خبرگزاری مهر، گروه استانها-ناصر رمضانی:هزینه های جاری شهرداری ها و محدودیت های مالی و اعتباراتی که در طول سالیان اخیر گریبان گیر اکثریت قریب به اتفاق شهرداری های کشور شده از چالش هایی است که نه تنها ارتقای کمی و کیفی خدمات شهری را تحت الشعاع قرار داده، بلکه در بسیاری از امور روزمره و دستورکارهای معمول برخی از شهرداری ها نیز اثرات منفی و منفعلانه ای را به جای گذاشته است.
ملارد نیز در این چالش های مالی و اقتصادی از پیامدهای منفی مشکلات مصون نمانده است.
این شهر با قریب به ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار نفر جمعیت، یکی از متراکم ترین مناطق غرب استان تهران از حیث جمعیتی محسوب می شود که در دو دهه گذشته با موجی از مهاجر نشینی مواجه بوده است.
ساخت و سازهای بی رویه و رشد قارچ گونه واحد های ساختمانی و آپارتمانی در طول ۲۰ سال گذشته، ملارد را به محدوده ای از بافت های فرسوده و زود فرسوده مبدل کرده و این رشد افسار گسیخته جمعیتی، شهر را با چالش های بسیاری مواجه ساخته که در عرصه خدمات رسانی نیز این موضوع ملموس و مشهود به نظر می رسد.
عدم ارتقای امکانات متناسب افزایش جمعیت و مشکلات مالی و اعتباراتی شهرداری ملارد، شرایطی را رقم زده که در بسیاری از امور شهری چالش و نارسایی های عدیده ای مشاهده می شود که در مجالی دیگر و با جزئیاتی هر چه بیشتر به آن پرداخته خواهد شد.
در این میان برخی از کارشناسان و صاحب نظران عرصه مدیریت شهری معتقدند، کاهش ساخت و سازها و رکود بازار مسکن از عوامل اصلی بروز نارسایی مالی و اقتصادی در شهرداری ها به شمار می رود و در صورت رونق ساخت و ساز، باز هم روزهای نوید بخش و امید بخشی برای شهرداری هایی همچون ملارد رقم خواهد خورد.
البته مخالفان این نظریه نیز بر این امر قائل هستند که تکیه مدیریت شهری بر عوارض و جرایم ساخت و ساز و اتکا به جریمه های کمیسیون ماده صد، از اصل و اساس اشتباه است و باید با اتخاذ تدابیر هوشمندانه در جهتی گام برداشت که از سرمایه گذاری های عمومی و بخش خصوصی، مسیر توسعه پایدار شهری دنبال شود.
یکی از راهکار های پیشنهادی برای رفع این نیازهای مالی و اعتباراتی، به تأمین درآمدهای پایدار از محل احداث و بنای واحدهای تجاری معطوف می شود، امری که شهرداری ملارد با اجرای طرح هایی درصدد است نسبت به حصول و تأمین درآمد مورد نیاز اقدام کند.
احداث واحد تجاری در حاشیه پارک امام خمینی(ره) شهر ملارد به عنوان یکی از اصلی ترین مراکز و فضاهای تفریحی این منطقه، از نمونه های این رویکرد به شمار می رود که البته با طرح انتقادات و ایراداتی در برخی از شبکه های اجتماعی و برخی از مردم ساکن در این منطقه همراه شده است.
در این میان برخی از شهروندان نیز در گفت وگو با خبرنگار مهر به بیان انتقاداتی از اجرای این طرح پرداختند که در ذیل این گزارش به مواردی از آن اشاره خواهد شد.
یکی از محورهای این انتقادات به ایراد اشکال از احداث واحد تجاری در مجموعه ای که به نوعی عام المنفعه است، معطوف می شود.
تأمین درآمد از پارک بوستان های شهری و محلی غیر منطقی است
محرم مُستَعان یکی از ساکنان شهر ملارد در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به تلاش شهرداری برای احداث واحد تجاری در حاشیه پارک خیابان امام خمینی(ره) شهر ملارد عنوان کرد: فلسفه احداث چنین مجموعه هایی در منطقه سرآسیاب، در آمد زایی نبوده و هدف اصلی از اجرای این فضاها، ایجاد بستری مناسب برای گذران اوقات فراغت شهروندان و راه اندازی و ساخت مجموعه ای بوده تا در مرکزیت شهر، استفاده از فضای سبز و طبیعی برای مردم میسر و فراهم شود.
وی افزود:متأسفانه اخیرا شاهد هستیم شهرداری ملارد برای درآمد زایی در حال اجرای طرحی است که در قالب آن مقرر شده با احداث واحد تجاری و اجاره آن، بخشی از منابع مالی مورد نیاز برای اداره امور شهری را تأمین کند.
