خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: تصور همه ما از مطالعه یک دایرهالمعارف یا فرهنگ تخصصی، کتابی است برای مراجعه در زمانهای خاص. در واقع این دست آثار را کتابهای خاصی میدانیم که اطلاعاتی خاص و جزئی و البته بسیار دقیق درباره موضوعاتی خاص به ما عرضه میکنند تا در مواقع ضروری به ویژه در هنگام پژوهش به آنها مراجعه کنیم اما در مواردی این اتفاق میتواند نیفتد و یا به شکلی دیگر بیافتد.
«فرهنگ ادبیات فارسی» کتابی است به قلم محمد شریفی که در سال گذشته از سوی نشر نو منتشر شد و میتواند یکی از مهمترین شاهد مثالها برای ادعای بالا باشد
شریفی شاعر و نویسنده کرمانی و در زمره نویسندگان و پژوهشگران پرکار و کم صحبت این روزگار است. مخاطبانش او را با مجموعه داستان به یادماندنی «باغ اناری» میشناسند اما این روزها او با فرهنگ ادبیات فارسی که با ویرایش محمد رضا جعفری به بازار عرضه کرده است، اتفاقی نو در این عرصه رقم زده و کتبی خلق کرده که میشود آن را نه برای پژوهش و در موارد خاص بلکه در اغلب اوقات و از سر علاقه به ادبیات فارسی و داشتههایش مطالعه کرد.
شریفی به گفته خودش این کتاب را با پیشمهاد محمد رضا جعفری در دست تالیف قرار داده و به گفته خود در مقدمه کتاب نود درضد از رمانها، نمایشنامهها و داستانهای کوتاه منتشر شده در زبان فارسی که حجمی بالغ بر ۱۸۰ هزار صفحه را شامل میشود برای فیش برداری و تالیف این است مرور و مطالعه کرده است و در باقی موارد نیز از منابعی که نام آنها را دقیق در مقدمه ذکر کرده است بهره برده است.
روش کار او در این کتاب به شکلی بوده که مخاطب قادر است خلاصهای کامل از آثار مشهور ادبی فارسی را مطالعه و در صورت علاقهمندی با استفاده از پیش نوشتها به سراغ نسخهاصلی برای مطالعه برود.
با تورق این کتاب با دنیایی ناشناخته و یا ناشنیده از اصطلاحات، عناوین، شخصیتها و رویدادها در زبان و ادبیات داستانی فارسی روبرو هستیم که شاید تاکنون مجال مطالعه آنها به صورت کامل را نداشتهایم اما این کتاب سعی کرده تا آن خلاصه را به همراه برخی دیگر از نیازمندیهای فنی در مورد اثر، خالقش و سایر موضوعات مورد نیاز برای آن را ارائه کند.
مطالعه و یا حتی تورق این کتاب میتواند مانند قدم زدنی کوتاه اما پر نشاط در دنیای وسیع ادبیات داستانی ایران معاصر برای مخاطب باشد و لحظاتی پرثمر را برای آنها فراهم کند.
لازم به ذکر است که این کتاب پیش از این در سال ۱۳۸۷ توسط نشر نو منتشر شده و در ویرایش تازه، حجمی بیست درصدی به مطالب آن افزوده شده است.
نظر شما