد.
در كنار اين تلاشها، روند آموزش و گسترش غناي فرهنگي اسيران در زندانهاي صهيونيستي هر روز شاهد موفقيت و پيشرفت تازه اي است. اين وضعيت حاكي از عمق و گستردگي تجربه دوره زندان فلسطينيان است زيرا آنان از اينكه دوره زندان را بيهوده بگذراند و وقت خود را تلف كنند به شدت پرهيز مي كنند.
با آنكه هر يك از گروه هاي فلسطيني روش و دروس خاص خود را براي آموزش اعضاي خود پي مي گيرد، اما چارچوب مشتركي وجود دارد كه همه گروه ها از آن پيروي مي كنند. براين اساس همه گروههاي فلسطيني بر ضرورت استفاده از دوره حبس براي افزايش دانايي اسيران درهمه عرصه ها تأكيد مي كنند.
اسارتگاه مجدو نمونه بسيار مناسبي براي آشنايي با تجربه آموزشي در داخل زندانهاي اشغالگران است، زيرا در اين اسارتگاه تعداد زيادي از دانشجويان و دانشگاهيان اسيرند. براساس آمارهاي موجود 218 اسير اين زندان از مجموع 906 اسير آن دانشجو هستند كه اين تعداد 28 درصد كل اسيران اين زندان را تشكيل مي دهد. زندگي فرهنگي در اين زندان به دو بخش اجباري و اختياري تقسيم مي شود. در بخش اجباري همه اسيران موظفند دوره ويژه آموزش عمومي را بگذرانند و در بخش اختياري نيز هر اسير مي تواند به فراخور علاقه خود، دروس تخصصي را براي تعميق دانسته هاي خويش انتخاب كند و آن را ادامه دهد. بخش ديگري از برنامه هاي آموزشي در اسارتگاه، جلسات هفتگي است كه در آن موضوعات تخصصي در رشته هاي مختلف تدريس مي شود. هر يك از اين موضوعات در يك دوره كه غالباً مدت آن چهار ماه است، تدريس مي شود. نكته مهم ديگر آن است كه سه كميته عمومي شامل كميته هاي فرهنگي، سياسي و تبليغاتي بر روند آموزش در داخل اسارتگاه نظارت مي كنند و هر كميته داراي شعبه هاي مختلفي در بخشهاي متعدد زندان است.

ازويژگيهاي برجسته آموزش در داخل اسارتگاه، دوره هاي حفظ قرآن كريم است. اسيران فلسطيني در اين زندان، مركزي براي حفظ قرآن داير كرده اند كه وزارت اوقاف فلسطين نيز به كساني كه موفق شوند قرآن را حفظ كنند، مدرك معتبر مي دهد.
درزندان صهيونيستي مجدو چندين اسير مدرك دكترا يا فوق ليسانس دارند. جنبش اسيران فلسطيني از اسراي متخصص در رشته هاي گوناگون براي تدريس دروس مختلف بهره مي برد و هر اسير متخصص در زمينه تخصصي خود به آموزش اسيران ديگر همت مي گمارد.
از روشهايي كه براي بهتر و كامل تر شدن روند آموزش اسيران از آنها استفاده مي شود، وادار كردن اسيران به تهيه جزوه از موضوعات مشخص با استفاده از مراجع موجود در كتابخانه زندان است. در بيشتر اوقات اسيران متخصص در جلسه اي، موضوعات آماده شده ساير اسيران را ارزيابي مي كنند. اين اقدام موجب شده است كه در بسياري از رشته ها مجموعه هاي ارزشمندي از مطالب تهيه شود.
اشرف حسين مسئول روابط خارجي در وزارت اسرا و آزادگان فلسطين كه 9 سال را در زندان صهيونيستها گذرانده است مي گويد: " محورهاي اصلي روند آموزش و تعليم در داخل زندانها بر فرهنگ سياسي، مباحث امنيتي به ويژه مسأله مقاومت در برابر بازجوييها و تجربه هاي زندانيان و شيوه برخورد با مسئولان صهيونيست زندان و پيكار با بيسوادي اسيران استوار است. وي تأكيد مي كند كه " اين فعاليتها موجب شده است، بسياري از اسيران پس از آزادي بتوانند در رشته هاي تخصصي كه در زندان فرا گرفته اند مشغول به كار شوند.
وي مي افزايد، كتابخانه هاي داخل زندانها مملو از كتابهاي گوناگون است و هر گروه نيز كتابخانه ويژه اي براي خود دارد كه در آنها هزاران كتاب با گرايشهاي مختلف فكري وجود دارد. مبادله كتاب ميان گروه هاي مختلف نيز بر اساس قواعد ويژه اي صورت مي گيرد.
گروه هاي مختلف عضو جنبش اسيران بر انتشار فرهنگ ميان اسيران تأكيد مي كنند. بر همين اساس مجله هاي مشتركي با همكاري گروه هاي مختلف منتشر مي شود كه در بيشتر آنها مسائل ملي، امنيتي و ادبي مطرح شده است و علاوه بر آن هر گروه نشريه ويژه اي براي اعضاي خود دارد.
تحول بزرگي كه در اسارتگاه هاي صهيونيستها رخ داده است، پافشاري اسيران بر تكميل دوره تحصيل خود و دريافت مدارك ديپلم و دانشگاهي است. با آنكه اشغالگران تلاشهاي زيادي براي مقابله با خواسته هاي اسيران و خودداري از ارائه هر گونه خدمات به آنها صورت داده اند و موانع بسياري در پيش پاي اسرا نهاده اند، اما بسياري از اسيران موفق شده اند پس از پايان تحصيلات دبيرستاني خود در حين اسارت مدرك ديپلم خود را بگيرند. تعدادي از اسيران فلسطيني نيز توانسته اند با ثبت نام در دانشگاه آزاد عبري كه آموزش آن از راه دور است به تحصيل خود ادامه دهند و مدرك كارشناسي بگيرند و برخي نيز موفق شده اند تا دريافت درجه كارشناسي ارشد پيش بروند.

