۲ خرداد ۱۳۹۶، ۱۲:۰۱

اهدای عضو ادامه زندگی دیگران می‌شود

۶۰ همدانی چشم‌انتظار دریافت عضو/ تو آغاز دوباره من باش

۶۰ همدانی چشم‌انتظار دریافت عضو/ تو آغاز دوباره من باش

همدان – در حالی ۶۰ همدانی در لیست انتظار پیوند عضو قرار دارند که بیمار مرگ مغزی قادر به نجات جان یک تا ۸ نفر است، بنابراین باید برای فرهنگ‌سازی این اقدام تلاش کرد.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: ساعت از نیمه‌شب گذشته است و روزهای دلهره و اضطراب یکی پس از دیگری سپری می‌شود و راهروی بیمارستان سکوت را فریاد می‌زند..

نیمه فروردین‌ماه امسال بود که طاهره برای حضور در محل کار راهی جاده شد درحالی‌که هیچ‌گاه تصور نمی‌کردیم برگشتی برایش تعریف‌نشده است..

تنها چندساعتی از آخرین خداحافظی‌اش با ما می‌گذشت که زنگ تلفن به صدا درآمد و خبری که تمام زندگی ما را زیرورو کرد به خانواده‌ام اطلاع‌رسانی شد.

طاهره در مسیر رفتن به محل کار خود با خودرویی تصادف کرده بود و همین اتفاق باعث شد تا داغی سنگین بر خانواده ما حاکم شود.

پس از برقراری تماس و اطلاع از وقوع این حادثه بلافاصله به محل بستری شدن خواهرم رفتیم و جویای حالش شدیم اما صحبت‌های پزشکان کورسوی امید را هم در دلمان از بین برد چراکه زمزمه‌هایی از برگشت‌ناپذیری طاهره به گوش می‌رسید.

ساعت‌ها همچنان سپری می‌شد اما علائم حیاتی طاهره با حرکت عقربه‌های ساعت کم و کمتر می‌شد تا اینکه پزشکان خانواده‌ام را برای صحبت فراخواندند و درنهایت مرگ مغزی طاهره تائید شد..

خواهرم در کمتر از ۳ روز از میان ما رفت اما اقدام خانواده‌ام در اهدای عضو طاهره یاد او را برای همیشه در دل‌ها زنده نگاه خواهد داشت.

سالانه در کشور ۵ تا ۸ هزار نفر دچار مرگ مغزی می‌شوند

بر اساس بررسی‌ها سالانه در کشور ۵ تا ۸ هزار نفر دچار مرگ مغزی می‌شوند که نیمی از آن‌ها قابلیت اهدا و بخشش عضو رادارند.

از طرف دیگر حدود ۲۷۵۰۰ نفر در لیست انتظار هستند که تنها راه نجاتشان دریافت عضو است و از لیست انتظار روزانه ٧ تا ١٠ نفر جان خود را از دست می‌دهند، افرادی که می‌توانستند زندگی کنند...

و در این میان مشکل اصلی نشناختن مرگ مغزی به‌عنوان مرگ قطعی و از بین رفتن اعضای بدن فرد مرگ مغزی به دلیل رضایت ندادن یا دیر رضایت دادن خانواده است...

قلب، ریه، کبد، کلیه، پانکراس و روده، دریچه قلب، قرنیه، تاندون، استخوان، پوست قابل‌اهدا است و خوشبختانه امکان انجام همه انواع پیوند اعضا و نسوج در ایران وجود دارد و در صورت رضایت به اهدای عضو، پزشکان حاذق ایرانی قادر به انجام پیوند به بیماران نیازمندی که جز پیوند راه نجاتی ندارند، هستند.

رئیس تیم هماهنگ‌کننده اهدای عضو در گفتگو با مهر با بیان اینکه گاهی به دلیل ضربات شدید به مغز در اثر تصادف، سقوط از ارتفاع، خونریزی مغزی و بیماری‌هایی نظیر مسمومیت‌ها، حلق‌آویزها وغیره فرد دچار آسیب جدی مغز از لحاظ عملکردی و ساختاری می‌شود، گفت: در این مواقع تمام فعالیت مغز فرد از لحاظ عملکردی و ساختاری از بین می‌رود.

مجید حمیدی با بیان اینکه فرد دچار مرگ مغزی را با امکانات پزشکی از جمله دستگاه تنفس مصنوعی و درمان‌هایی از طریق تغذیه می توان مدتی زنده نگاه داشت، گفت:‌ از آنجایی که این شخص امکانی برای زندگی ندارد و از نظر علم پزشکی فوت شده، چند روزی اعضایش زنده است که در حوزه پزشکی حمایت می‌شود تا اعضایش به نیازمندان به عضو اهدا شود.

فرد دچار مرگ مغزی می‌تواند با اهدای عضو به یک تا ۸ نفر زندگی دوباره ببخشد

رئیس تیم هماهنگ‌کننده اهدای عضو در همدان با اشاره به اینکه فرد دچار مرگ مغزی می‌تواند با اهدای عضو به یک تا ۸ نفر زندگی دوباره ببخشد، عنوان کرد: چند عضو حیاتی نظیر قلب، کبد، پانکراس، کلیه، روده کوچک در بدن انسان وجود دارد که اگر دچار مشکل شوند باید پیوند زنده شود در غیر این صورت فرد فوت خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه بیماران مغزی منابع اصلی عضو پیوندی هستند، افزود: قوانینی وضع شده تا تأیید بیمار مرگ مغزی به درستی انجام گیرد تا مبادا از بیماری حقی ضایع شود.

حمیدی با تاکید بر اینکه‌ بیمار مرگ مغزی مورد آزمایش قرار می‌گیرد تا مشخص شود که آیا معیار بیماران مرگ مغزی را دارد یا خیر، گفت: فردی که دچار مرگ مغزی شده دچار خواب عمیقی شده و هر آنچه صدا بزنیم پاسخ نخواهد داد و حرکات دردناک نیز بر روی او اثرگذار نیست.

وی با بیان اینکه اگر این موارد در بیمار دیده شود و تنفس وی ۱۰۰ درصد به دستگاه وابسته باشد دچار مرگ مغزی شده، افزود:‌ چندین مورد آزمایش نیز برای این بیماران انجام می شود.

حمیدی ادامه داد: پس از انجام آزمایش‌ها یک تیم شامل ۵ پزشک متخصص جراح مغز و اعصاب، متخصص یا فوق تخصص بی‌هوشی، متخصص یا فوق تخصص مغز و اعصاب که دو بار بیمار را معاینه می‌کند و متخصص یا فوق تخصص داخلی بیمار مرگ مغزی را ویزیت می‌کنند، اگر این پزشکان مرگ مغزی را تأیید کنند، نماینده پزشکی قانونی نیز به عنوان ششمین مورد تأییدیه مرگ مغزی را می‌گیرد.

اگر خانواده بیمار، رضایت به اهدای عضو دادند این اقدام صورت می‌گیرد اما اگر رضایت ندهند اقدامات درمانی صورت می‌گیرد تا مرگ بیمار فرا رسد وی با بیان اینکه اگر خانواده بیمار، رضایت به اهدای عضو دادند این اقدام صورت می‌گیرد اما اگر رضایت ندهند اقدامات درمانی صورت می‌گیرد تا مرگ بیمار فرا رسد، افزود:‌ اگر خانواده اجازه اهدای عضو ندهد دستگاه‌ها از بیمار جدا نخواهد شد.

رئیس تیم هماهنگ‌کننده اهدای عضو در همدان با اشاره به اینکه بزرگترین مشکل در این روند رضایت‌گیری است و متاسفانه برخی از خانواده‌ها به اهدای عضو اعضای بیمار خود را رضایت نمی‌دهند، گفت: در این زمینه نیاز به فرهنگ‌سازی وجود دارد کمااینکه طی چندسال اخیر آموزش افراد از طریق برگزاری کلاس‌ها آغاز شده است.

وی با بیان اینکه تا حدودی فرهنگ‌سازی در استان همدان اثرگذار بوده اما فاصله بسیار است زیرا نمی‌خواهیم حتی یک بیمار مرگ مغزی اعضایش را به خاک ببرد، افزود:‌ پارسال ۲۰ مورد رضایت به اهدای عضو در همدان اخذ شد.

وی با بیان اینکه امسال نیز ۴ مورد رضایت به اهدای عضو داده شد که البته چند مورد نیز رضایت ندادند، افزود: ۲۷ هزار و ۵۰۰ نفر تا سال گذشته در واحد تقسیط اهدای عضو وزارت بهداشت ثبت نام کرده‌اند.

رئیس تیم هماهنگ‌کننده اهدای عضودر همدان با اشاره به اینکه در استان همدان لیست افراد نیازمند به اهدای عضو کلیه وجود دارد، افزود:‌ هر سال ۷۰ نفر نیازمند به کلیه در این لیست قرار می‌گیرند که اگر رضایت یک دوم بیماران مرگ مغزی گرفته شود، دیگر نیازمند به دریافت کلیه نخواهیم داشت.

