۲۵ آذر ۱۳۹۵، ۱۹:۳۵

رئیس مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی استان سمنان:

۷۵ درصد بذر اصلاح شده استان سمنان در اختیار کشاورزان قرار گرفت

۷۵ درصد بذر اصلاح شده استان سمنان در اختیار کشاورزان قرار گرفت

شاهرود - رئیس مرکز آموزش وتحقیقات کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه اصلاح الگوی کشت می تواند کشاورزی را توجیه پذیر کند، گفت: ۷۵ درصد بذر اصلاح شده استان در اختیار بهره برداران قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار مهر، احمد دزیانیان بعدازظهر پنج شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته پژوهش در محل مرکز آموزش وتحقیقات کشاورزی استان سمنان در شاهرود با بیان اینکه اگر زنجیره تولید دانش، تبدیل به فناوری و تولید محصول شده و در نهایت تجاری سازی علم تکمیل شود می توان به ثروت ملی دست یافت که قطعا پاسخگوی نیازها خواهد بود، گفت: یکی از بخش هایی که می تواند منشا تحول در جامعه باشد عرصه تحقیقات کشاورزی است.

وی با اشاره به اینکه ماهیت کشاورزی به گونه ای است که در معرض ریسک قرار دارد، افزود: سرما، تگرگ، کمبود بارش، هجوم آفات تنها بخشی از مشکلاتی است که سرمایه گذاری را در بخش معیشتی و اقتصادی خانوارها را با چالش همراه کرده و باید اذعان داشت تنها بخشی که توانست در زمان تحریم ها کشور را از رکود نجات دهد بخش کشاورزی بود و اگر گندم به مرز خودکفایی رسید نشان می دهد جهادگران این عرصه به خوبی وظایف خود را انجام دادند و حمایت ها و عزم دولت به سمتی رفت که بتواند کمبودها را در کشور جبران کند.

اصلاح الگوی کشت یک ضرورت در بخش کشاورزی

رئیس مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی استان سمنان با تاکید بر اینکه نگاه به کشاورزی باید دانش محور باشد تا اقتصاد و درآمد زایی را فراهم کند، ابراز داشت: بررسی ها نشان می دهد در مکان هایی که یافته های تحقیقاتی را به عرصه توانستیم انتقال دهیم کشاورزی معنای توجیه دار پیدا کرد و ۱۲تن گندم در هر هکتار از اراضی کشاورزی استان برداشت شد که در مقایسه با نرم کشوری که کمتر از سه تن در هر هکتار است این دستاورد حاصل  نتایج تحقیقاتی است که تحول جهادی را خلق می کند.

دزیانیان در ادامه تصریح کرد: تغییر رویکرد با شعار انتقال یافته های تحقیقاتی در عرصه توانست استان سمنان را به رتبه پنجم کشوری در تولیدات کشاورزی سوق دهد و توانستیم با ارتباط مطلوبی که با کشاورزان و تشکل های آنها برقرار شد افزایش عملکرد در محصولات زراعی و باغی استان را شاهد باشیم.

وی با بیان اینکه کشاورزی از عمده بخش هایی است که به شدت در معرض تهدید های اقلیمی و به خصوص خشکسالی قرار دارد، گفت: متوسط بارش در استان سمنان ۱۲۰ میلیمتر و معادل ۴۸درصد میانگین کشوری است و میزان تبخیر آب در آن دو هزار و ۲۰۰میلیمتر است در صورای که این میزان در دیگر نقاط کشور دو هزار و ۱۰۰ میلیمتر برآورد می شود.

بحران خشکسالی در شاهرود وجود دارد

رئیس مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه از ۵۵ میلیارد مترمکعب آب ذخیره شده در سفره های زیر زمینی سالانه ۶۱ میلیارد مترمکعب  برداشت می شود و تراز منفی نشان می دهد با بحران خشکسالی مواجه هستیم، اظهار داشت: اگر آب را از بخش کشاورزی حذف کنیم عملا بخش زیادی از مشکلات را به دنبال خواهد داشت لذا باید با همین شرایط به سوی اصلاح الگوی کشت حرکت کنیم.

