۱۷ آبان ۱۳۹۵، ۹:۳۵

مختارپور مطرح کرد؛

لزوم مشارکت متخصصان علم اطلاعات در بخش فرهنگ برنامه ششم توسعه

لزوم مشارکت متخصصان علم اطلاعات در بخش فرهنگ برنامه ششم توسعه

دبیرکل نهادکتابخانه‌ها درکنگره سالانه متخصصان علوم اطلاعات بر ضرورت مشارکت متخصصان و اساتید علم اطلاعات و دانش‌شناسی در بندهای پیشنهادی بخش فرهنگ برنامه ششم توسعه تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، دومین کنگره سالانه متخصصان علوم اطلاعات با حضور مسئولین نهاد کتابخانه‌های عمومی، سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری، پژوهشگاه علوم و فناوری ایران (ایرانداک) و جمعی از اساتید و دانشجویان علم اطلاعات و دانش‌شناسی،  در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه این کنگره علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، به تبیین برنامه‌های این نهاد پرداخت. مختارپور در سخنرانی خود در مورد «نهاد کتابخانه‌های عمومی» و «مکتب» مطالبی را عنوان کرد.

وی در مورد برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی گفت: اولین نکته در دوره جدید نهاد کتابخانه‌های عمومی به‌عنوان یکی از اصول حرکت و برنامه‌ریزی، استفاده از نظر متخصصان و اساتید این رشته بود. در این راستا تاکنون دو همایش و نشست هم‌اندیشی با اساتید این رشته برگزار شد؛ روز دوشنبه (۱۷ آبان) نیز سومین نشست هم‌اندیشی با اساتید این رشته برگزار خواهد شد که طی آن از نظرات اساتید بهره‌مند خواهیم شد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ادامه داد: نکته دوم توجه به مفاهیم پژوهشی در فصلنامه پژوهشی، فعالیت‌های ترویجی و نیز در برنامه‌های نهاد است. سومین نکته قابل‌توجه اینست که در دوره جدید برای نخستین بار، در آزمون استخدامی نهاد، که سال گذشته برگزار شد، صرفاً از میان دانش‌آموختگان کتابداری نیرو جذب نهاد شد. پیش‌ازاین برای کتابداری در نهاد، رشته‌های مختلف جذب می‌شدند و این امر اجحافی به متخصصان و محصلان این رشته بود؛ آنان که از جذب در تخصصی‌ترین نهاد اختصاصی خودشان هم محروم بودند. حرکت به سمت انتصاب مدیران از سطوح مختلف نهاد از میان متخصصان این رشته هم شتاب بیشتری گرفته است. امروز چند تن از مدیران کل استانی نهاد فارغ‌التحصیل این رشته هستند؛ بعلاوه در سطوح مختلف معاونین در ادارات مختلف استانی نیز همین اتفاق افتاده است. برای آگاهی بیشتر، توانایی بیشتر و مهارت‌یابی بیشتر برنامه‌هایی مثل مدرسه خواندن و برنامه مشاوره کتابدار برگزار شده است؛ در این دوره‌ها و در این برنامه‌ها عموماً از اساتید همین رشته که امروز در این جمع حضور دارند، استفاده شده است؛ آنان که از طریق آموزش ضمن خدمت به کتابداران ما یاری رساندند. در حال حاضر ۱۲۰۰ کتابدار از مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری کتابداری در نهاد مشغول به کار هستند؛ که سالانه در آزمون‌های مختلف تحصیلات تکمیلی  تعداد قابل توجهی از این دوستان توانایی‌ها و شایستگی‌های خود را نشان می‌دهند. این امر حاکی از آنست که الحمدالله توجه به این رشته، متخصصان آن و پژوهش‌های این حوزه علمی در نهاد، قوت و نیروی تازه‌ای گرفته است.

مختارپور ادامه داد: در مورد بررسی نسبت میان دروس دانشگاهی،   آنچه دانشجویان این رشته فرا می‌گیرند و آنچه در کتابخانه عمومی با آن روبه‌رو می‌شوند، مطالب مختلفی وجود دارد؛ بررسی و تبیین این موارد موضوع نشست آینده ما (دوشنبه ۱۷ آبان) با بعضی از اساتید و مدیران گروه‌های آموزشی این موارد خواهد بود.

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: در سال گذشته آزمون استخدامی ۹۴ توسط سازمان سنجش برگزار شد و فقط از منابع مخصوص همین رشته که از سوی اساتید مشخص شد، استفاده شد. نتایجی که در آزمون به دست آمد نتایج خوبی نبود؛ از این نظر که تعداد کسانی که بالاتر از ۵۰ در صد سؤالات را جواب دادند بسیار معدود و محدود بود. تحلیل و گزارش این آزمون را همکاران من در سومین نشست با اساتید این رشته ارائه خواهند داد.

متخصصان رشته در برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کمک کنند

مختارپور ادامه داد: ما دست یاری و مساعدت دراز می‌کنیم که متخصصان این رشته در برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی و در دیگر برنامه‌هایی که در بخش مکتب عرض خواهم کرد، به ما کمک کنند. اگر اساتید به تمام نهادهایی که به‌هرحال با این موضوع سر و کار دارند کمک کنند، امید اینکه این رشته، این مهارت، این تخصص، بتواند ارزش واقعی خود را در جامعه نزد بخش‌های مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، برنامه‌ریزی‌ها و مطالب مختلف به عرصه ظهور برساند قطعاً آینده روشنی خواهد داشت. اگر این همکاری نباشد ممکن است فعالیت‌هایی با حسن نیت صورت بگیرد اما به نتیجه واقعی خود نخواهد رسید.

حذف پست کتابدار از مدارس از آسیب‌های مهم امروز در کشور است

وی در ادامه گفت: یکی از آسیب‌های مهمی که ما امروز در کشور داریم این است که مدارس ما که بیشترین نقش را در توجه به کتابخانه و عضویت در کتابخانه دارند، اصلاً پست کتابدار را از سازمان نیروی انسانی خود حذف کرده‌اند؛ که اگر توجه می‌کردند و از فارغ‌التحصیلان این رشته استفاده می‌کردند، هم در جذب این نیروها و هم در توجه به دانش و تخصص این رشته در همه این مراکز، اتفاق مهمی می‌افتاد. هم‌اندیشی هم‌فکری و همکاری کتابخانه‌های کشور برکات بسیار زیادی دارد.

مختارپور در ادامه صحبت‌هایش گفت: سال گذشته قرار بود برنامه ششم توسعه به تصویب برسد که البته به تصویب نرسید و برنامه پنجم یک سال تمدید شد. ولی این روزها برنامه ششم موضوع فعالیت دولت و مجلس محترم است.

متخصصان در بندهای پیشنهادی بخش فرهنگ برنامه ششم توسعه مشارکت کنند

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور بیان کرد: ما برای بخش فرهنگ و در بخش فرهنگ برای کتابخوانی، کتابخانه‌ها و کتاب جلساتی را برگزار کردیم که بعضی از عزیزان این جلسه از جمله آقای دکتر رضایی شریف‌آبادی در جلسه تشریف داشتند و رسیدیم به ۱۱ بند پیشنهادی که در بخش فرهنگ برنامه ششم توسعه مدنظر قرار بگیرد. متأسفانه در هیچ‌کدام از مراکز دولتی و مجلس در سال گذشته پیشنهادات مورد توجه قرار نگرفت. امسال مجدداً برنامه ششم در دستور کار است، که مجدداً هم منتشر کردیم هم به مجلس فرستادیم. این پیشنهادات ۱۱ بند شامل توجه آموزش و پرورش به کتابخانه‌ها و کتابداری، توجه ویژه صدا و سیما به مسئله کتابخوانی، تأسیس کتابخانه در سازمان‌ها و ارگان‌هایی ‌که بیش از هزار نفر نیروی انسانی در آن‌ها مشغول بکار هستند و بندهای دیگر می‌شود.

وی ادامه داد: سال گذشته برنامه ششم  توسعه به تصویب نرسید و امسال مجدداً تلاش می‌کنیم و  استدعا داریم از همه متخصصان و اساتید که این بندها را ببینند و در هر بندی از این بندها یا هر بند دیگری که به نظر آنان می‌رسد کمک کنند. ما باید مشارکت فعال داشته باشیم. اگر مشارکت فعال داشته باشیم، چنانچه دستگاه‌های قانون‌گذار و تصمیم گیر توجه نکردند، مشخص می‌شود که در برابر یک مطالبه علنی، منطقی، مبتنی بر تخصص و دانش مقاومت کردند؛ اما گاهی اوقات بعضی از دستگاه‌های تصمیم‌گیری و قانون‌گذاری به ما می‌گویند ما اصلاً خبر نداشتیم، ما اصلاً نمی‌دانستیم ما اصلاً متوجه نبودیم. در این نوع فعالیت‌ها، هم‌افزایی، ارتباط هماهنگ، استفاده از ظرفیت‌ها و اطلاعات موجود، همکاری در جهت یکسان‌سازی استانداردها، معیارها و همکاری و هم‌افزایی میان کتابخانه‌های کشور از اهداف بسیار مهمی است که در مکتب امروز موردتوجه است.

کد خبر 3817086

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha