به گزارش خبرگزاري مهر، شهرستان شهريار واقع در منتهي اليه ضلع جنوب سلسله جبال البرز مركزي در 45 كيلومتري پايتخت با جمعيتي بالغ بر يك ميليون و 200 هزار نفر عنوان مهاجرپذيرترين شهرستان استان تهران را به خود اختصاص داده است.
شهريار داراي قدمتي بسيار طولاني است و آثار به دست آمده از آن، حاكي از زندگي انسانهاي متعدد قبل از ميلاد مسيح در اين شهرستان است. اين شهر در گذشته از بلاد ري و در عصر معاصر از بخشهاي شهرستان كرج بوده است كه به مرور مستقل و امروز تبديل به شهري داراي مشكلات كلانشهرهاي كشور شده است. سازمان ميراث فرهنگي 74 تپه باستاني، قلعه تاريخي، درختان چند صدساله ، گورستان تاريخي ، كاروانسرا و آثار باستاني ديگري در اين شهرستان شناسايي كرده است كه همگي مبين تاريخ كهن شهريار است. مظاهر تمدن اقوام سيلك به قدمت آن به چهار هزار سال قبل بازمي گردد در تپه ها و جلگه هاي شهريار ديده شده است.
اين شهرستان داراي سه بخش مركزي، ملارد و شهرقدس است. 10 شهر، 11 دهستان و 103 آبادي در شهريار وجود دارد كه در مجموع 7 درصد مساحت استان تهران را شامل مي شود .
نرخ رشد جمعيت در اين شهرستان محصور در ميان كلانشهرهاي تهران و كرج 8/7 درصد است كه بالاترين نرخ رشد جمعيت در استان تهران و حتي كشور محسوب مي شود و در واقع شهريار بار تهران و كرج را از لحاظ سكونت جمعيت بر دوش دارد.
در سالهاي اخير به دنبال تبديل شهرستان كرج به دومين كلانشهر كشور و گراني قيمت زمين و مسكن در اين شهرستان بسياري از مهاجراني كه قصد سكونت در كرج داشتند به اين شهرستان روي آوردند و به همين دليل شهريار در مدت زماني كمتر از 10 سال با جمعيتي عظيم روبرو شد.
ساختارهاي زيربنايي شهرستان به دليل همين رشد بي رويه جمعيت از رسيدن به استانداردها بازمانده و شهريار امروز با مشكلات بسياري دست و پنجه نرم مي كند.
امكانات شهريار به هيچ عنوان پاسخگوي جمعيت يك ميليون و 200 هزار نفري شهرستان نيست و در زمينه هاي مختلف كمبودهاي گوناگوني در اين شهرستان وجود دارد اما نگرش به آن همانند كلانشهر كرج تنها در حد يك شهرستان كرج است و بودجه ها و اعتبارات تخصيصي به اين شهرستان به هيچ عنوان پاسخگوي نيازهاي شهرستان نيست.
به تبع رشد بي رويه جمعيت تعداد دانش آموزان اين شهرستان نيز با نرخ رشد سالانه 8 درصد هم اكنون بيش از250 هزار دانش آموز است كه به طور طبيعي فضاهاي آموزشي شهرستان متناسب با اين جمعيت نيست. در هر كلاس درس شهريار به طور متوسط 67 نفر حضور دارند و سرانه ورزشي مدارس شهرستان تنها 6 متر مربع است اين در حالي است كه تراكم فيزيكي كلاسهاي درس در كشور 41 نفر و سرانه ورزشي متوسط براي هر دانش آموز ايراني 22 درصد است.
هم اكنون اين شهرستان داراي چهار هزار و 500 كلاس درس و 760 مدرسه است. اين شهرستان داراي حدود 20 هزار دانشجو است كه در دانشگاه آزاد و پيام نور شهريار يا ساير دانشگاههاي كشور مشغول به تحصيل هستند.شهرستان شهريار به لحاظ رتبه بندي فضا و مكانهاي ورزشي رتبه ششم استان را دارد در حاليكه از نظر كسب مقامهاي ورزشي و مسابقات برگزار شده در استان سوم است.
شهريار از جهت امكانات بهداشتي و درماني با مسائل بسياري روبروست و به ازاي هر سه هزار و 772 نفر جمعيت در شهريار تنها يك تخت وجود دارد . اين شهرستان داراي دو بيمارستان دولتي با 220 تخت ، 34 مركز بهداشتي و درماني شهري و 6 مركز بهداشت روستايي با مجموع 421 پزشك است .
