۳۰ شهریور ۱۳۸۵، ۱۷:۰۲

آيت الله هاشمي شاهرودي :

دادگستري ها از حجم كار قضات به مردم اطلاع رساني كنند / حجم ورودي پرونده ها نسبت به جمعيت كشور زياد است

دادگستري ها از حجم كار قضات به مردم اطلاع رساني كنند / حجم ورودي پرونده ها نسبت به جمعيت كشور زياد است

رئيس قوه قضاييه گفت: دادگستري ها از حجم كارشان و اينكه قضات چه حجمي از فشارها را تحمل مي كنند ، به مردم اطلاع رساني مي كنند. زيرا ، به علت ضعف مقررات و اشكالات اساسي در دستورالعمل ها در برخي از بخش هاي اجرايي ، اختلافات در جامعه رو به افزايش است.

به گزارش خبرگزاري مهر ، آيت الله هاشمي شاهرودي امروز پنجشنبه درهمايش روساي دادگستري ها و دادستان هاي مراكز استان هاي سراسر كشور ؛ اطلاع رساني شفاف ، هوشمندانه و آگاهانه در راستاي نشان دادن حجم پرونده هاي ورودي دادگستري هاي استان ها و فشاري كه رسيدگي به اين حجم از پرونده ها بر قضات وارد مي كند را ، يك اصل اساسي دانست و بر بيان مشكلات در اين عرصه تاكيد كرد.

رئيس قوه قضائيه ، نشان دادن اين موضوع كه منشاء اختلافات و دعواها ماهيت خارج از دستگاه قضائي دارد و متاسفانه به علت عدم بيان آنها ، حجم مطالبات و انتظارات غير متعارف و نامعقول از دستگاه قضائي افزايش يافته است را ، ازمسائل مهم عنوان كرد و خواستار بيان اين مسائل به مردم و روشنگري از سوي قضات و مسئولان دستگاه قضائي در استان ها شد.

وي تصريح كرد: چنانچه بنده يا ديگر مسئولان قضائي در تهران اين مسائل را تشريح و تبيين كنيم ، ممكن است براي بخش هاي ديگر نظام يا حتي مردم شبهه به وجود آيد كه قصد توجيه مشكلات را داريم اما اطلاع رساني از طريق پرونده ها با نشان دادن موضوع پرونده و اختلافي كه در هر سطحي اعم از دولتي يا غير دولتي بروز كرده و مشكلات و انتظارات آن بر خلاف واقع به دستگاه قضائي منتقل شده ، اذهان عمومي را روشن و فشار را از گرده قضات و دستگاه قضائي خواهد كاست.

رئيس قوه قضائيه با تاكيد بر اطلاع رساني از سوي دادگستري ها در تهران و استان ها و با اشاره به چند نمونه از مشكلات مردم كه اين مشكلات ماهيت خارج از دستگاه قضائي دارد اما انتظارات به دستگاه قضائي منتقل مي شود ، تصريح كرد: دادگستري ها از حجم كارشان و اينكه قضات چه حجمي از فشارها را تحمل مي كنند به مردم اطلاع رساني مي كنند. زيرا كه به علت ضعف مقررات و اشكالات اساسي در دستورالعمل ها در برخي از بخش هاي اجرايي اختلافات در جامعه رو به افزايش گذاشته است.

آيت الله هاشمي شاهرودي ياد آور شد: به عنوان نمونه در مسئله پرونده سرخه حصار تهران كه 4 هزار شاكي دارد ، دادگستري اطلاع رساني شفاف كند و از روي پرونده به مردم بگويد چه فرد يا دستگاهي زمين را واگذار كرده و چه دستگاهي مانع آن است و اكنون مردم پاسخ و حل موضوع را از دستگاه قضائي طلب مي كنند.

وي با تاكيد بر اينكه اعتقاد دارم در اين بخش و اطلاع رساني به جامعه سستي مي شود و بايد شفاف سازي هوشمندانه صورت گيرد ، افزود: بايد با آگاهي و به صورت منظم اطلاع رساني انجام گيرد تا سطح اختلافات كاهش يافته و از حجم پرونده هاي ورودي و در نتيجه حجم رسيدگي ها كاسته شود.