مستعان عنوان کرد:انتظار می رود مسئولان شهری محلی دیگر از این شهر را برای تأمین درآمد پایدار برگزینند و با پرهیز از اقدامات فرعی، به اصلاح موارد چالش برانگیز برای حوزه مالی و اقتصادی شهرداری ملارد مبادرت ورزند.
وی افزود متأسفانه در طول سالیان گذشته جذب افسار گسیخته و بی حساب و کتاب نیرو، نه تنها شهرداری ملارد را بلکه مجموعه شهر را فلج کرده و می طلبد در گام نخست، مدیران شهری با تعدیل نیرو، هزینه های جاری شهرداری را مهار و کنترل کنند که بر اساس اظهارات مدیران مربوطه در رسانه های محلی، هر ماه میزان این هزینه کردها به رقمی بالغ بر سه میلیارد تومان می رسد.
لزوم ارجحیت منافع مردم و شهروندان بر منافع کارمندان مازاد شهرداری
اکرم صولتی یکی از ساکنان منطقه سرآسیاب ملارد در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به عدم همسانی میزان امکانات ارائه شده با نیروی جذب شده در شهرداری ملارد عنوان کرد:تراکم و رشد افسار گسیخته جمعیت نه تنها در شهر ملارد بلکه در شهرداری این منطقه نیز ملموس و مشهود به نظر می رسد.
وی افزود:با مراجعه به واحد های متعدد در شهرداری این منطقه به روشنی مشاهده می کنیم که در یک واحد مشخص، تعداد نفرات بسیاری مستقر شده اند که این وضعیت چندان منطقی و معقولانه به نظر نمی رسد و بدون تردید یکی از دلایل اصلی بروز مشکلات مالی برای شهرداری ناشی از مازاد نیروهایی است که در مدیریت شهری فعالیت می کنند و در حال حاضر بعد از گذشت سال ها شاهدیم که بنیه مالی و اقتصادی شهرداری آنچنان تضعیف شده که به تعبیر مسئولان برای تأمین منابع مالی مورد نیاز با اجرای چنین طرح هایی احداث واحد تجاری در حاشیه یکی از اصلی ترین پارک های خیابان امام خمینی(ره) تلاش می کنند بخشی از نیازهای جاری و روزمره مدیریت شهری را تأمین کنند.
صولتی گفت: با مراجعه به برخی ادارات کل استانی نیز متوجه می شویم علیرغم گستردگی و فراگیری مسئولیت ها، حجم و تعدد کثرت نیرو بسیار بیشتر از تعداد نفرات و نیروی انسانی است که در مرکزیت اداری شهرداری ملارد حضور دارند.
وی افزود:تعداد کثیر این نیروها، هزینه کرد شهرداری ملارد را به میزان قابل توجهی افزایش داده و می طلبد با اتخاذ راهکاری موثر، منافع شهر و شهروندان در اولویت منافع فردی و گروهی کارمندانِ مازاد شهرداری قرار داشته باشد.
صولتی عنوان کرد:از سوی دیگر متأسفانه در عرصه مشارکت بخش خصوصی به عنوان راهکاری برای رفع نیازهای شهری وتأمین و تقویت زیرساخت های زیربنایی، اقدامات کافی و سازنده ای عملیاتی نشده که این امر به عنوان یکی از نقاط ضعف مدیریت شهرداری ملارد در این بخش خودنمایی می کند.
گرفتن حقی از مردم برای مردم معقولانه نیست
رضا نفر یکی از ساکنان شهر ملارد در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به توجیه شهرداری در اجرای این طرح با مضمون درآمدزایی و تسهیل و ارتقای خدمات شهری عنوان کرد: گرفتن حقی از مردم برای مردم رویکرد صحیحی به نظر نمی رسد و در شرایطی که زمین این پارک به منظور احداث پارک و برخورداری مردم از فضای سبز به شهرداری هدیه داده شده اما متأسفانه شاهد هستیم شهرداری در اقدامی تأمل برانگیز قصد دارد به احداث فضای تجاری و غرفه اقدام کند.
گرفتن حقی از مردم برای مردم رویکرد صحیحی به نظر نمی رسد و در شرایطی که زمین این پارک به منظور احداث پارک و برخورداری مردم از فضای سبز به شهرداری هدیه داده شده است
وی افزود:منطقی نیست به واسطه اینکه شهرداری قدرت را در دست دارد به تعریف و اجرای چنین طرح هایی مبادرت ورزد.
نفر گفت:آیا اجرای چنین طرحی برای عموم مردم نیز امکان پذیر است و یا اینکه به صورت انحصاری شهرداری قادر است مطابق میل خود با احداث واحد تجاری در حاشیه پارکی عمومی، در آمد زایی کند.
کریم خسروی یکی دیگر از شهروندان ساکن منطقه شریفی در سرآسیاب عنوان کرد:می طلبد پیش از اجرای چنین طرح هایی اطلاع رسانی لازم انجام تا در فضایی کارشناسی، دلایل و توجیهات عملیاتی شدن این ایده ها روشن و شفاف شود.
وی افزود: طی روزهای گذشته مسائل، نقد ها و ابهامات بسیاری از سوی برخی مردم در خصوص احداث غرفه های شهرداری مطرح شده که شاید با اندکی تدبیر، درایت و اطلاع رسانی می شد فضای موجود را به نحوی شایسته تر مدیریت کرد.
خسروی گفت:به نظر می رسد عمده تمرکز شهرداری به مسائل روزمره و کوتاه مدت متمرکز شده و جز در مواردی معدود، بخش قابل توجهی از طرح های شهرداری ناشی از مدیریت روزمرگی است و کمتر نشانه ای از پروژه های ماندگار، طرح ها و برنامه های بلند مدت در این منطقه پر جمعیت مشاهده می شود.
نیازهای روزمره اجرای طرح های فوریت دار را اجتناب ناپذیر می سازد
یوسف صدری، کارشناس ارشد مدیریت در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات و محدودیت های مالی شهرداری ها که با حاکم شدن رکود بازار مسکن تشدید شده، اظهار داشت:در حوزه مدیریت، طرح ها، تدابیر و تمهیدات اتخاذ شده در سه مقطع کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت، قابل تعریف و ارزیابی است.
وی افزود:طرح های بلند مدت از ماندگاری و ثمرات ملموس و پایدارتری برخوردار هستند اما به هیچ وجه پاسخگوی نیازهای موجود و فعلی شهرها و مدیریت مرتبط با آن نخواهد بود.
صدری عنوان کرد:در چنین شرایطی، بنا به اضطرار و به ناچار باید با اتخاذ تمهیداتی موثر و کوتاه مدت، تلاش شود در کنار تعریف و طراحی دستورکارهایی با بازدهی طولانی مدت یا میان مدت، الزامات جاری و موجود عرصه مدیریت شهری تأمین شود، زیرا هرگونه کم توجهی یا بی توجهی در این عرصه، باعث فلج شدن روال معمول در ارائه خدمات شهری خواهد شد که شاید تبعات و عوارض این نارسایی ها مجالی را برای پرداختن به امور طولانی مدت ایجاد نکند.
تعریف طرح های کوتاه مدت با هدف درآمد زایی نه تنها یک ضرورت محسوب می شود بلکه می توان از آن به عنوان یک امر اجتناب ناپذیر یاد کرد
کارشناس ارشد مدیریت گفت:با چنین اوصافی، تعریف طرح های کوتاه مدت با هدف درآمد زایی نه تنها یک ضرورت محسوب می شود بلکه می توان از آن به عنوان یک امر اجتناب ناپذیر یاد کرد و همین اضطرار و ضرورت باعث می شود تا مدیریت شهری در راستای تأمین درآمد جاری و پایدار مورد نیاز، به اجرای طرح هایی مبادرت ورزد تا امورات معمول روزمره شهر را مدیریت و ساماندهی کند.
وی افزود:یکی از ایده های موثر و کارآمد در تأمین چنین در آمدهایی به احداث واحدهای تجاری در محدوده ها و مناطق پر تردد و پر رفت و آمد که جنبه تجاری و اقتصادی آن پر رنگ و قوی است، معطوف می شود.
صدری گفت:احداث واحدهای تجاری در بسیاری از ادارات، نهادها و ارگان ها، امری معمول و پذیرفته شده است که از سوی ادارات بسیاری در کشور، اجرایی و عملیاتی می شود.
وی افزود:علیرغم انتقادات و ایراداتی که به چنین طرح ها و پروژه هایی وارد می شود، مصالح عمومی شهر و شهروندان ایجاب می کند که با اجرایی شدن چنین ایده هایی نسبت به تأمین نیازهای ضروری ادارات، نهادها و ارگان های خدمات رسان، گام هایی ثمر بخش و موثری برداشته شود که احداث واحد های تجاری از نمونه های آن به شمار می رود.
احداث واحد تجاری در حاشیه پارک ها با لحاظ کردن ملاحظات لازم منع قانونی ندارد
علی اکبر خراسانی شهردار ملارد در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص تعریف طرح اشاره شده و وجاهت قانونی آن عنوان کرد:احداث واحد تجاری در حاشیه پارک امام خمینی(ره) سرآسیاب با هدف در آمد زایی عملیاتی می شود و تلاش شده از فضاهای بلااستفاده موجود در این محدوده، به عنوان محلی برای درآمد زایی استفاده شود.