شهريار به لحاظ دامداري و كشاورزي موقعيت ويژه اي دارد و از قطبهاي كشاورزي استان محسوب مي شود اما در سالهاي اخير تغيير كاربري اراضي و تخريب باغات اين بخش را با مشكلاتي روبرو كرده است. اين شهرستان از مهمترين مراكز دامداري استان تهران محسوب مي شود و 11 درصد جميت دامي استان يعني رقمي معادل يك ميليون و 608 هزار و 755 راس دام در اين شهرستان وجود دارد. در بخش كشاورزي نيز 33 هزار هكتار از كل اراضي شهريار مورد كشت و زرع قرار مي گيرد و عمده ترين محصول شهريار گندم و سپس جو و ذرت علوفه اي است .
يكي از عمده ترين مشكلات شهريار در اين بخش عدم ساماندهي آب كشاورزي شهرستان است ، شرايط طبيعي اين شهرستان به گونه اي است كه در مواقع بارندگي مقادير زيادي سيلاب وارد دشت مي شود در اين مواقع اغلب اين آب براي آبياري مزارع مورد استفاده واقع مي شود اما به هر حال حجم قابل توجهي از آن دردشت مانده و هرز مي رود در حاليكه در برخي نقاط همين شهرستان كشاورزان براي تامين آب كشاورزي خود دچار مشكل مي شوند.
به زعم كارشناسان بهترين راه جلوگيري از هرز رفتن آب در اين گونه مواقع احداث سد ذخيره اي بر روي رودخانه ها است و اجراي برنامه آبخيزداري است كه تاكنون چندان موفق نبوده است حتي رودخانه هايي كه سد داشته اند به دليل نگراني از خرابي سد، آب پشت سد را رها كرده و وضعيت سابق را ايجاد كرده اند.علت اين امر غير مستحكم بودن سد و احداث آن به منظور رفع موقت مشكل است .
آب قنات هاي اين شهرستان در زمستان هدر مي رود در حاليكه مي توان با اجراي برنامه تغذيه مصنوعي سفره هاي زيرزميني از هدر رفتن آن جلوگيري كرد.اين مسائل در حالي همه ساله روي مي دهند كه تامين آب كشاورزي و شرب غرب استان تهران در سالهاي اخير يكي از جنجالي ترين بحثهاي مسئولان بوده است.
شهرستان شهريار با دارا بودن 9 شهر و قرار گرفتن در موقعيت سياسي ، اجتماعي ، اقتصادي و نظامي ناشي از نزديك به پايتخت داراي مسائل متعددي در بخش حمل و نقل و جاده است. وضعيت راههاي اين شهرستان نيازمند نگرشي جامعي و كلي است و فراهم سازي امكانات مختلف در اين بخش و احداث ساماندهي جاده هاي موجود از ذغدغه هاي اصلي مسئولان شهرستان است.
شهريار به لحاظ صنعتي يكي از مناطق مهم صنعتي كشور است كه داراي بيش از 871 واحد صنعتي است. 14 واحد صنعتي شهرستان صدها دلار محصولات متنوع به خارج از كشور صادر كرده اند. عمده فعاليتهاي صنعتي شهريار شامل لوازم خانگي ، مواد شوينده ، صنايع غذايي و تبديلي و مواد شيميايي است . استقرار صنايع تبديلي در اين شهرستان به لحاظ توليد انواع محصولات باغي يكي از خواسته هاي مسئولان و شهروندان است كه برآورده شدن آن براي شهروندان بسيار حائز اهميت است.
اين شهرستان رتبه اول توليدات معادن استان را به خود اختصاص داده است و سرمايه گذاري و توسعه فعاليت اين بخش ضمن ايجاد اشتغال كه از جمله مسائل شهرستان محسوب مي شود مي تواند بخشي از مشكلات شهروندان شهريار را حل نمايد.
اشتغال يكي از ذغدغه هاي اصلي جوانان شهريار است زيرا با توجه به نرخ رشد جمعيت افزايش آمار بيكاران شهرستان دور از ذهن نيست . اميد به دريافت تسهيلات اشتغالزا يا اشتغال در كارگاههاي و كارخانه هاي جديد از آرزوهاي جوانان اين شهرستان است .
شهروندان شهريار كه متشكل از اقوام مختلف ايراني و مهاجراني از سراسر كشور هستند بي صبرانه منتظر حضور رئيس جمهور محبوب و مردمي خود در اين شهرستان و ظهور بركات ناشي از اين سفر هستند.
شهروندان اين شهرستان به حضور رئيس جمهوري در منطقه خودشان اميدهاي زيادي بسته اند و اميد دارند كه به بركت حضور رياست جمهوري شهرستانهاي آنها از چنگال فقر ، بيكاري ، تخريب جاذبه هاي گردشگري و بسياري بي عدالتي هاي موجود رهايي يابد.
نظر شما