از نكات جالب در روند آموزش در اسارتگاه ها، آموزش زبان و فرهنگ عبري به اسيراني است كه به آن علاقه مند هستند. بر همين اساس صدها تن از اسيران موفق شده اند با فراگيري كامل زبان عبري، تعداد زيادي از كتابها و نوشته ها به زبان عبري را ترجمه كنند و جريان آموزشي فلسطينيان در داخل و خارج از اسارتگاه ها از آن بهره زيادي ببرد.
هر چند فلسطينيان اسير به موفقيتهاي زيادي در مسير آموزش در داخل اسارتگاههاي صهيونيستي دست يافته اند، اما آنان با مشكلات گوناگوني در اين راه مواجه بوده اند. اسيران فلسطيني براي گذشتن از اين موانع صبر و بردباري و ابتكارهاي زيادي به خرج داده اند. از جمله اين مشكلات كمبود شديد امكانات و وسايل مورد نياز براي آموزش است. گاهي دست يافتن به يك ورق كاغذ يا يك عدد قلم براي نوشتن به شدت سخت و دشوار بود. برخي اوقات اسيران از كاغذ سيگار و ورق كارتن يا موادي غير از آنها براي نوشتن استفاده مي كردند. قاچاق كاغذ و قلم به داخل زندان نيز از ابتكارات اسيران براي ادامه تحصيل بوده است. گاهي نيز كار بدآنجا مي رسيد كه همه گروه ها براي نوشتن مطالب مورد نيازشان تنها از يك قلم استفاده مي كردند.
مسئولان زندان نيز بارها براي جلوگيري از ادامه روند تحصيل و آموزش در اسارتگاه ها، كتابخانه ها و نشريات اسيران را مصادره كرده اند.
با آنكه جنبش اسيران اكنون توان آن را دارد كه همه نيازهاي آموزشي و تحصيلي اسيران را در داخل اسارتگاه ها تأمين كند، اما اسيران فلسطيني براي اين كار به مبارزات گسترده اي دست زده اند. اينها همه گواه آن است كه فلسطينيان با قدرت ايمان به حقشان مي توانند بر موانع بسيار سخت كه عزم و اراده آنان براي رسيدن به خواسته هايشان را تضعيف مي كند، فائق آيند و همه فشارها را تحمل كنند و به مبارزه خود با صهيونيستهايي كه به هيچ ارزش و اخلاقي پايبند نيستند، ادامه دهند.

 

کد خبر 38131

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha