۲۷ آبان ۱۳۹۵، ۱۴:۱۸

گزارش مهر از کتابگردی ۳ ساعته وزیر ارشاد؛

پیشنهاد وزیر جدید در روز کتابگردی/ بهارستان میزبان کتابفروشان شد

پیشنهاد وزیر جدید در روز کتابگردی/ بهارستان میزبان کتابفروشان شد

وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی در روز کتابگردی پیشنهاد ایجاد بانک اطلاعات حوزه نشر را به ناشران و کتابفروشان ارائه کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، امروز پنجشنبه ۲۷ آبان ششمین روز از هفته کتاب به نام «کتابگردی» نامگذاری شده است. این ایده چند سال پیش به ابتکار احمد مسجد جامعی کلید خورد و از آن روز اقشار مختلف مردم و همچنین مسئولان و دست اندرکاران حوزه نشر و فرهنگ مکتوب با حضور در کتابفروشی‌ها و خرید محصولات فرهنگی مورد نیاز خود، از این رکن مهم حوزه فرهنگ حمایت می‌کنند.

در همین راستا سید رضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ساعت ۱۰ صبح امروز با حضور در کتابفروشی‌های راسته انقلاب بازدید خود را از این واحدهای صنفی در سطح شهر تهران آغاز کرد.

صالحی امیری که او را در این بازدید، محمود آموزگار رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، مجید غلامی جلیسه دبیر هفته کتاب و برزین ضرغامی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران همراهی می‌کردند بازدید خود را از کتابفروشی‌های روبروی دانشگاه تهران از کتابفروشی انتشارات «آگاه» آغاز کرد که این اقدام با توجه به  گذشت چند روز از وداع زنده یاد محسن بخشی مدیر این کتابفروشی، نوعی ادای احترام به این مدیر فقید عرصه نشر و فروش کتاب بود.

صالحی امیری در ادامه به ضلع غربی میدان انقلاب رفت و سری هم به مغازه‌های فروش کتاب‌های دست دوم و اصطلاحات کهنه فروش کتاب زد و با دست اندرکاران این واحدها به گپ و گفت پرداخت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پس از اتمام کتابگردی خود در مقابل دانشگاه تهران، به راسته کتابفروشی‌های خیابان کریمخان زند رفت و ابتدا از کتابفروشی چشمه و سپس از انتشارات و کتابفروشی اساطیر و ثالث دیدن کرد.

بخش پایانی کتابگردی این عضو کابینه دولت یازدهم به بازدید از کتابفروشی شهر کتاب واقع در خیابان شریعتی اختصاص پیدا کرد که در این واحد صنفی هم صالحی امیری با مدیرعامل موسسه فرهنگی شهر کتاب به گپ و گفت پرداخت.

بازدید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از کتابفروشی‌ها در روز جاری فرصتی بود تا کتابفروشان هم به طرح مشکلات و مسائل مربوط به خود بپردازند. یکی از اصلی‌ترین مشکلات بحث قاچاق شدن کتاب‌های ناشران بود که بنابر اعلام کتابفروشی‌ها بعضی‌ها از آثار آنها که به صورت غیرمجاز و اُفست از سوی افراد سودجو چاپ شده بود، حتی جلوی مغازه‌شان به شکل انبوه به فروش می‌رسید.

صالحی امیری در ادامه در مورد این مشکل و همچنین مسئله عدم رعایت حق مالکیت معنوی کتاب‌های صوتی و گویا، پیشنهاد تشکیل یک بانک اطلاعاتی جامع از آثار ناشران را داد و گفت: اگر بشود با حدود ۱۰۰ ناشر پرکار و با سابقه توافقی صورت گیرد تا توسط یکی از موسسات تابعه وزارت ارشاد، رایت این آثار خریداری و از آنها محافظت شود، بخشی از مشکلات برطرف می‌شود.

