مدیر کل زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی گفت: اگر برنامه حفاظتی داشته باشیم، میتوانیم با اعتماد به مشارکت جوامع محلی درهای مناطق حفاظت شده را باز، بستر شکوفایی اقتصادی در سطح محلی را فراهم و در عین حال حفاظت مناطق تحت مدیریت را ایجاد کنیم.
حمید گشتاسب میگونی با اشاره به شعار امسال روز جهانی تنوع زیستی «تنوع زیستی و گردشگری پایدار» گفت: در سند توسعه پایدار در بخشهای مختلف به موضوع گردشگری پایدار اشاره میشود. همچنین در تعریف گردشگری پایدار که سال ۱۹۸۸ ارایه شد، به مدیریت کامل و جامع منابع اشاره میشود به طوریکه حفاظت ناظر بر ارزشهای زیبایی شناختی مناظر در دستیابی به گردشگری نوین باشد.
وی ادامه داد: حفاظت یکپارچه مناطق و تنوع اکولوژیک درگردشگری پایدارمهم تلقی میشود. در اولین کنفرانس گردشگری پایدار بر ضرورت حفظ جنبههای فرهنگی و سنتی گردشگری در جوامع محلی تاکید شد. بارزترین وجه گردشگری، اکوتوریسم است، اما اکوتوریسم هنوز در ایران تخصصی نشده است و آژانسهای تخصصی برای اکوتوریسم نداریم.
مدیر کل زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد: گردشگری طبیعی طی سالهای اخیر بیش از پنج درصد درآمد ملی جهان را به خود اختصاص داده است. ۸۰ درصد اشتغالزایی در حوزه صنعت گردشگری، سهم آمریکا و اروپاست و خاورمیانه سهم ۵.۲ درصدی در حوزه گردشگری دارد اما سهم ایران در این زمینه کمتر از یک درصد است.
گشتاسب میگونی باع اعلام اینکه از مجموع گردشگرانی که وارد ایران میشوند تنها ۲.۲ درصد گردشگر طبیعی هستند تصریح کرد: برای نخستین بار در این دوره اعتقاد ما بر این بود که نباید دروازههای مناطق حفاظت شده را به روی مردم ببندیم. برای بیش از ۱۳۰ منطقه حفاظت شده برنامه داریم و علاقهمندان به حوزه گردشگری میتوانند با مراجعه به سازمان حفاظت محیط زیست طرحهای گردشگری خود را ارائه و در صورت تایید، کار خود را شروع کنند.
وی با اعلام این که هم اکنون در پارک ملی خبر و منطقه حفاظت شده روچو گردشگری پایدار آغاز شده گفت: ۴۴ درصد گردشگری طبیعی در کشور استرالیا در مناطق حفاظت شده و پارکهای ملی صورت میگیرد؛ رویکردی که ضروری است در ایران نیز دنبال شود.
نظر شما