در ایران هر دو ساعت یک بیمار نیازمند به عضو فوت می‌کند

وی با بیان اینکه در ایران هر دو ساعت یک بیمار نیازمند به عضو فوت می‌کند، گفت:‌ در هر ساعت نیز یک بیمار در کشور دچار مرگ مغزی می شود و این فاصله بسیار است که در این زمینه نیز نیازمند فرهنگسازی هستیم.

براساس بررسی ها نخستین پیوند عضو در ایران به سال ۱۳۱۴ بازمی‌گردد اما هنوز هم باگذشت این‌همه سال، بیش از نیمی از خانواده‌های افرادی که دچار مرگ مغزی شده‌اند اجازه اهدا عضو را نمی‌دهند و بر همین اساس سالانه ۲۵ درصد از بیماران در انتظار پیوند، جان خود را از دست می‌دهند.

اهدای عضو می‌تواند باعث نجات جان انسان به‌صورت هم‌زمان شود که البته تحقق چنین مسئله‌ای نیاز به کار فرهنگی درازمدت داشته تا زمینه گرایش به چنین رفتار پسندیده‌ای افزایش یابد بنابراین باید با بهره‌گیری از همه ابزارهای تبلیغاتی به اشاعه آن پرداخت.

بر اساس بررسی‌ها هم‌اکنون تعداد زیادی از بیماران در نوبت دریافت اهدای عضو قرار دارند که به‌طورقطع با گسترش فرهنگ اهدای عضو بیماران مرگ مغزی، نه‌تنها جان تعدادی از شهروندان نجات پیدا خواهد کرد بلکه معضل فروش اعضای بدن که به فرصتی برای سوءاستفاده دلالان و سودجویان تبدیل‌شده نیز مرتفع خواهد شد.

خانواده‌ها با موضوع پیوند عضو آشنا شده‌اند

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز در گفتگو با مهر با بیان اینکه خانواده‌ها با موضوع پیوند عضو آشنا شده‌اند، گفت: در استان خانواده‌هایی وجود دارد که به صورت خانوادگی متقاضی اهدای عضو هستند.

محمدرضا عبادیان با بیان اینکه آمار صدور کارت اهدا عضو رشد پیدا کرده است، عنوان کرد: خوشبختانه با فرهنگ‌سازی برای انجام این کار خداپسندانه، با استقبال همشهریان مواجه شده‌ایم.

وی با بیان اینکه سال گذشته ۶۱ نفر با کمک انجمن اهدای عضو در همدان که کاملا فنی و بین‌المللی است، آموزش دیده‌اند، یادآور شد: این مجموعه ۶۱ نفره شامل پرستاران و پزشکانی بودند که در سطح استان و در مجموعه‌های درمانی حضور دارند.

وی گفت: کار فنی زمانی جواب می‌دهد که فرهنگ‌سازی در آن صورت گرفته باشد به طوریکه این کار از بالاترین سطح آغاز شده و تا تک تک افراد ادامه دارد که این مهم در همدان به خوبی صورت گرفته است.

رئیس دانشگاه‌ علوم پزشکی همدان نیز همدان را از استان‌های پیشرو در انجام عمل پیوند عضو برشمرد و اظهار داشت: گروه تخصصی پیوند عضو در استان همدان از توانمندی بالایی برخوردار هستند و در این راستا همدان یکی از مراکز به‌روز و پیشرفته پیوند عضو در کشور به شمار می‌آید.

سید حبیب‌الله موسوی بهار افزود: اعضا و ارگان‌های بیماران دچار مرگ مغزی قابل‌انتقال و پیوند به بیماران نیازمند عضو است تا به آن‌ها زندگی دوباره بدهد اما متأسفانه به دلیل باورهای غلط مردم روزانه بیماران مرگ مغزی بسیاری با اعضای سالم قابل پیوند از دست می‌روند.

آنچه مسلم است اینکه فرهنگ ایثار و از خودگذشتگی در فرهنگ دینی ما بسیار ارزشمند و مسئله اهدای عضو برای خانواده ها به خاطر از دست دادن عزیز بسیار سخت است اما با الگو از این فرهنگ که می توان عمری دوباره به برخی بخشید و درهای امید را به سوی بیماران منتظر دریافت عضو باز کرد، می توان مروج فرهنگ اهدا عضو در استان همدان بود.

کد خبر 3985514

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha