تولد ابونصر فارابي :
فارابي انديشمند اسلامي در چنين روزي در سال 259 ه ق ديده به جهان گشود .اين دانشمند بزرگ ايراني بيش از يكصد كتاب و رساله از جمله كتاب معروف مدينه فاضله را از خود به يادگار نهاده است . وي بر تمامي علوم زمان خود به ويژه رياضيات، فلسفه، ادبيات و چند زبان مسلط بود. فارابي در سن هشتاد سالگي در سال 339 هجري ه ق در دمشق دار فاني را وداع گفت .
در گذشت استاد جبار باغچه بان :
درچنين روزي در سال1345هجري شمسي استاد جبار باغچه بان مؤسس نخستين مدرسه كودكان ناشنوا درايران دار فاني را وداع گفت . وي نخستين كودكستان و نخستين مدرسه ناشنوايان را در تبريز بنا نهاد . جبارباغچه بان ، آموزگاري ارجمند و مبتكري شايسته بود كه ابتدا در تبريز كودكستاني را با عنوان باغچه اطفال داير و به همين سبب خود را باغچه بان ناميد .
جبار باغچه بان در سال 1303 ه ش در كوچه انجمن و با وجود مخالفتهاي زياد از جمله رئيس فرهنگ وقت دكتر محسني ، نخستين مدرسه ناشنوايان را در تبريز داير كرد . اين كلاس جنب باغچه اطفال باغچه بان در كوچه انجمن درساختمان معروف به عمارت انجمن تبريز تاسيس شد. وي شيوه اي براي زبان آموزي كودكان ناشنوا ابداع كرد كه درسراسر جهان به عنوان مترقي ترين روش شناخته شد. جبار باغچه بان اولين مولف و ناشر كتاب كودك در ايران است. او از سال 1307 شمسي چاپ كتابهاي ويژه كودكان را با نقاشي هايي كه خود مي كشيد آغاز كرد . كتاب بابا برفي او از سوي شوراي جهاني كتاب كودكان به عنوان بهترين كتاب كودك انتخاب شد.
رد قرار داد الحاقي كمپاني نفت انگلستان و ايران :
در چنين روزي در سال1329هجري شمسي كميسيون نفت مجلس شوراي ملي قرارداد الحاقي كمپاني نفت انگليس و ايران را رد كرد. همزمان با انعقاد قرارداد ياد شده تظاهرات گسترده اي از سوي جبهه ملي برگزار شد ولي برخي از احزاب سياسي از جمله حزب توده همچنان به طور محافظه كارانه با اين قرار داد بر خورد كردند . قرارداد يادشده بيشتر در جهت منافع انگلستان تنظيم شده بود و به نوعي حاكميت ملي ايران را زير سوال مي برد . بهره برداري ازنفت جنوب ايران موضوع اين قرار داد ننگين بود .
آغاز عمليات راه آهن برقي تهران :
در چنين روزي در سال 1365 عمليات احداث متروي تهران آغاز شد . تجربه جهاني و كارايي مترو دركشورهاي ديگر موجب شد تاتصميم گيران سياسي در كشور به فكر احداث قطارهاي شهري بيفتند كه خوشبختانه اين مهم مورد تاييد وزارت كشور قرار گرفت و درمجلس شوراي اسلامي نيز مورد حمايت نمايندگان واقع شد و هم اكنون در شش كلان شهر كشورقطارهاي سبك شهري درحال ساخت است كه اولين آنها در آينده نزديك در مشهد راه اندازي خواهد شد.
روز جهاني حذف خشونت عليه زنان :
خشونت عليه زنان در جهان امروز به شكل وسيعي در حال گسترش است . كشورهاي توسعه يافته تا حدود زيادي توانسته اند با ايجاد بستر هاي فرهنگي مناسب در اين زمينه و همچنين ايجاد قوانين پيشرفته مساله خشونت عليه زنان را به حداقل ممكن برسانند اما به هر حال اين مساله ناشي از اخلاق ماكياولي دنياي كنوني است و جز با عوض كردن نوع نگاه نمي توان در اين عرصه شاهد تحولات گسترده بود . مطالعه پديده خشونت عليه زنان دربسياري از كشورها بويژه كشورهاي صنعتي دراولويت مطالعات قرارگرفته ومستمرا دنبال مي شود ، اين مساله و روشهاي اندازه گيري آن درجامعه كنوني ايران موضوعي نومحسوب مي شود . تفاوتها ، تعارضها وتناقضهاي مختلف ارزشي وهنجاري درجامعه از جمله عواملي هستند كه به بروز اين پديده دامن مي زنند، بنابراين خشونت عليه زنان پديده اي نوين مبتني بر صنعت وزندگي شهري است واز آنجا كه زنان درحال حاضر به دنبال توسعه يافتگي درجستجوي حقوق بيشتري براي خود مي باشند ، اين موضوع خود ريشه هاي تعارض وتفاوت را ايجاد مي نمايد كه نهايتا منجر به خشونت مي گردد.
روز ملي بوسني و هرز گوين :
بوسني و هرزگوين نام كشوري است در جنوب شرقي اروپا در شرق كرواسي و غرب صربستان . مساحت اين كشور 51130 كيلومتر مربع است . حدود چهل و سه در صد از مردم آن اسلاو ومسلمان ، سي و يك در صد صرب ، و هفده در صد كروات اند و به زبان بوسنيايي تكلم مي كنند . اكثر مردم اين كشور از دين اسلام پيروي مي كنند و بقيه پيرو مذهب كاتوليك و ارتدو كس اند . حكومت اين كشور اروپايي ، جمهوري است كه در سال 1918 ميلادي به عنوان ايالتي از جمهوري يوگسلاوي محسوب مي شد و سرانجام در سال 1946 يكي از جمهورهاي يوگسلاوي شد . پارلمان اين جمهوري در سال 1991 ميلادي اعلام خود مختاري كرد و با برگزاري يك همه پرسي در سال 1992 ميلادي اين استقلال تاييد شد . همين مساله باعث اختلافات اقليت هاي صرب و كروات شد كه منجر به جنگ هاي داخلي گرديد . پايتخت آن سارايوو نام دارد .
روز استقلال سورينام :
سورينام نام كشوري است در شمال منطقه استوايي آمريكاي جنوبي بين گويان و جمهوري گويان ، در ساحل اقيانوس اطلس . مساحت آن نزديك به 164 هزار كيلومتر مربع است . نژاد مردم آن سفيد ، سرخ ، سياه و دو رگه است و زبان رسمي آنان هلندي است . اكثر مردم اين كشور پيرو دين مسيحيت و بقيه آنان مسمان اند . نوع حكومت اين كشور جمهوري است . سورينام در چنين روزي در سال 1975 ميلادي از هلند مستقل و در چهارم دسامبر همان سال به عضويت سازمان ملل متحد پذيرفته شد . پايتخت آن بندر پاراماريبو نام دارد .
كشف بيماري مالاريا :
درچنين روزي در سال1880ميلادي ، آلفونس لاوران پزشك و محقق فرانسوي، ويروس عامل بيماري مالاريا را كشف كرد. وي بعدها به دليل همين كشف و تحقيقات گسترده خود درعلم پزشكي موفق به در يافت جايزه نوبل گرديد .
تخليه آخرين پايگاه :
در چنين روزي در سال 1783 ميلادي و در طول جنگ جهاني دوم بريتانيا شهر نيويورك را تخليه كرد . نيويورك آخرين پايگاه نظامي انگليسي ها در آمريكا بود .
اختراع ماشين نساجي :
در چنين روزي در سال 1837 ميلادي ويليام كرومپتون نخستين ماشين نساجي را اختراع كرد .
اختراع ديناميت :
در چنين روزي در سال 1867 ميلادي آلفرد نوبل ديناميت را اختراع كرد .
پيمان آنتي كمينترن :
در چنين روزي در سال 1936 ميلادي پيمان آنتي كمينترن ميان ژاپن و آلمان به امضا رسيد .
خودكشي يك نويسنده مشهور ژاپني :
در چنين روزي در سال 1970 ميلادي يوكيو ميشيما نويسنده مشهور ژاپني پس از آن كه در يك سخنراني به بحث درباره قانون اساسي پس از جنگ ژاپن پرداخت ، به شيوه سنتي ( هاراگيري ) خود كشي كرد .
كناره گيري از قدرت :
در چنين روزي در سال 1973 ميلادي رييس جمهور يونان جرج پاپاندا پولوس ، در يك كودتاي نظامي كه عليه وي صورت گرفت از قدرت كناره گيري كرد .
نخستين انتخابات :
در چنين روزي در سال 1990 ميلادي لهستان نخستين انتخابات رياست جمهوري مردمي خود را برگزار كرد . اين انتخابات پس از انحلال حكومت كمونيستي برگزارشد ولخ والسا ، كه رييس اتحاديه كارگران اين كشور بود ودر راس مخالفان دولت كمونيستي قرار د ا شت به رياست جمهوري انتخاب شد .
جدايي چك و اسلواكي :
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي پارلمان چكسلواكي راي بر جدايي چك از اسلواكي داد . جدايي اين دو جمهوري از اول ژانويه 1993 ميلادي به اجرا در آمد .
عاطف صدقي جان سالم به در برد :
در چنين روزي در سال 1993 ميلادي عاطف صدقي، نخست وزير مصر از مرگ جان سالم به در برد . گروههاي مخالف دولت مصر نزديك وسيله نقليه او بمبي كار گذاشته بودند كه با تيز هوشي محافظان وي ترور وي عقيم ماند .
تظاهرات در بوسني :
در چنين روزي در سال 1995 ميلادي صرب ها در خيابانهاي سارايوو، مركز بوسني وهرز گوين تظاهرات گسترده اي بر پا كردند . كه اعتراضي بود عليه تلاش هايي كه براي استقرار صلح انجام مي شد .
ديدار زمين از ژاپن :
در چنين روزي در سال 1998 ميلادي رييس جمهور چين، جيانگ زمين براي نخستين بارپس از جنگ جهاني دوم در راس يك هيات بلند پايه از ژاپن ديدار كرد .
كودتا در ونزوئلا :
در چنين روزي در سال 1948 ميلادي ارتش ونزوئلا كودتا كرد. پس از آن رئيس جمهوراين كشور بركنار شد و ژنرالهاي نظامي قدرت را به دست گرفتند.
راي عليه پينوشه :
در چنين روزي در سال 1998ميلادي دادگاه عالي انگلستان عليه آگوستينو پينوشه رايي صادر كرد . اين دادگاه اعلام كرد : اين ديكتاتور شيلي به دليل جنايات ارتكابي بسيار نمي تواند مورد عفوو بخشودگي قرار گيرد .اما سر انجام آزاد شد.
تولد آگوستينو پينوشه :
آگوستينو پينوشه در چنين روزي در سال 1915 ميلادي به دنيا آمد . . ژنرال پينوشه ديكتاتو ر معروف شيلي است كه در سال 1973 ميلادي كودتايي را عليه سالوادور آلنده رييس جمهور منتخب مردم هدايت كرد و او را به قتل رساند . وي در سال 1974 ميلادي به رياست جمهوري شيلي رسيد و با اقتدار تمام تا يازدهم مارس 1990 ميلادي به دنيال شكست در انتخابات دسامبر 1989 در شيلي حكومت كرد . در دوران سياه تسلط نظاميان به رهبري پينوشه در شيلي ، هزاران نفر كشته و ناپديد شدند كه هنوز از سرنوشت آنان خيري نيست. در تمام اين دوران سياه د يكتاتوري ، آمريكا بزرگترين حامي آنان بود.
نظر شما