به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از ريانووستي، معاون وزير امور خارجه آمريكا كه در جلسه كميسيون همكاري و امنيت اروپا (كميسيون هلسينكي) صحبت مي كرد، افزود: در اين جلسات اين مسئله بايد مورد بررسي قرار گيرد كه آيا عملكرد سازمان همكاري شانگهاي به منافع آمريكا در منطقه آسياي ميانه لطمه وارد خواهد كرد و يا خير.
باوچر اعلام كرد: " آمريكا معتقد است كه سازمان همكاري شانگهاي بايد مولدي براي همكاري و شراكت برابر با پنج كشور آسياي ميانه باشد و نبايد به مكانيزمي منحصر بفرد و يا تعيين كننده از سوي كشورهاي بزرگتر اين سازمان مبدل شود".
وي تاكيد كرد: "ما زماني كه اين سازمان در عرصه سياسي وارد مي شود و به كشورهاي منطقه نشان مي دهد كه چه كاري مي توانند و چه كاري نمي توانند با كشورهاي ثالثي مانند كشور ما انجام دهند، آن را مشكل ساز مي بينيم".
به گفته وي اعلاميه مورخ ژوئن سال 2005 سازمان همكاري شانگهاي درباره لزوم تعيين تاريخ خروج آمريكا و نيروهاي متفقين از آسياي ميانه اثر منفي داشته و سبب نگراني بيش از حد ما شده است.
بوچر تاكيد كرد: "پيشبرد منفي دستور كاري اين سازمان و يا محدود كردن استقلال اعضاي آن نفعي براي كشورهاي آسياي ميانه به همراه نخواهد داشت".
كشورهاي روسيه، قزاقستان، ازبكستان، چين، قرقيزستان و تاجيكستان در سازمان همكاري شانگهاي عضو كامل و هند، ايران، مغولستان و پاكستان حكم ناظر در آن را دارند.
كشورهاي آسياي مركزي به علاوه روسيه و چين در سال 1996 ميلادي سازمان همكاري شانگهاي را بنيان نهادند و خروج پايگاههاي نظامي آمريكا از كشورهاي آسياي ميانه يكي از دستور كارهاي مهمي بود كه اين سازمان در يك سال گذشته آن را دنبال مي كرد.
نظر شما