به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر تهران یکی از سرسبزترین شهرها با موقعیت جغرافیایی مشابه به حساب می آیدو دارای بیش از ۱۳هزار هکتار فضای سبز داخل محدوده شهری است. افزایش چند برابری پارکها و بوستان و در جای جای این کلانشهر خود گویای این است که مدیریت شهری تهران طی ۱۰ سال گذشته تلاش بسیاری برای تبدیل این شهر به یک شهر سرسبز کرده است تا جایی که امروز چهره تهران از شهری خشک به شهری زنده و سبز مبدل شده است.
محمد باقر قالیباف، شهردار تهران چندی پیش در افتتاح نمایشگاه گل و گیاه عنوان کرده بود: «یکی از رسالتهای مدیریت شهری توسعه دادن و توجه کردن به پیوند مردم با طبیعت است. البته جغرافیای بعضی از شهرها و کشورها به گونهای است که این نعمت الهی به خاطر شرایط جغرافیایی برای آنها فراهم است اما در شهری مثل تهران که متوسط بارش آن حدود ۲۳۰ میلیمتر در سال است و توزیع این بارش هم در شمال و جنوب شهر نرمال نیست، شرایط به گونه دیگری است.»
وی افزوده بود: «با این جمعیتی که در این دشت متمرکز هستند، داشتن سرانه حدود ۱۵ هزار هکتار پارک و فضای سبز و داشتن حدود ۳۵ هزار هکتار کمربند سبز در اطراف شهر تهران کار آسانی نیست. این در حالی است که شهرداری تهران به دنبال توسعه کمربند سبز اطراف تهران است و باید کمربند سبز را به حدود ۵۰ هزار هکتار برسانیم تا بتوانیم این کمربند سبز تهران را چه در جنوب شهر و چه در ارتفاعات البرز تکمیل کنیم.»
افزایش چشمگیر فضای سبز تهران در دهه اخیر
طبق آمارها بوستانهای کشور پیش از دوران مدیریت قالیباف ۴۰۰ تا و هم اکنون دو هزار و ۲۵۰ عدد است و البته سرانه فضای سبز این کلانشهر در همین مدت از ۹مترمربع به ۱۵٫۸مترمربع رسیده است. همچنین طی ۱۵سال اجرای طرح جنگل کاری پیرامون شهر تا سال۸۴ فقط ۲۰هزار هکتار به اجرا درآمد، اما از سال۸۴ این روند رشد بیشترییافت، به نحوی که طی ۹سال، این طرح پیشرفتی بیش از ۷۴درصدی داشته است.
سرانه فضای سبز شهر تهران در سال ۱۳۵۷ حدود یک مترمربع بوده است، این سرانه در پایان سال ۱۳۶۵ به ۱٫۲ مترمربع رسیده است و تا پایان سال ۱۳۸۳ بالغ بر ۹ مترمربع بوده است. سرانه فضای سبز در شهر تهران در حال حاضر به ۱۵٫۸ متر مربع رسیده و به عبارتی طی سالهای اخیر سرانه فضای سبز تهران افزایشی ۷ متر مربعی داشته است.
اقبال شاکری، عضو شورای اسلامی شهر تهران در این خصوص به ما میگوید: در تهران از منظر فضای سبز دو تا اتفاق افتاده یکی مقداری از فضای سبز تهران به خاطر ساخت و ساز کاهش پیدا کرده است و تغییر کاربری که احتمال دارد بعضی از قسمتهایش هم غیرقانونی باشد، ولی به طور کلییک روند تخریب باغات و فضای سبز وجود داشته که اکنون خیلی کم شده است، یعنی از حدود ۷، ۸ سال پیش با اهتمام شورا و شهرداری روند آن کند شده است.
وی به افزایش سرانه فضای سبز کلانشهر تهران در دهه اخیر اشاره کرده و عنوان میکند: پارک جنگلییاسدر حدود ۷۰ هکتار به شهر تهران افزوده شده است، کمربند سبز تهران اضافه شده است، تعدادی پارک وسیع مثل پارک نهج البلاغه، جوانمردان و بوستانهای بزرگی که در تهران انجام شده، اینها هم به عنوان داشتههای جدید در فضای سبز تهران مطرح است شهرداری هر جایی که میشده فضای سبز ایجاد کرده است.
هنوز هم فضای سبز کم داریم!
شاکری میگوید: افزایش سرانه فضای سبز و پارکها و بوستانها همچنین فضاهای سبز اضافه شده در حاشیه بزرگراهها که وسعت زیادی دارند و مورد دید مردم و مسافران هم قرار دارد باعث شده که فضای سبز هم در محلات و هم در دل زندگی مردم رخنه کند؛ ولی به طور کلی هرچقدر فضای سبز اضافه کنیم با توجه به شرایط زندگی در کلانشهر تهران و علی الخصوص آلودگی هوا هنوز هم کم داریم.
اسماعیل دوستی، دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران هم عملکرد شهرداری تهران را در افزایش فضای سبز طی دهه اخیربسیار مثبت ارزیابی کرده و میگوید: در بحث گسترش فضای سبز در تهران به نظر من در این دوران خوب عمل کردند.
وی معتقد است؛ به دلیل آلودگی هوای کلانشهر تهران این شهر به این فضاهای سبز نیاز دارد و به همین دلیل لذا لازم است هر چه بیشتر به فضای سبز مثل کمربند سبز تهران، توسعه جنگل کاری و اراضی ای که در مرکز تهران وجود دارد، توجه کنیم. عضو اصلاح طلب شورای شهر پایتخت تأکید کرد: از طرفی میباید سهم فضای سبزمان را در مناطق مختلف حفظ کنیم.
تهران یکی از پایتختهای سبز دنیا است
وی با اشاره به افزایش فضای سبز متناسب با وجه سیاسی و شان اجتماعیت هران ابراز میکند: معتقدم تهران اکنون یکی از پایتختهای سبز دنیا است، تصور نکنید در اروپا سرانه فضای سبز بالاست آنجا متفاوت است آب و هوای آنجا و بارانی که در آنجا وجود دارد با تهران خیلی متفاوت است. فضای سبز تهران نسبت به کلانشهرهای خودمان و کلانشهرهایی که در اطراف ما قرار دارد قابل دفاع است.
دوستی با اشاره به جایگاه شهر تهران به لحاظ فضای سبز در کشور و دنیامی گوید: از این لحاظ تهران در کشور نمونه است یعنی ما الان سرانه فضای سبزمان به ۱۵ متر مربع رسیده است و این سرانه خیلیقابل قبول و خوبیدر استانداردهای جهانی است ولی باز هم باید آن را توسعه بدهیم و بر روی جنگل کاری در شمال تهران و کمربند سبز تهران بیشتر کار کنیم.
وی افزایش ۷متری سرانه فضای سبز تهران را در کاهش آلودگیبسیار مؤثر دانسته و اظهار میکند: ما اگر این فضای سبز موجود را نمیداشتیم الان تهران قابل زندگی نبود.
دوستی نمایشگاه بین المللیرا یکی از دلایل آلودگی شهر تهران میداند و میگوید: این باید به خارج شهر انتقال پیدا کند تا این فضا را به پارک تبدیلکنیم، همچنین پادگانها و وزارت خانههایی که ضرورت ندارد در تهران باشند؛ منتقل شوند یا مثلاً در خصوص بافت فرسوده ما بایدیک فکر اساسی کنیم، آنجا جمعیت متراکم است و برای زندگیخیلی مناسب نیست. شهرداری تلاش بسیاری در این زمینه و افزایش سرانه فضای سبز داشته اما اینها عزم ملی میخواهد و تنها به وسیله شهرداری قابل حل نیست. دولت، مجلس، شهرداری، شورا و مردم باید با هم وارد این قضیه شوند.
شهردار تهران چندی پیش عنوان کرد: «همه تلاش ما بر این است که بتوانیم در این دوره مدیریتی، ۱۵ هزار هکتار فضای سبز فعلی را به ۱۸ هزار هکتار برسانیم و سرانه فضای سبز را در شهر بالا ببریم. همچنین به دنبال آن هستم که توزیع پارکها را عادلانه کنیم. واقعیت این است امروز هر کسی به جنوب شهر برود، توجه به فضای سبز را حتی برجسته تر از شمال شهر میبیند چرا که پارکهای بزرگی در آنجا احداث میشود.»
تبدیل باغها به پارک و بوستان نیز از دیگر اقداماتی بوده که توسط شهرداری تهران به شکل چشمگیری طی ۱۰سال گذشته گسترش یافت. قالیباف در مراسمی ضمن اشاره به حجم گسترده تملک باغات شهر تهران در یک دهه گذشته گفت: در این دوره چندهزار میلیاردتومان اعتبار برای خرید باغهای تهران اختصاص داده و این باغات را به بوستان عمومی تبدیل کردهایم. تنها در یک مورد برای خرید باغی در منطقه ۱ بیش از هزار و ۷۰۰ میلیاردتومان پول داده و باغ را تبدیل به پارک کردیم
تاکنون ۳۸٫۶هکتار جنگل کاری در قالب طرح کمربند سبز در حاشیه تهران به اجرا درآمده است و سرانه فضای سبز برون شهری پایتخت رقم قابل توجهی است که تا پایان برنامه ۵ساله افزایش ۳٫۵متری خواهد داشت.
نظر شما