به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، نکوداشت «محمدحسن محبعلی» به پاس نیم قرن حضور و فعالیت پیوسته در عرصه مرمت و معماری با حضور محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی، سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و جمعی از پیشکسوتان، کارشناسان و صاحبنظران حوزه مرمت و معماری عصر امروز در سالن اجتماعات سازمان میراث فرهنگی کشور برگزار شد.
«محمد حسن طالبیان» معاون میراث فرهنگی کشور با تاکید بر نقش سازنده معماران و مرمت گران بر ارتقاء جامعه فرهنگی کشور گفت: سخن گفتن از رادمردی که عمرش را صرف حفاظت و مرمت میراث فرهنگی و آثار تاریخی کشور کرده و در طول سالها خدمت و فعالیت همچنان اسوه اخلاق حرفه ای باشد بسیار سخت است.
وی افزود: مهندس محبعلی الگویی بی نظیر برای نسل ما بوده اند، نسلی که افتخار شاگردی ایشان را در طول دوران خدمت وی داشته اند. بنابراین از آنجایی که نظام استاد ـ شاگردی بسیار مهم است لازم است که ما به عنوان یک شاگرد از این استاد، کار یاد بگیریم و از دانش وی برای فعالیت های خود بهره بگیریم.
وی با تاکید بر اینکه مهندس محبعلی در کنار مرحوم شیرازی، مهندس سعیدی، مهندس رایتی و دیگر بزرگانی که در زمان ایشان حضور داشتند پرچم دار میراث فرهنگی کشور بوده و هستند ادامه داد: درحال حاضر جامعه امروز ما تشنه استفاده از تجربه های ارزشمند این افراد است. در این دو و سه سالی که در این سمت قرار داشتم به قدری گرفتاری در حوزه میراث فرهنگی و مشکلات در خصوص وضعیت نیروی انسانی و توسعه ناپایدار در شهرها وجود داشت که متاسفانه نتوانستیم از بزرگان و پیشکسوتان عرصه میراث فرهنگی تقدیر شایسته ای داشته باشیم.
معاون میراث فرهنگی کشور افزود: درحال حاضر اگر این نکوداشت ها برگزار می شود به این دلیل نیست که این پیشکسوتان نیازی به بزرگداشت داشته باشند بلکه به دلیل آن است که ما پی به ارزش ها ببریم.
طالبیان همچنین به ویژگی های برجسته این پیشکسوت حوزه مرمت و معماری اشاره کرد و گفت: تجربه، تخصص و توانمندی در مدیریت اجرایی، تجربه ی سالیان دراز در حوزه کارشناسی تا سطوح ستادی و مدیریتی در سطح کلان، تعهد و مسئولیت نسبت به حفظ بناهای تاریخی بدون داشتن هیچ چشمداشت مالی از جمله مهمترین ویژگی های شخصیتی محبعلی است ضمن آنکه او یکی از کسانی است که در ناملایمات و تخریب بخش های تاریخی همواره برای ما مایه دلگرمی و مانند یک کوه بزرگ استوار بوده اند.
معاون میراث فرهنگی کشور تاکید کرد: بدون شک ما باید قدردان زحمات این پیشکسوتان باشیم. محبعلی از جمله فداکاران و افراد بی نظیری است که عمر خود را صرف حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی کشور کرده است و به دلیل تجربه میدانی فراوان خود بناهای تاریخی کشور و شهرهای فرهنگی تاریخی را بسیار خوب می شناسند. از همین رو، هم از نظر دانش تئوری و هم از نظر دانش عملی وجود محبعلی برای همه اقدامات حفاظتی و مرمتی بسیار ارزشمند است.
در این نشست رایتی، سعیدی و اسکندر مختاری از پیشکسوتان حوزه مرمت و معماری درخصوص ویژگی های شخصیتی و اخلاقی استاد محبعلی سخن گفتند و خاطراتی از زمان فعالیت شان با وی مطرح کردند.
رایتی از پیشکسوتان معماری به همکاری نزدیک خود از سال ۱۳۷۰ با مهندس محبعلی اشاره کرد و افزود: استاد محبعلی را از سالها و دهه های گذشته می شناسم. او یکی از افرادی است که با اعتقاد به ارزشهای میراث فرهنگی و شناختی که نسبت به این حوزه داشت همواره برای اعتلای میراث فرهنگی می کوشید و در این مسیر شخصیتی خستگی ناپذیر است.
وی افزود: با توجه به سوابق مدیریتی مهندس محبعلی و سابقه کارشناسی که داشتند از تخریب بسیاری از آثار تاریخی و پروژه های شهری و عمرانی در شهرهایی چون اصفهان، زنجان، شیراز و غیره... جلوگیری کردند.
اسکندر مختاری نیز صداقت، آرمان خواهی، عدالت خواهی، ظلم ستیزی و اعتماد به بدنه کارشناسی را مهمترین ویژگی های شخصیتی محبعلی دانست و افزود: مهندس محبعلی نخستین رئیس دفتر فنی تهران بعد از انقلاب است و در دوره ای که وی فعالیت می کرد همه کارشناسان امیدوار به آینده و مملو از انرژی بودند.
این پیشکسوت معماری در بخش دیگر سخنان خود افزود: مرمت مسجد جامع ورامین، پرداختن به بناهای تاریخی تهران در روزهای اوایل انقلاب از جمله اقدامات وی به همراه کارشناسان بود که با جدیت دنبال می شد. هر چند که پس از رفتن او چراغ های مرمت بناهای تاریخی تهران تا همین امروز خاموش شد.
همچنین سعیدی نیز اقدامات حفاظتی و مرمتی را جزو مهمترین فعالیت های مهندس محبعلی دانست و عنوان کرد: استاد محبعلی مرمت گر خبره ای بود که به حوزه حفاظت نیز توجه بسیاری داشت به طوری که حفاظت همواره بر مرمت می چربید.
وی معتقد است، یکی از مهمترین ویژگی های مهندس محبعلی این بود که در حوزه حفاظت همواره تلاش می کرد و بسیار ثابث قدم و مقاوم بود.
نظر شما