وی افزود:مقرر است از نقطه حائل میان شهربازی و دیوار پارک که فضایی بلااستفاده محسوب می شود، بهره وری لازم لحاظ شود و این امر هیچگونه منافاتی با قوانین و ضوابط تعریف شده ندارد.
خراسانی گفت: با احداث غرفه و واحدهای تجاری برای عرضه و فروش گل و گیاه و محصولات فرهنگی، بخشی از هزینه های شهرداری ملارد تأمین شود.
شهردار ملاردگفت:اجرای چنین طرحی امری معمول است که در بسیاری از پارک ها و بوستان های شهری در اقصی نقاط کشور عملیاتی می شود و شاهد هستیم در پارک ها و فضاهای تفریحی بزرگ، بِرَند و برجسته کشور نیز با احداث غرفه و واحدهای تجاری، زمینه و بستری برای تأمین درآمدهای پایدار فراهم می شود و این موضوع طرحی غیر منتظره به نظر نمی رسد.
خودکفایی سازمان های تابعه شهرداری ملارد ضروری است
محبوب اکبری عضو شورای اسلامی شهر ملارد در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به دستور کار ویژه شورای شهر چهارم ملارد برای تأمین درآمدهای پایدار شهری عنوان کرد:خودکفایی سازمان های تابعه شهرداری ملارد، اصلی ضروری و حائز اهمیت به شمار می رود که پیش از این نیز در برخی از مجموعه های مدیریت شهری همچون گلزار شهدای ملارد و یا سازمان میادین میوه و تره بار، اقدامات و طرح های موثری در این خصوص اجرایی شده که خوشبختانه با ثمرات و دستاوردهای شایسته ای نیز همراه بوده است.
وی افزود:در این میان، سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری ملارد از مجموعه های هزینه بری محسوب می شود که استقلال مالی و خودکفایی آن برای ارتقای کمی و کیفی خدمات موضوعی حائز اهمیت به شمار می رود.
عضو شورای اسلامی شهر ملارد عنوان کرد:با عنایت به اهمیتی که برای این بخش از خدمات شهری قائل هستیم، تدبیری اتخاذ شده تا بر مبنای آن با احداث چندین غرفه در حاشیه فضای پارک خیابان امام خمینی(ره) که استفاده و بهره وری چندانی نیز از آن وجود نداشت، گام های سازنده ای برای در آمدزایی برداشته شود.
اکبری عنوان کرد:برای اجرایی شدن این طرح، نه قرار است درختی قطع و نه مقرر است فضای سبزی تخریب یا خشکانده شود و به نظر بنده این طرح از نقاط قوت و مثبت مدیریت شهری ملارد به شمار می رود که بازخورد و خروجی آن در ارتقای کیفی خدمات حوزه پارک ها و فضای سبز شهری در آینده احساس خواهد شد.
اجرای طرح احداث غرفه های تجاری فضای بصری پارک امام خمینی(ره) را کور نخواهد کرد
یکی دیگر از انتقاداتی که از سوی برخی شهروندان در خصوص احداث واحد تجاری در حاشیه پارک امام خمینی(ره) ملارد مطرح است به کور شدن فضای بصری این منطقه معطوف می شود، نقدی که معصومه بیات عضو شورای اسلامی شهر ملارد در گفت و گو با خبرنگار مهر به آن پاسخ داد.
وی افزود:برای احداث واحدها و غرفه های تجاری مقرر است از شیشه هایی موسوم به میرال استفاده شود که شعاع و فضای بصری پارک امام خمینی(ره) را کور و مسدود نخواهد کرد.
عضو شورای اسلامی شهر ملارد عنوان کرد:از سوی دیگر نباید این نکته را نیز از نظر دور داشت که شهربازی تعبیه شده در جوار پارک امام خمینی(ره) سرآسیاب نیز فاقد استانداردهای لازم است و از سوی سازمان استاندارد بر جمع آوری ادوات موجود در آن تأکید موکد شده است و به واقع اجرایی شدن این پروژه، آسیبی به شهربازی پارک امام (ره) نیز وارد نمی کند، زیرا قرار نیست تجهیزات موجود در این نقطه از پارک مورداستفاده قرار گرفته و با جمع آوری شدن آن، فضایی بلا استفاده باقی می ماند که به طور منطقی باید بهره وری شایسته ای برای تسهیل اداره امور شهر و پارک ها و فضای سبز حاصل شود.
بیات در خاتمه یادآور شد:تمامی نظرات مخالف و منتقد برای ما قابل احترام است، اما ما نیز تلاش می کنیم در حد توان و بضاعت موجود، تصمیمات و تمهیداتی اتخاذ و اجرایی شود که مصلحت شهر در آن لحاظ شود و بدون تردید هدف این طرح، تخریب و یا تحمیل آسیب به امکانات شهری نخواهد بود.
نظر شما