وی با بیان اینکه در دنیا هزینه رایت بیش از ۲۰ درصد هزینه کتاب‌های کاغذی نیست، گفت: پیشنهاد اخیری که بنده دادم، می‌تواند امنیت آثار را تضمین کند و هزینه‌های رایت به شماره حساب ناشر واریز شود. بعد ناشر با مولف در خاتمه توافق خواهد کرد اگر سرور این امر مرکزی باشد و نهادی چون ارشاد، خانه کتاب یا کتابخانه ملی متولی شود، استقبال بیشتر خواهد شد، یعنی مجموعه ۱۰۰ ناشر برتر تفاهم‌نامه امضا کنند و قبول کنند همه اطلاعاتشان را در قالب سی دی ارائه کنند و فروش انجام شود، حلقه مشتری و ناشر آن دستگاه باشد.

صالحی امیری گفت که هدفش از این پیشنهاد این است افرادی که در دور افتاده‌ترین نقاط هستند، دسترسی آسان به منبع بدون مشکلات داشته باشند و می‌تواند به دسترسی علاقه‌مندان به این آثار که ممکن است به دلیل بعد مسافت نتوانند به تهران بیایند، موثر باشد، چرا که «الان در بسیاری در شهرها کتابفروشی و منابع هم وجود ندارد، مفهوم کتاب‌الکترونیکی دسترسی آسان است. پس بهتر است سرور و نرم‌افزار متمرکزی مهیا شود تا با ۱۰۰ ناشر برتر قراردادی ببندند و فرد که برای یک کتاب رجوع می‌کند وقتی می‌خواهد رایت کند شماره حسابی که قرار است شارژ شود شماره حساب ناشر باشد.

در ادامه این بازدیدها و در زمان حضور وزیر ارشاد در کتابفروشی ثالث، محمود آموزگار رئیس اتحاده ناشران و کتابفروشان تهران با یادآوری پیشنهادش به معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد برای تخصیص اعتبار لازم برای بیمه کتابفروشی‌ها و پرداخت آن از محل یارانه حوزه نشر از وزیر ارشاد خواست نسبت به بررسی و حل این معضل اقدام کند.

صالحی امیری هم در این رابطه گفت: ما می‌توانیم با استناد به معافیت بیمه‌ای واحدهای دارای کمتر از ۵ پرسنل، کتابفروشی‌ها را هم به شمول این قانون اضافه کنیم و به این ترتیب از پرداخت حق بیمه معاف شوند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه همچنین از برگزاری جلسه‌ای با اصحاب نشر در روز دوشنبه هفته آینده با هدف طرح مشکلات آنها و ارائه این مسائل جهت طرح در هیئت دولت خبر داد.

در زمان حضور وی در کتابفروشی شهر کتاب واقع در خیابان شریعتی، مهدی فیروزان مدیرعامل موسسه فرهنگی شهر کتاب به ارائه توضیحاتی درباره این کتابفروشی بزرگ پرداخت و با اشاره به اینکه شهر کتاب در سراسر کشور حدود ۴۰ شعبه دارد از گشایش شعب قزوین، همدان، لار و ساری شهر کتاب در آینده ای نزدیک خبر داد.

وی با اشاره به طرح شهر کتاب با عنوان «کتاب و سوپرمارکت فرهنگی» که با هدف رونق بخشی به فعالیت کتابفروشی‌های این موسسه به مرحله اجرا درآمده است، گفت: ما با استفاده از شیوه‌های نوین و روزآمد سعی داریم کتابفروشی را به محلی برای تامین همه نیازهای همه اعضای خانواده از کودک خردسال گرفته تا پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها با سلایق مختلفی که دارند، تبدیل کنیم که خوشبختانه این تجربه خروجی خوبی داشته است طوری که در حال حاضر کتاب ۶۰ درصد فروش شهر کتاب را به خود اختصاص داده است.

فیروزان با اشاره به اینکه کتابفروشی شهر کتاب روزانه حداقل ۷۰۰ و حداکثر ۲ هزار نفر مخاطب دارد، تاکید کرد: ۵۰ درصد مخاطبان این کتابفروشی از مناطق دیگر تهران غیر از منطقه ای که این کتابفروشی در آن واقع شده است، هستند. همچنین ما تاکید داریم هر یک از مراجعین با هر رویکرد فکری و هر سلیقه ای باید بتوانند محصول فرهنگی مورد نیاز خودشان را پیدا کنند.

همچنین به گفته این فعال حوزه نشر پرفروش‌ترین آثار فروشگاه شهر کتاب، کتابهای ادبیات داستانی خارجی است و در این میان کتاب «ملت عشق» نوشته الیف شافاک پرفروش ترین کتاب شهر کتاب در سال جاری بوده است و همچنین فروش آلبوم‌های موسیقی نسب به سایر اقلام فرهنگی موجود در این فروشگاه کمتر است.

کتابگردی امروز وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از کتابفروشی‌های سطح شهر تهران، حاشیه‌هایی هم داشت که مهمترین آن پرسش‌های عابرین در مورد او بود؛ با توجه به اینکه سیدرضا صالحی امیری به تازگی به عنوان وزیر ارشاد، فعالیت خود را آغاز کرده است، بسیاری از مردم او را به چهره نمی‌شناختند و از همدیگر و همچنین خبرنگاران سوال می‌کردند که ایشان کیست و چرا به کتابفروشی‌ها می‌رود؟

همچنین در زمان حضور وزیر ارشاد در کتابفروشی‌هایی مانند ثالث و اساطیر، برخی چهره‌های فرهنگی و هنری مانند بهزاد فراهانی، کامبیز درمبخش، جلیل فرجاد، مسعود کوثری، سهیل محمودی، عبدالکریم جربزه‌دار و لطف الله میثمی در کافه کتاب‌های این کتابفروشی‌ها مشغول گپ و گفت با همدیگر و همچنین مردم بودند که حضور سرزده صالحی امیری، جمع آنها را شلوغ تر کرد.

نکته دیگر اینکه صالحی امیری در میانه کتابگردی امروز خود و در حالی که در حال ترک کتابفروشی ثالث بود به طور ناگهانی با احمد مسجد جامعی که ایده کتابگردی از او است، مواجه شد که مصافحه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیاده راه خیابان کریمخان فرصت خوبی بود برای عکاسان خبری که از این فرصت نهایت استفاده را بردند.

همچنین وزیر ارشاد پس از بازدید از نمایشگاه تابلوهای نقاشی با موضوع «حسنک وزیر» که در طبقه فوقانی کتابفروشی ثالث دایر شده است، با کامبیز درمبخش گرافیست و کارتونیست معروف روبرو شد و از او یک کتاب با امضای خودش را به عنوان هدیه دریافت کرد.

صالحی امیری که پس از تصدی مسولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر خود را از کتابخانه ملی در اتوبان حقانی به بهارستان در مرکز شهر منتقل کرده است، برخی تجارب مدیریتی خود در سه سال مسئولیتش در سازمان اسناد و کتابخانه ملی را به صنف کتابفروش منتقل کرد و از جمله گفت: ما موفق شدیم با اخذ اجازه از مولفان و ناشران، فایل دیجیتال ۳۴ هزار عنوان از کتابهای آنها را در سایت کتابخانی ملی بارگذاری کنیم طوری که همگان بتوانند به صورت رایگان به آنها دسترسی پیدا کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمان حضورش در کتابفروشی شهر کتاب و دیدار با مهدی فیروزان که از بستگان امام موسی صدر نیز هست، از ایشان به نیکی یاد کرد و گفت: ما همچنان محتاج اندیشه امام موسی صدر هستیم و باید کوشش شود تا اندیشه ایشان بازتولید شود.

صالحی امیری حوالی ساعت ۱۳ به بازدید سه ساعته خود از کتابفروشی‌های شهر تهران در روز کتابگردی پایان داد.

کد خبر 3827271

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha