به گزارش خبرگزاری مهر، حزب اتحاد اسلامی با پیدایش جریان های جهادی در کردستان عراق و در اوایل دهه ۱۹۹۰ با نگاهی ترکیبی از ارزش های اسلامی، دموکراتیک و مدرنیته وارد بازی های سیاسی اقلیم کردستان عراق شد. این جریان تحت رهبری صلاح الدین محمد بهاء الدین و با برخورداری از ۱۰ کرسی نمایندگی در پارلمان اقلیم کردستان با پیگیری از سیاست میانه روی و رویکرد تفاهمی به مسائل از جمله اختلافات موجود میان احزاب مختلف کردستان همچنین میان بغداد – اربیل توانسته است از جایگاه مناسبی در میان مردم و سیاسیون اقلیم برخوردار شود. با توجه به نقش و جایگاه برجسته این حزب در روند تحولات سیاسی حکومت اقلیم کردستان، پایگاه تحلیلی خبری الوقت مصاحبه ای را با «صلاح الدین محمد بهاء الدین» رهبر این جریان ترتیب داده و در آن به بررسی موضوعات مرتبط با جهان اسلام و همچنین جکومت اقلیم کردستان پرداخته است.
آنچه در پی می آید، متن کامل این گفتگوست:
*در حالیکه جهان اسلام شاهد وجود برخی اختلافات و تفرقهها است، راهکار شما برای برون رفت مسلمانان از وضعیت اختلافات و تفرقه موجود در میان کشورهای اسلامی چیست؟
انسانها بطور طبیعی دارای اختلافات فکری و عقیدتی هستند، اما مشکل کار آن جاست که این اختلافات چگونه باید مدیریت شود؟ با گفتگو، با جنگ، با خونریزی یا.... در هرصورت اختلاف کنونی در کشورهای عربی و اسلامی گاه از نیروهای خودی و در موارد دیگری ممکن است از دخالت خارجی نشات گرفته باشد. در عین حال علاج این مسائل بازگشت به اصول و تمدن اسلامی و انسانی است. چون تمدن حاصل عقل بشری و شامل تجارب و اصولی میباشد که طی تاریخ از پیامبران دریافت کردهاند و در حال حاضر در فرهنگ و عرف قرار گرفته است. یعنی تدین و تمدن علاج مشکلات واقعی انسانهاست. لذا دولتها میبایست به اصول اخلاقی، قانونی و دینی خود بازگردند.
در این راستا علما باید وظایف خود را در راستای تبلیغ اصول اسلامی-اخلاقی و انسانی ادامه دهند و این موارد را برای مردم روشن و تبیین کنند. براین اساس علما باید دولت ها را نصیحت کنند که دست از اختلاف بردارند. هر چند که در بسیاری مواقع روسای دولتها تمایل دارند تا علما بصورت علمای درباری و همسو با آنان رفتار کنند. در واقع اگر علما هشیار نباشند، این احتمال وجود دارد که بدون اینکه خود آگاه باشند، از علمای مردمی و دینی به علمای درباری تبدیل شوند. که اگر این اتفاق بیفتد دیگر نباید انتظار داشت که علما نقش واقعی خود را انجام دهند.
*تحولاتی که در چند سال اخیر اتفاق افتاده، باعث به حاشیه کشیده شدن موضوع فلسطین گردیده است. حزب اتحاد اسلامی کردستان به عنوان حزبی اسلامی چه راهکار و برنامهای برای بازگشت مسئله فلسطین بهعنوان اولویت اول جهان اسلام دارد؟
اگرچه فلسطین ملتی دارد که این موضوع را بهعنوان مسئله ای ملی دنبال میکند، اما در واقع فلسطین دارای اماکن مقدسه و مهمی است که متعلق به همه مسلمانان جهان هست. بااینحال مخالفان و دشمنان تلاش دارند که مسئله فلسطین را مسئلهای مربوط به یک قوم خاص و فقط فلسطینیان عنوان کنند. حتی دشمنان، خود جامعه فلسطین را نیز تقسیم کردند و این اقدامات باعث شده مسئله فلسطین به وضعیت امروز برسد. درحالیکه مسئله فلسطین مسئله محوری مسلمانان است که باید مورد اهتمام کشورهای اسلامی باشد.
باید گفت در جریان وضعیت فعلی فلسطین، حتی ادیان دیگر از جمله یهودیان نیز متضرر شدند. چون یهودی به عنوان یک دین متفاوت از صهیونیسم به عنوان یک حرکت سیاسی میباشد. براین اساس است که برخی خاخامهای یهودی با رویکرد صهیونیستها مخالف هستند چون صهیونیستها، یهودیان را در فلسطین برای یک موضوع سیاسی جمع کردند. در واقع یهودیان برخلاف صهیونیستها، قابل احترام هستند. در هر حال دولت های اسلامی موظف اند که آزادی قدس و مسئله فلسطین را پیگیری کنند.
*در حال حاضر یکسری مشکلات سیاسی و اقتصادی در اقلیم منجر به اعتراضات مردمی شده است. با توجه به این مساله، در اقلیم چه اقداماتی برای رفع این مشکلات دنبال می شود؟
مشکلات مادی و اقتصادی در اقلیم کردستان ناشی از دو عامل متفاوت است: عوامل داخلی و عوامل خارجی؛ عوامل داخلی مرتبط با کاهش قیمت نفت و کاهش بودجه اقلیم بدلیل اختلافات میان بغداد و اربیل می باشد که بصورت بدیهی خارج از اراده مسئولان اقلیم است. در عین حال مسئولان اقلیم میبایست با سوءمدیریت اقتصادی، فساد مالی و ارتشاء مقابله کنند.
*همان طور که میدانید برخی احزاب سیاسی معتقدند با توجه به پایان دوره ریاست بارزانی در اقلیم، وی باید از ریاست اقلیم کناره گیری کند. نظر حزب شما درباره طولانی شدن دوره ریاست بارزانی چیست؟
این طبیعی است که مدت قانونی بارزانی تمام شده است. ولی مشکل اقلیم در حال حاضر مربوط به این مسئله نیست. لذا فساد مالی و مسائل فعلی اقتصادی کردستان متاثر از طولانی شدن دوره ریاست بارزانی و مسائل اداری در اقلیم نیست. برخی مسائل مانند کاهش قیمت نفت و کاهش بودجه اقلیم از جانب بغداد و خارج از اراده مسئولان دولت است. با این حال چاره کار، تفاهم و همدلی همه احزاب برای حل مشکلات بویژه مسئله ریاست اقلیم است و خود بارزانی هم اعلام کرده که تمایلی به ادامه دوره ریاست خود پس از پایان مدت زمان قانونی ندارد.
*واکنش احزاب به اعلام آمادگی بارزانی برای کناره گیری از ریاست اقلیم چگونه بوده است؟ آیا شخص خاصی را برای ریاست مدنظر دارند؟
سایر احزاب از این موضوع استقبال کردند. هرچند از نگاه حزب اتحاد اسلامی کردستان دوره ریاست بارزانی بهتر است تا برگزاری انتخابات طی هشت ماه آینده تداوم پیدا کند. در حال حاضر نیز شخص خاصی مدنظر احزاب برای ریاست اقلیم نیست.
*با توجه به روابط نزدیک ایران و اقلیم کردستان عراق، دو طرف باید چه اقداماتی برای ارتقای روابط انجام دهند؟
قطعا میبایست روابط ایران و اقلیم کردستان در سطح خوبی تداوم پیدا کند و اگر مسائل و سوءتفاهمی نیز پیش آید، باید سعی کرد، آن را با تفاهم و گفتگو حل کرد. اقلیم به جمهوری اسلامی ایران نیاز دارد و این نیاز دو طرفه است. برای جمهوری اسلامی ایران نیز، ثبات و امنیت اقلیم بسیار مهم است و این مسئله نیازی متقابل است که امنیت هرکدام امنیت دیگری را تامین میکند. در حال حاضر نیز مشکلات خاصی بین دو طرف نیست، و اگر هم مشکلی بوجود بیاید باید با گفتگو و تفاهم آن را برطرف نمود.
نظر شما