دزیانیان با اشاره به انجام برنامه مطالعاتی اصلاح الگوی کشت در استان سمنان، افزود: طی این مطالعات قابلیت اصلاح الگوی کشت در اراضی با توجه به میزان ذخایر آبی موجود را در اختیار مدیران قرار گرفت و هدف نهایی معرفی و تعیین الگوی کشت به محصولاتی است که مرکز تحقیقات به کشاورزانی که از این رویه استقبال می کنند خدماتی مانند ارائه تسهیلات لازم ارائه می دهد.

وی با بیان اینکه به لحاظ مزیت نسبی باید کشت های جایگزین را معرفی کنیم، گفت: پسته گیاهی است که می تواند در شرایط بحران آبی عملکرد خوبی را داشته باشد و میزان مصرف آن اقتصادی قلمداد می شود لذا در این کشت از یک مترمکعب آب ۰.۳ماده خشک می توان برداشت کرد و در اکثر محصولات مانند انجیر، انار، انگور و گردو نیز این مزیت نسبی وجود دارد اما در گندم به لحاظ اینکه محصول استراتژیک محسوب می شود نمی توان در حال حاضر آن را از سطح زمین های کشاورزی حذف کرد لذا باید به سمت شرایط کنترل شده حرکت کنیم و ریسک پذیری را کاهش دهیم.

گواهی بذر اصلاح شده یک دستاورد در مرکز تحقیقات استان سمنان است

رئیس مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی استان سمنان با بیان مزیت های محصولات گلخانه ای در بحران خشکسالی توضیح داد: در گلخانه ها به دلیل زهکشی های مناسب و ایجاد چرخشی آب تا حدود زیادی از هدر رفت آب جلوگیری شد و همچنین گیاه در شرایط گلخانه از آفات و بیماری ها مصون خواهد بود کشت بدون خاک سرمایه گذاری بالایی را می طلبد و راه اجتناب ناپذیری است که باید سیاست ها را به این سمت پیش ببریم که محصولات گلخانه ای را جایگزین زمین های وسیع و کشت غرقابی کنیم.

دزیانیان در ادامه تصریح کرد: فرایند تولید بذرهای گلخانه ای انحصاری است و بسیاری از شرکت های بین المللی متولی واردات آن هستند با توجه به اینکه از بذرهای گلخانه ای نمی توان مجدد بذر را احیا کرد لذا باید سیاست هایی را اتخاذ کرد که با ژنتیک بتوان بهره وری بذر را در کشور حفظ کرد.

وی افزود: در داخل کشور ثبت گواهی بذر و نهال صورت گرفت که یکی از واحدهای آن نیز در مرکز تحقیقات کشاورزی در دو مرحله ارائه و معرفی بذر و در مرحله دوم اصلاح بذر صورت گرفت و در حال حاضر ۷۵درصد بذر گواهی شده اصلاح شده در این مرکز تولید و در اختیار بهره برداران قرار گرفت و امیدواریم طی دو سال آینده بتوانیم ۱۰۰درصد بذر را تولید کنیم و همچنین یک میلیون و ۲۰۰اصله نهال شناسه دار زیر نظر مرکز تحقیقات کشاورزی گواهی و اصلاح شد.

سرمازدگی معضل کشاورزی است

رئیس مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی استان سمنان همچنین گفت: فعالیت موثرانجام شده در مرکز تحقیقات کشاورزی روی ارقام پرمصرف مانند گندم و جو بوده است که طی آن ۱۵رقم گندم حاصل کار محققانی بود که به کشاورزان معرفی شد.

دزیانیان در ادامه تصریح کرد: سرمازدگی از جمله معضلاتی است که همواره کشاورزی را مورد تهدید قرار می دهد و یکی از اقدامات موثر در راستای مقابله با این معضل تعیین و ارزیابی و تولید ژرم پلاست با تکیه بر صفت مقاوم سازی به سرما به خصوص در زردالو شاهرود است که می تواند خسارت های ناشی از سرما را کاهش دهد.

وی افزود: ایجاد چاهک معکوس، تست هورمون ها، دستگاه های دمنده گرما ودکل های تولید باد هر کدام در جایگاه خود در کاهش خسارت سرما موثر بود لیکن آنچه که در این بخش توانست اثربخشی را بیشتر کند تولید ارقام مقاوم به سرما است که با کراست گیری و تلقیح ارقام مقاوم با ارقام اصلی، ۱۵۰۰ژنتیک رقمی در سال سوم تولید و به بهره برداری رسید و باید توجه داشت فعالیت های باغی طولانی مدت است و فرایندها شامل حال گذشت زمان است.

پایه مقاوم انگور به شوری در کاهش خسارت به کشاورزان موثر است

رئیس مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه دست یابی به پایه های مقاوم انگور به شوری از دیگر دستاوردهای این مرکز محسوب می شود، تصریح کرد: در انگور ارقام مقاوم به شوری شناسایی شد و از طریق پیوند تکثیر و طرح مطالعاتی آن در شاهرود به انجام رسید و در حال حاضر فاز اول آن آغاز شده است

وی افزود: استفاده از روش های نوین آبیاری در حال توسعه است چراکه در ارقامی مانند سیب زمینی، گوجه و ذرت این طرح از سال ۸۵آغاز شد و با روش آبیاری تِیپ ۱۰هکتار گندم در مرکز تولید شد و حدود هفت تن گندم برداشت شد که اگر به ظرفیت خاک و نهاده های کشاورزی بخواهیم توجه کنیم می توانیم میزان برداشت این محصول را افزایش دهیم.

۲۰۰هزار نهال شناسه دار تهیه شد

رئیس مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی استان سمنان با بیان دستاوردهای این نهاد اظهار داشت: تولید کره گردو، شناسایی ژنتیک زیتون و انار بر پایه ماندگاری ارقام، ثبت اختراع اولین حشره کش بیولوژیک ویروسی که حرکت جدیدی برای تولید محصول سالم است از مواردی است که در مرکز تحقیقات کشاورزی به ثبت رسید.

دزیانیان در ادامه تصریح کرد: در زمینه تغذیه گیاهی توجه زیادی شد چراکه برداشت های مکرر از خاک سبب فرسایش آن می شود لذا اقداماتی انجام شد تا خاک به لحاظ مواد مورد نیاز غنی شود، تولید ۲۰۰هزار نهال شناسه دار و اصلاح شده در مرکز به صورت سالانه از قبیل زردالو، انگور، سیب، گیلاس، آلبالو، بادام و پسته از جمله نهال هایی بود که تهیه شد.

وی افزود: ۱۵گزارش نهایی پژوهشی و پنج نشریه ترویجی منتشر و تهیه شد. طی سال جاری ۵۵طرح تحقیقاتی در دست اقدام موجود است، ۱۵مقاله تخصصی و ۱۵ مقاله در قالب کنفرانس ارائه شد.

بسطام با افت شدید منابع آبی روبرو است

رئیس مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی استان سمنان همچنین گفت: یکی از دشت های پرآب دشت گرمسار و میامی است. دشت بسطام در گذشته از مراکز پرآب محسوب می شد که طی سال های اخیر با افت شدیدآب مواجه است و در این مناطق اجازه حفر چاه داده نمی شود.

دزیانیان در ادامه تصریح کرد:  در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود ۱۰۵نفر طی سال جاری با ابلاغیه وزرات کشاورزی که طرح نظام نوین ترویج کشاورزی کشور  است به عنوان کارشناس جذب مرکز شدند که به هر یک از این افراد یک عرصه جغرافیایی  در راستای حمایت از کشاورزان ارائه می شود تا کار تحقیقاتی و مطالعاتی انجام دهند.

وی افزود: بخش کشاورزی یکی از عرصه هایی است که در کشور مظلوم واقع شده و امیدواریم بتوانیم مشکلات ساختاری که از گذشته بر این بخش حاکم است را برطرف کرده و با تقویت بخش بازرگانی و ارتقای صنایع وابسته تاثیر شگرفی را دررونق اقتصادی کشور ایجاد کنیم.

کد خبر 3851428

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha