به گزارش خبرنگار مهر، سعید محمدزاده ظهر امروز در حاشیه همایش روسای مراکز راه آهن کشور که در مشهد برگزار شد، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ترانزیت کالا در چارچوب سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی به ویژه از طریق خطوط ریلی یک ضرورت بوده که مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: در حالی که سال ۹۴ سهم ناوگان ریلی از حمل کل بار در کشور ۳۶ میلیون تن بود، این رقم در سال گذشته به بیش از ۴۰ میلیون تن کالا رسید.
مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: در سال ۸۵ سهم ناوگان ریلی در حوزه جابجایی بار و کالا تنها ۱۲ درصد بود و باید تا سال ۹۰ به ۳۰ درصد ارتقا می یافت اما این مهم به نتیجه نرسید.
وی با بیان اینکه سال ۹۲ سهم راه آهن از تعرفه حمل بار ۵۸ درصد بود، گفت: در راستای حمایت از سیاست های اقتصاد مقاومتی و فراهم شدن بسترهای لازم برای جابجایی کالا از طریق ریل به جای جاده، سهم ناوگان ریلی از تعرفه حمل بار به حدود ۲۳ رسیده است.
محمدزاده به ظرفیت حمل و نقل ریلی در بخش های مختلف اشاره کرد و گفت: در سال های اخیر دو هزار دستگاه واگن باری و ۳۰۰ دستگاه واگن مسافری به ناوگان ریلی کشور اضافه شده است.
وی ابراز کرد: قرار است شش هزار دستگاه واگن باری به صورت مشترک توسط سازندگان ایران و روسیه تولید شود و بخش خصوصی با ۱۰۰ درصد تامین مالی توسط روسیه این تعداد واگن باری را خریداری کند.
وی از راه اندازی نخستین خط راه آهن خصوصی کشور در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: برای نخستین بار اسناد قرارداد راه اندازی راه آهن کرمان - سیرجان به عنوان نخستین خط راه آهن خصوصی در ایران توسط بخش خصوصی مبادله شده است.
مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: در حال حاضر سهم قطار حومه ای به نسبت سال های گذشته افزایش یافته است و در این راستا یک شرکت حمل و نقل حومه ای تاسیس می شود تا مشکلات موجود بین شهرهای مبدا و مقصد حومه ای برطرف گردد.
وی ادامه داد: برنامه ریزی برای راه اندازی قطار حومه ای مشهد - نیشابور در حال انجام است که امیدواریم به زودی به نتیجه برسد.
محمدزاده در خصوص پروژه برقی کردن راه آهن مشهد- تهران هم اظهار کرد: هزینه این پروژه ریلی دو میلیارد دلار است که در قالب یک وام دولتی تا اردیبهشت ماه از چین تامین می شود.
نظر شما