آيت الله هاشمي شاهرودي اعلام كرد: مسئولان در بخش هاي صف اطلاع رساني عيني كنند و پرونده ها را نشان داده و قاضي از مردم سئوال كند كه چه كسي يا چه دستگاهي حق شما را ضايع و پايمال كرده و اصولا بدانيد چگونه و در چه شرايطي اين اطلاع رساني انجام گيرد.

رئيس قوه قضائيه در بخش ديگري از سخنان خود ، به مسئله پيشگيري از بروز اختلافات و دعواها در جامعه اشاره كرد و با تصريح اين مطلب كه حجم پرونده هاي ورودي در كشور نسبت به ساير كشورها با توجه به جمعيت ، بسيار زياد است ، افزود: با تدبير و انتخاب راهكارهاي مناسب بايد از بروز اختلافات و دعوا در جامعه پيشگيري كرد تا مردم اين قدر به محاكم مراجعه نكنند.

آيت الله هاشمي شاهرودي با عنوان اين مطلب كه از اهداف كليدي قوه قضائيه ، دفع تظلم و سالم سازي جامعه از اختلافات است ، اضافه كرد: يكي از مواردي كه ورودي پرونده ها را به ويژه در بخش حقوقي مي كاهد و موجب رضايت عمومي و كاستن از حجم كار قضات و دادسراها مي شود اين است كه دعاوي قبل از آنكه به دادگستري ها ارجاع شود ابتدا بايد اطراف دعوا مشاور حقوقي به خدمت بگيرند و با تنظيم لايحه اي به دادگاه رجوع كنند و آنگاه دادگاه بر اساس مستندات و دلايل متقن پرونده را پذيرفته و ثبت كند.

رئيس قوه قضائيه خاطر نشان كرد: با اين شيوه قاضي هم بر اساس مستندات موجود نمي تواند پرونده را رد كند ، ضمن آن كه براي كارشناسان حقوقي وكلا زمينه اشتغال فراهم مي شود و اطراف دعوا نيز به صورت تخصصي و با آگاهي تشكيل پرونده مي دهند.

وي تاكيد كرد: هم اكنون بسياري از پرونده هاي ورودي در محاكم اصولا جنبه قضائي ندارند و به عنوان مثال بر اساس آمار كه بايد بر روي صحت و سقم آن مطالعه شود يكصد هزار دعوا فقط در زمينه تغيير نام در شناسنامه ها در محاكم در نوبت رسيدگي قرار دارد.

رئيس قوه قضائيه متذكر شد: اين نوع پرونده ها اصولا جنبه قضائي نداشته و ثبت احوال مي تواند با اصلاح مقررات و دستور العمل ها و طبق ضوابط موضوع را در محل ، حل و فصل كرده و بر حجم پرونده هاي قضائي افزوده نشود.

آيت الله هاشمي شاهرودي اظهار داشت: امروز كار دستگاه قضائي ، كاري پر مشقت است و هيچ دستگاهي به اندازه دستگاه قضائي تحت فشار و سختي با توجه به حجم اختلاف ها و مرافعات نيست.

رئيس قوه قضائيه يادآور شد: رسيدگي به 20 تا 25 پرونده در روز توسط يك قاضي ، كار سخت و سنگيني است و در دنيا چنين چيزي وجود ندارد و فشار مردم پشت درهاي دادگستري ها و مطالبات از دادگستري و در نهايت دستگاه قضائي ، روز افزون و غير قابل قبول است.

آيت الله هاشمي شاهرودي تصريح كرد: امروز در دنيا به پيشگيري از اختلافات و اصلاح مقررات و ضوابط توجه خاص مي شود و سطح اختلافات بسيار پايين و حجم ورودي پرونده ها اندك است اما در كشور ما عكس اين مسئله مصداق دارد كه بايد با جديت و پيگيري براي حل آن راهكارهاي نوين وعملي پيدا كنيم.

کد خبر 383576

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha