راه براي همه اهل ادب كشور هموار شود
اين شاعر معاصر در گفتگو با خبرنگار مهر، با بيان اين مطلب افزود : هرچند با گذشت نزديك به سه دهه از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي در ايران ، به نظر مي رسد اين قدم با تاخير برداشته مي شود ، اما باز هم جاي اميدواري است كه وضعيت شعر سر و سامان پيدا كند و راه براي همه به خصوص شعراي متعهد و انقلابي هموار گردد .
حميد سبزواري با تاكيد بر اينكه رشد و شكوفايي استعدادهاي ادبي و هنري در گرو ايجاد بستر مناسب از سوي متوليان فرهنگي كشور است ، تصريح كرد : فراموش نكنيم كه شعر به عنوان هنري والا و تاثيرگذار ، همواره در صحنه هاي حساس انقلاب انجام وظيفه كرده و صداي رساي مردم ما بوده است .
شاعر " سرود سپيده " يادآور شد : در جشنواره بين المللي شعر فجر كه از امسال آغاز به كار مي كند بايد از تجربه و وجود شعرايي كه خدمت كرده و صادقانه به جهاد فرهنگي پرداخته اند ، استفاده شود چرا كه بهترين روش براي پرورش نسل جديد ادب ، بهره گيري از صاحبان تجربه و تعهد است .
وي اظهار داشت : چه در سالهاي انقلاب و چه در دوران پرافتخار دفاع مقدس ؛ شعر و ادب همواره در صحنه حاضر بوده و از اين پس نيز چنين خواهد بود .
فخرايي : " وفاق ادبي " مهم تر است
جليل فخرايي - شاعر گفت : شاعران معاصر ما بيشتر از جشنواره و جايزه و ... ، به وفاق ادبي نيازمندند ، چرا كه در سايه همين وفاق " شعر ملي " به وجود مي آيد و ادبيات ما را در جهان شناسنامه دار مي كند ، متاسفانه شعر ما فعلا بي شناسنامه است .
اين شاعر معاصر در گفتگو با خبرنگار مهر ، با بيان اين مطلب افزود : از چند و چون جشنواره شعر فجر ، آگاهي چنداني ندارم چرا كه من نيز مانند بسياري از شاعران و نويسندگان ، دور از مركز هستيم و طبيعتا اخبار كمي ديرتر به ما مي رسد ، اما معتقدم كه اگر قرار شود اين جشنواره هم مانند ديگر امور ، گرفتار برخي ملاحظات و گروه بازي هاي رايج در ادبيات شود ناكام خواهد بود .
جليل فخرايي كه در مشهد مقدس زندگي مي كند تصريح كرد : از مسئله گروه بازي ها كه بگذريم ، بايد به حل معضلي كه گريبان شعر ما را گرفته فكر كنيم و آن " شكاف نسلي " است ، فاصله زيادي كه بين نسل ادبيات انقلاب و نسلهاي بعدي ايجاد شده است و همين مسئله ، منشاء بسياري از مشكلات و آسيب هاي ادبي است .
اين شاعر يادآور شد : هيچ ادبيات بزرگي در هيچ كجاي جهان بدون وجود متفكران و پديدآورندگان بزرگ به وجود نمي آيد .
فخرايي با اشاره به اينكه در جشنواره بين المللي شعر فجر بايد به همه نحله ها ، طيف ها و جريانات ادبي كشور توجه شود ، اظهار داشت : امروزه در سطح جهان ، ادبياتي مي تواند اظهار وجود كند كه صاحب هويت و شناسنامه باشد و منابع غني فرهنگي و ملي سرزمين خود را به عنوان يك پشتوانه قرار بدهد ، اما درايران شاعران نسل جديد با نسلهاي قبلي به كلي قطع ارتباط كرده اند ، اگر جشنواره اي ملي مانند جشنواره شعر فجر بتواند در اين زمينه حتي يك قدم كوچك هم بردارد ، باز هم در نوع خود ارزشمند است .
وي اضافه كرد : بايد به مركز و نهادي مستقل و غيرسياسي انديشيد كه در حوزه شعر معاصر به عنوان نهادي مرجع عمل كند و بدون در نظرگرفتن ملاحظات و مناقشات معمول ، مصالح شعر امروز را در نظر بگيرد تا ما نيز بتوانيم صاحب " شعر ملي " شويم ، كشوري مانند فرانسه امروز با وجود چهره هايي چون : " پل الوا " از شعر ملي برخوردار است ، كشورهاي ديگر هم كماكان توانسته اند شعر خود را به جهانيان معرفي كنند .
اجتناب از شعرهاي تكراري در جشنواره شعر فجر
محمد جواد محبت - شاعر گفت : چنانچه شعر و نغمه اي كه سالها در قالب ترانه و سرود از راديو و تلويزيون پخش شده و در كتابها راه يافته است ، دوباره در جشنواره شعر فجر هم عنوان شود صورت خوشي ندارد .
اين شاعر معاصر در گفتگو با خبرنگار مهر ، با بيان اين مطلب افزود : يكي ازعوامل دوري مردم از شعر ، تكرار مكررات شاعران و پرداختن به كليشه هاست ، بارها ديده ايم كه در جشنواره ها و همايشهاي ادبي ، عده اي شعرها و آثار تكراري را دوباره مطرح مي كنند كه اين نوعي زرنگي و رندي هنرمندانه است كه نبايد در جشنواره شعر فجر شاهد آن باشيم .
محمد جواد محبت در ادامه تصريح كرد : هرچند تا امروز، جريان شعر انقلاب و شعر فجر را به صورت پراكنده داشته ايم ، اما به طور قطع نيازمند حركتي ملي ، منسجم و مستقل در اين زمينه بوده ايم . اكنون كه ضرورت برگزاري جشنواره اي ملي و بين المللي براي شعر ما احساس شده ، لازم است اديبان و شاعران با آغوش باز از اين حركت استقبال كنند و به فكر آينده ادبيات باشند .
شاعر " دوكاج " يادآور شد : آثاري كه براي عرضه در جشنواره انتخاب مي شوند قاعدتا بايد جذاب ترين و بهترين باشند ، اگر از ميان اشعار قديم هم قرار است اشعاري گزينش شود بايد " نخبه ها " برجسته شوند .
وي با تاكيد بر اينكه عدم تقويت شعر انقلاب و شاعران معاصر ، خطر فراموشي اين ادبيات را به دنبال دارد ، اظهار داشت : ياران و دوستاني كه طبع جوشان دارند و جواناني كه از افق هاي روشن به شعر نگاه مي كنند و زبانشان آميخته با تازگي ، طراوت و تعابير جديد و بكر است بايد از جشنواره شعر فجر استقبال كنند .
آسيب شناسي شعر معاصر در حاشيه
سينا ميرزايي - شاعر گفت : كار مهمي كه بايد در جشنواره بين المللي شعر فجــر تحقق پيدا كند ، آسيب شناسي شعر معاصر ايران است .
اين شاعر و منتقد ادبي در گفتگو با خبرنگار مهر ، با بيان اين مطلب افزود : در دنياي امروز هيچ حركت و مقوله اي را نمي توانيم پيدا كنيم كه بدون " نقد " و " آسيب شناسي " بتواند با همان پويايي راه خود را ادامه بدهد ، شعر هم از اين قاعده كلي مستثني نيست ، به ويژه در جامعه صنعتي و ماشيني امروز كه اصولا عواطف و تخيل انسانها در معرض آسيب جدي است .
سينا ميرزايي با تاكيد بر اينكه جشنواره بين المللي شعر فجر بايد اصول و استراتژي خود را براي جامعه ادبي و مردم مشخص كند ، تصريح كرد : وقتي جشنواره اي ملي و بين المللي شد ، طبيعتا توفيق ها يا كاستي ها و نارسايي هاي آن هم در همين سطح برجسته و مشخص مي شود ، بنابراين جشنواره شعر فجر مي تواند به همان اندازه اي كه جريانسازي و تاثيرگذاري دارد ، از مشكلاتي نيز برخوردار باشد .
اين شاعر يادآور شد : داوري در اين جشنواره ملي نقش غيرقابل انكاري دارد ، به طور مثال كساني كه قرار است حوزه شعر انقلاب را ارزيابي كرده و چهره هاي برتر را معرفي كنند ، نبايد هيچگونه وابستگي ادبي ، نسبي و شغلي به انتخاب شوندگان داشته باشد زيرا تجربه نشان داده است كه اثري ادبي با ملاك هاي شخصي و گروهي در جشنواره ها راه يافته و جايزه گرفته است ، به همين دليل ، كمتر پيش آمده است كه جايزه هاي ادبي در كشور ما توانسته باشند جريانسازي ادبي و فرهنگي كنند .
ميرزايي كه مديريت نشر مديا را بر عهده دارد ، اظهار داشت : مديريت فرهنگي و ادبي ما بايد ازطي طريق در راه هاي پيموده شده پرهيز كرده و كار را به ورطه مناسبات و تعارفات معمول سوق ندهد ، صرف اينكه فردي شناخته شده و يا در برنامه روتين تلويزيوني چهره شده است ، نمي توان داوري شعر را درحوزه هاي مختلف موضوعي به او سپرد و يا از حالا او را در شمار برگزيدگان به حساب آورد ، اين مسئله اي است كه تقريبا بيشتر جشنواره هاي دولتي ( ادبي ) با آن دست به گريبانند .
فكر درخشان برگزاري جشنواره بين المللي براي شعر
محمد آزرم شاعر گفت : در برگزاري يك جشنواره بين المللي براي شعر ، نه فقط شعر فارسي ، بلكه شعر به زبانهاي زنده دنيا هم بايد مورد توجه قرار بگيرد .
اين شاعر و منتقد ادبي در گفتگو با خبرنگار مهر ، با بيان اين مطلب افزود : برگزاري جشنواره بين المللي شعر در كشور ما به خاطر گذشته فرهنگي و سابقه تاريخي اش به خودي خود ، امري توجيه شده است انگار با مسئله اي مواجهيم كه پيش از اينها بايد به خاطر مي آوريم چرا كه هنر ملي ما قبل از هر صنعت ديگري شعر است اما اگر قرار باشد باز هم با همان رفتارهاي بسته به شدت محفلي و كاملا غيرنوآورانه كه نشانه ناآگاهي از دانش به روز شده شعر جهان است مواجه باشيم ، مطمئنا اين فكر درخشان به هيچ نتيجه در خوري نخواهد رسيد
محمد آزرم تصريح كرد : بهترمي دانيم كه سالهاست در برگزاري مراسم شعر با وجود نام هاي مختلف داوري و تفكر داوران انتصابي ، امكان بروز هرگونه خلاقيت را از شاعران جوان سلب شده است ، از سوي ديگر هرگز در گروه هاي داوري از تجربه شاعران پيشرو استفاده نشده است و اين يعني قطع رابطه با جهان شعر .
وي يادآور شد : گذشته از اين ، بايد بتوانيم انواع ژانرهاي شعر را هم درچنين جشنواره اي براي آشنايي بيشتر شاعران كشور عرضه كنيم و يادمان باشد كه جوايز اهدايي صرفا نبايد به بهانه هاي غير شعري و سياسي به شاعران اهداء شود .
نظر شما