۱۳ فروردین ۱۳۹۶، ۱۱:۵۴

گزارش مهر به‌مناسبت سیزدهم فروردین؛

روز طبیعت با طبیعت مهربان باشیم/ دورانداختن ۱۵۰ تن گندم

روز طبیعت با طبیعت مهربان باشیم/ دورانداختن ۱۵۰ تن گندم

قم - روزهای عید نوروز به انتهایی خود رسید و «سیزده به در» یا همان روز طبیعت آخرین روز از تعطیلات نوروزی فرا رسید، روزی که بهتر است در پی انس و مهربانی با طبیعت باشیم.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - مهدی بخشی سورکی: «سیزده به در» یکی از روزهای بیاد ماندنی برای هر ایرانی است که در این روز خانواده‌های فامیل با هم قرار می‌گذارند تا آخرین روز از تعطیلات نوروزی را کنار هم سپری کنند و با پناه بردن به دل طبیعت بگویند و بشنوند و خود را برای یک سال کار و تلاش و آغازی دوباره آماده کنند.

بیشتر کسانی که به مسافرت رفته‌اند در همان منطقه‌ای که هستند آخرین روز تعطیلات را سپری کنند و آن‌هایی هم که کمی دلهره از شلوغی راه و ترافیک جاده را دارند ترجیح می‌دهند به وطن خود برگردند و سیزدهمین روز عید را در همان اطراف شهر و محل اقامت خود بدر کنند.

سیزده بدر یکی از آداب نوروز است که در این روز خانواده‌ها ایرانی با درست کردن غذاهای محلی همچون آش رشته و دیگر خوراک‌های سبزی‌دار و همچنین غذاهای آماده صبح زود از خانه‌های خود خارج شده و به مناطق سر سبز همانند پارک‌ها و بوستان‌ها، جنگل و مراتع می‌روند تا در کنار یکدیگر روزی سرشار از نشاط و شادی را رقم بزنند.

البته در ایران باستان عدد سیزده را به نحسی یاد می‌کردند و معتقد بودند که مردم در این روز باید از خانه‌های خود خارج شوند تا نحسی این روز از آن‌ها و خانواده‌هایشان دور شود اما امروزه این اعتقاد در بین خانواده‌های ایرانی به چیزی شبیه خرافات تبدیل شده و کمتر کسی به این امر معتقد است.

یکی از کارهایی که در این روز آ نجام می‌شود آن است که خانواده‌ها گندم‌هایی را که برای سفره هفت سین از روزهای قبل از سال جدید و در اسفندماه رویانیده‌اند با خود به صحرا می‌برند و با انداختن سبزه‌ها در جوی و رود و بیرون از خانه رسماً اعلام می‌کنند که تعطیلات عید به پایان رسیده است و از فردا باید با توانی مضاعف به کار و زندگی خود مشغول شوند.

البته امروزه رسم شده است، دختران و پسران دم بخت این سبزه‌ها را به نیت بخت گشایی گره می‌زنند تا شاید در سال جدید شاهد آغاز زندگی مشترک خود باشند.

ایرانیان با برگزاری مراسم چهارشنبه سوری به پیشواز عید می‌روند و با سیزده بدر به این شادی و سرور خاتمه می‌بخشند

سیزده بدر در میان خانواده‌های ایرانی به همان اندازه و حتی بیشتر از مراسم چهارشنبه آخر سال، مورد استقبال قرار می‌گیرد و در واقع ایرانیان با برگزاری مراسم چهارشنبه سوری که البته در طی سالیان اخیر جنبه خطرناکی به خود گرفته است به پیشواز عید می‌روند و با سیزده بدر به این شادی و سرور خاتمه می‌بخشند.

بیشتر خانواده‌ها در این روز برنامه‌های خاصی دارند، مخصوصاً خانواده‌هایی که دارای فرزندان جوان و نوجوان هستند.

بستن تاب برای کودکان، ‌ انجام بازی‌های مختلف دسته جمعی محلی و یا بازی‌های جمعی توپی، تعریف خاطره و پرداختن به انواع سرگرمی از برنامه‌هایی است که در این روز انجام آن اجتناب ناپذیر است.

خوردن کاهو سکنجبین در بعد از ظهر روز سیزده بدر

خوردن کاهو سنجبین در این روز نیز لذت خاص خودش را دارد که معمولاً رسم است در بعد از ظهر روز سیزده بدر بعد از انجام بازی‌ها و تخلیه کردن شور و نشاط با پهن کردن سفره ای بزرگ و قرار دادن کاهوهای تازه به همراه سکنجبین، خانواده‌ها مشغول خوردن آن می‌شوند.

کارشناسان تغذیه، کاهو را از سبزی‌های بسیار مفیدی می‌دانند که علاوه بر خواص دارویی و درمانی، تاریخ کهنی نیز برای آن بیان کرده‌اند.

اشخاصی که دچار بی خوابی، طپش قلب، نورالژی، درد اعصاب شده‌اند باید مصرف کاهو را در برنامه غذایی خود قرار دهند

محققان معتقدند که کاهو طبق مدارک بدست آمده از ۶ قرن قبل از میلاد در ایران مصرف می‌شده و یک قرن قبل از میلاد به روم راه یافته و غذای مهمی برای رومیان بوده است.

پزشکان توصیه می‌کنند اشخاصی که دچار بی خوابی، طپش قلب، نورالژی، درد اعصاب شده‌اند باید مصرف کاهو را در برنامه غذایی خود قرار دهند چرا که کاهو هضم غذا را آسان می‌کند، ترشحات معده و کبد و روده‌ها را مرتب و مغزهای خسته را تسکین می‌دهد.

سیزده بدر را روز طبیعت نامگذاری کرده‌اند اما اگر در غروب این روز و یا روز چهاردهم فروردین سری به جنگل‌های شمال و پارک‌ها و یا فضای سبز اطراف شهرها بزنیم خواهیم دید که طبیعت بی زبان دچار بی مهری شده و هر انسان منصفی به این نتیجه خواهد رسید که سیزده فروردین هر روزی می‌تواند باشد جز روز طبعیت.

چه خوب است هر خانواده ایرانی با در نظر گرفتن شرایط طبیعت به پاکی محیط زیست توجه داشته باشد و همه نسبت به امر مهم احساس مسئولیت کنند و با به همراه داشتن کیسه زباله نسبت به جمع آوری دور ریختنی‌هایی که در طی یک روز انباشه می‌شود اهتمام داشته باشند.

البته اگر از جنبه دیگر به این موضوع نگاه کنیم می‌توان با یک مدیریت هدفمند در نحوه جمع آوری سبزه‌های عید آن را به استفاده بهینه رساند.

اگر هر خانه ایرانی به طور متوسط ۱۰۰ گرم از گندم و یا انواع حبوبات را برای سبزه سفره هفت سین خود در نظر بگیرند و اگر تعداد خانوارهای ایرانی را ۱۵ میلیون خانوار در نظر بگیریم با یک حساب سر انگشتی خواهیم دید که در یک روز ۱۵۰ تن گندم سبز شده که می‌تواند به مصارفی همچون دامپروی و پرورش ماهی برسد بدون استفاده دور ریخته می‌شود که این امر آلودگی محیط زیست را هم به دنبال دارد.

کد خبر 3942623

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha