دكتر هادي خانيكي عضو شوراي مركزي حزب مشاركت در گفتگو با خبرنگار "مهر"، با انتقاد از سخنان اخير پاپ در مورد دين مبين اسلام گفت: پاپ ژان پل دوم چون نگاه بنياد گرايانه نداشت و به حقيقت اديان ابراهيمي توجه بيشتري مي كرد، در واقعه اي مانند يازدهم سپتامبر خشونت را از همه اديان دور كرد و به محكوم كردن هيچ ديني در خصوص ترويج خشونت نپرداخت؛ در حالي كه سخنان اخير پاپ نه تنها با حقيقت دين سازگار نيست، بلكه با واقعيت اسلام در طول تاريخ هم سازگاري ندارد.
اين استاد علم ارتباطات دانشگاه، با اشاره به ايده گفتگوي تمدن ها كه از سوي سيد محمد خاتمي مطرح شد، اظهار داشت: يكي از كاركردهاي گفتگوي تمدن ها اين است كه اگر مراحل اين گفتگو به خوبي اجرا شود، به دليل آشنائي مسئولان، نخبگان و مردم با فرهنگ ها و تمدن هاي مختلف، ديگر شاهد چنين اظهار نظرهايي نخواهيم بود.
وي گفتگوي تمدن ها را محدود به حوزه سياست ندانست و تصريح كرد: گفتگوي تمدن ها فراتر از حوزه سياست بوده و هست و محدود به تغيير سياست و آمدن ورفتن دولت ها نيست و اين فرهنگ ها و تمدن ها هستند كه بايد با هم گفتگو كنند و محدود به دولت نمي شود كه همين مساله شاخصه گفتگوي تمدن هاست.
خانيكي با انتقاد از كساني كه به گفتگوي تمدن ها به عنوان شعاري لوكس و داراي كاركرد طرح نام خاتمي نگاه مي كنند، گفت: برخي تصور مي كنند كه گفتگوي تمدن ها يك شعار لوكس است، در حالي كه گفتگوي تمدن ها به معناي مصالحه و ختم اختلاف نظرها در عرصه سياست و حتي فرهنگ نيست و كسي نمي تواند بسياري از اختلافات تاريخي كه بين شرق و غرب وجود دارد را حل كند، اما بايد مسائل را به درستي فهميد و به درون اين فرهنگ ها رفت و با آنها آشنا شد.
وي در ادامه افزود: اين وارد شدن به فرهنگ ها و آشنا شدن با آنها، گام اول در گفتگوي تمدن هاست؛ چرا كه در آن صورت مي فهميم مسائل چيست و در گام بعد مي توانيم بفهميم چه كساني مي توانند با هم گفتگو كنند، هر چند كه افراطيوني كه به عنوان نئو محافظه كاران در غرب هستند، نمي توانند با بنياد گراياني كه در شرق هستند، گفتگو كنند.
مشاور رئيس جمهور سابق كشورمان با اشاره به سفرهاي اخير خاتمي به كشورهاي مختلف و گفتگو و ديدار با انديشمندان تاكيد كرد: آقاي خاتمي به دنبال ايجاد شبكه مهم و معتبري از نهادهاي علمي، فرهنگي و ديني است و تلاش مي كند از اين طريق ساز و كارها و مكانيسم گفتگو را كشف كند كه از اين مكانيسم بتوان در زمينه هاي گوناگون از جمله سياست منتفع شد.
خانيكي افزود: محصول اين رويكرد به سود جامعه ما، نظام ما و حتي دولت آقاي احمدي نژاد خواهد بود؛ به شرط آن كه به اين موضوع جناحي نگاه و عمل نشود.
وي با بيان اين كه ممكن است گفتگوي تمدن ها نيز مورد سوء استفاده قرار گيرد، به استفاده ابزاري آمريكا از دموكراسي و حقوق بشر اشاره كرد و اظهار داشت: آمريكا از دموكراسي و حقوق بشر سوء استفاده مي كند و البته نبايد از ياد ببريم كه هر مقوله اي كه مي تواند مورد توجه جهان باشد مقوله اي است كه مورد سوء استفاده هم قرار مي گيرد و هميشه تقلب در جايي صورت مي گيرد كه كالايي خريدار دارد.
اين استاد دانشگاه علامه طباطبايي در بخش ديگري از اين گفتگو به توقيف روزنامه شرق توسط هيات نظارت بر مطبوعات اشاره كرد و با ابراز تاسف از اين مساله، خواستار تجديد نظر هيات مذكور در تصميم خود شد.
عضو شوراي مركزي حزب مشاركت با انتقاد از هيات نظارت بر مطبوعات براي توقيف روزنامه مذكور، گفت: فلسفه ايجاد هيات نظارت بر مطبوعات، داشتن يك ديد توسعه نگر در جهت گسترش مطبوعات و در جهت نهادينه كردن ركن چهارم دموكراسي در كشور است؛ به خصوص آنكه نمايندگان بخش هاي مختلف حكومت در آن حضور دارند و انتظار مي رود اين هيات پيش برنده و مدافع مطبوعات آزاد باشد و براي آنها محدوديت ايجاد نكند.
خانيكي مهم ترين موفقيت اين روزنامه را وارد كردن نخبگان به عرصه روزنامه نگاري دانست و تاكيد كرد: جلب اعتماد نخبگان و توانايي وارد كردن اصحاب نظر به روزنامه در جامعه اي كه روزنامه نگاري نتوانسته دامنه كاري خود را در همه عرصه ها وسعت دهد، كار بسيار دشواري بود كه دوستان شرق به خوبي از اين كار برآمدند و اگر از يك نگاه ملي به اين توقيف نگاه كنيم، توقيف شرق به معني محدود كردن و محروم كردن جامعه از بخشي از توانائي هاي فرهنگي خود است.
اين استاد علم ارتباطات و عضو شوراي مركزي حزب مشاركت در خاتمه عامل اصلي توسعه نيافتگي مطبوعات ايران را جوانمرگي آنها عنوان كرد و گفت: توقيف شرق يك ضايعه دردناك براي حوزه ارتباطات در ايران بود كه اميد است تصميم گيرندگان در اين مورد، به مساله فراتر از منافع كوتاه مدت جناحي نگريسته و در نظر خود تجديد نظر كنند.
نظر شما