به گزارش خبرنگار مهر، نویسنده در این کتاب دو جریان تاریخی پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) را با عنوان «کرهی» و «طوعی» دستهبندی میکند و توضیح میدهد که جریان «کرهی» و زنجیرهای از حوادث زمینهای فرآیندی را ایجاد میکند که نخستین حلقه آن تبدیل نظام امامت به خلافت و پس از آن تبدیل به نظام سلطنت بود بهنحوی که سلطنتهای اموی و عباسی پدیدار و جهان اسلام به شرق (به مرکزیت بغداد) و غرب (به مرکزیت قرطبه) تجزیه شد و جنگهای صلیبی، رنسانس، انقلاب صنعتی و انقلابهای بزرگ سکولار تحت تأثیر همین جریان تاریخی قرار گرفت.
زورق در این اثر که از سوی دفتر نشر فرهنگ اسلامی همراه با مطالبی افزون بر کتاب قبلی و در یک جلد منتشر شده است، در تشریح جریان دوم با عنوان طوعی اضافه میکند: اعتراض فاطمه، مقاومت و حکومت علی، قیام امام حسین، قیامهای شیعی در تاریخ و تثبیت تشیع در ایران مشخصههای این جریان دوم است که در طی تاریخ به حرکت خود ادامه داده و تا امروز به انقلاب اسلامی ایران و حرکتهای انقلابیِ اسلامی در سراسر جهان اسلام منتهی شدهاست.
این نویسنده و پژوهشگر تاریخ اسلام روح اصلی جریان «کرهی» را تمکین در برابر قدرت حاکم برای حفظ خود و امتیازات خود و روح اصلی جریان «طوعی» را اعتراض به وضع موجود تا مرز بذل جان و مال میداند.
زورق معتقد است تاریخ ماهیتی فرآیندی دارد و در آن هر حادثهای نتیجه یا زمینه حادثه یا حادثههای دیگر است. از این رو با بررسی یک قطعه تاریخی نمیتوان کل حرکت تاریخ را درک کرد، بلکه باید مجموع حوادث تاریخی را در متن یا بافتی فرآیندی مورد مطالعه قرار داد تا بتوان زبان تاریخ را فهمید و به راز سینه سوزان سینایی آن پیبرد.
وی همچنین در این کتاب آورده است: امروز انقلاب اسلامی به مرکزیت ایران و تمدن غرب با رهبری انگلوساکسونها این دو جریان تاریخی را نمایندگی میکنند. از این رو شناخت یکی، مستلزم شناخت دیگری و نیز مستلزم شناخت چکاد بلندی است که این دو جریان از آن سرچشمه گرفتهاند. در کتاب شهر گمشده و کتاب حاضر کوشیدهام این بستر را تبیین کنم.
محمدحسن زورق متولد سال ۱۳۲۹ در تهران است و تاکنون ۲۸ جلد کتاب در حوزههای ارتباطات، ادبیات، تاریخ، فلسفه تاریخ و سیاست از او منتشر شده است. کتاب «فاطمه چه گفت؟ مدینه چه شد؟» اثر دیگر این مولف در سال۱۳۸۲ بهعنوان یکی از آثار برگزیده جشنواره کتاب سال ولایت معرفی شد. این کتاب با عنوان جدید «شهر گمشده» به چاپ هفتم رسیده و برخی از آثار این مولف نیز به زبانهای دیگر از جمله زبانهای عربی و بنگالی منتشر شده است.
کتاب «اسلام و سکولاریسم، از آغاز تا امروز» با توجه به استقبال اندیشمندان و مخاطبان کتاب «دو حرکت در تاریخ» در ۹۷۲ صفحه و قطع وزیری از سوی دفتر نشر فرهنگ اسلامی روانه بازار نشر کتاب شده است.
نظر شما