دكتر محمد علي رضايي مترجم و مفسر قرآن كريم در گفتگو با خبرنگار مهر، قرآن كريم را در دو بخش معرفي كرد و گفت: دو بخش لفظي و محتوايي در قرآن كريم قابل بررسي است. بحث محتوايي، معارف و مطالب و آموزه ها و قوانين محتوايي و درس هايي كه براي زندگي بشر است را شامل مي شود و قسمت لفظي قرآن تلاوت و قرائت را شامل مي شود.
دكتر رضايي با اشاره به يكي دانستن معناي تلاوت و روخواني در جامعه، آداب تلاوت قرآن را هشت قسمت عنوان كرد و اظهار داشت: نگاه به قرآن، روخواني، قرائت، تلاوت، ترتيل، تفكر، تعقل و تدبر از آداب توجه به خواندن قرآن محسوب مي شود.
مترجم و مفسر قرآن كريم با اشاره به اينكه روخواني و نگاه به قرآن در روايات توصيه شده است، اظهار داشت: روخواني قرآن از ارزش بالا و ثواب بسياري برخوردار است. روخواني و قرائت قرآن، ابتدايي ترين مراتب استفاده از اين كتاب آسماني است.
وي در مورد روشهاي استفاده حقيقي از قرآن گفت: استفاده حقيقي از قرآن از قرائت و ترتيل و تفسير شروع مي شود و هر كدام از اينها معنايي متفاوت از يكديگر دارند. قرائت به معناي منظم كردن حروف است به دنبال هم و در واقع به معناي خواندن همرا با درك و فهم است.
وي افزود: مرتبه چهارم تلاوت قرآن است، كه جزء وظايف انبيا نيز محسوب مي شود همان طور كه خداوند به رسول خود دستور داد آيات را بر مردم بخوان، تلاوت به معناي خواندن و پيروي كردن است، يعني بخوانيد و ببينيد كه صحبت چيست و پيروي كنيد و در واقع عمل كار مهم است. منظم كردن حروف و كلمات و خواندن و تأمل در آن ترتيل است.
دكتر رضايي همچنين تصريح كرد: بحث ديگر در آداب خواندن قرآن، تفكر است. تفكر همان انديشيدن در امور جزيي است، به طور مثال انديشيدن در امور طبيعت است. تعقل در قرآن نيز به معناي اين است كه انسان امور كلي را انديشه كند يعني همان از كجا آمده ام آمدنم بهر چه بود، در اين مورد صدق مي كند.
اين مترجم و مفسر قرآن كريم مهمترين بحث در آداب تلاوت قرآن را تدبر در خواندن عنوان كرد و اظهار داشت: تدبر يعني انديشه كردن در پيامدهاي كار، دنباله هاي كار و انديشه كردن در عاقبت كار. همان طور كه در داستان موسي و فرعون در قرآن مي بينيم اگر در جزئيات داستان توجه داشته باشيم اين انديشيدن، تفكر در مسئله است و اگر در مسائل كلي و قوانين بيانديشيم اين قانون كلي تعقل محسوب مي شود. اما اگر در مورد پيامدها، نتايج و عاقبت امور داستان موسي و فرعون انديشه كنيم، تدبر محسوب مي شود و نتيجه كار كه اهميت فراواني دارد عبرت است و عبرت گرفتن.
وي با تأكيد بر اهميت توجه به معناي قرآن كريم اظهار داشت: با توجه به اينكه قرآن بزرگترين منبع تعليم و تربيت ديني است و در روايات به حفظ و روخواني قرآن تأكيد بسيار شده است. اما به طور حتم تدبر در معنا و مفهوم آيات الهي در رفتار انسانها مؤثر است و اهميت بسياري دارد. در ماه مبارك رمضان نيز مردم نسبت به قرآن انس بيشتري پيدا مي كنند و از غفلت ها در حد ممكن بيرون مي آيند.
وي با اشاره به اينكه كلاس هاي آموزش قرآن، موجب جلب و تشويق مردم مي شود، افزود: كلاس هاي آموزش قرآن كريم در هر شرايطي مفيد محسوب مي شود و بايد مسئولان ديني در برگزاري منظم اينگونه كلاس ها و محتواي آن درست عمل كنند.
نظر شما