خبرگزاری مهر، گروه استانها: یکی از مسائلی که امروز پیرامون ورزش استان سمنان وجود دارد، پروژههای نیمهتمامی است که به طرز شگفتانگیزی در هر هشت شهرستان استان حداقل یکی از آنها دیده میشوند، پروژههایی که بعضاً در مرحله کلنگزنی باقیماندهاند و یا ۱۰، ۲۰، ۳۰ یا حتی ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند اما مردم روی بهرهبرداری از آنها را نمیبینند.
امروز در استان سمنان پروژههای ورزشی هستند که از دولت هشتم بهجای ماندهاند که نمونه آن در شاهرود و حتی سمنان دیده میشود، امکانات ورزشی اما از آن دست مسائلی است که برخلاف پدیده غالب این روزهای استان سمنان، ربطی به شرق و غرب ندارد و در تمام استان وضعیتشان چندان جالب نیست هرچند سرانه ورزشی این استان به نسبت عموم مردم کشور در وضعیت مطلوبی قرار دارد اما در بحث واگذاری اماکن ورزشی به بخش خصوصی اداره کل ورزش و امور جوانان، سازمان خصوصیسازی، استانداری، برنامهوبودجه و دیگر نهادهای ذیربط عملکرد بسیار بدی را داشتهاند حالآنکه با واگذاری آنها به بخش خصوصی میتوان تحولات خوبی را ایفا کرد.
پرواضح است که بخش خصوصی قطعاً دلسوزی بیشتری نسبت به بخش دولتی در باب بهرهبرداری ورزشی در سطح کشور دارد بخش دولتی با هر نوع امکانات و برنامهای در پایان هرماه حقوق خود را دریافت میکند اما بخش خصوصی اگر اهتمامی به ارائه بهترین خدمات ورزشی نداشته باشد در پایان ماه با مشکلاتی روبرو است پس به اعتقاد بسیاری کارشناسان واگذاری بخش ورزش استان به بخش خصوصی میتواند عمل جراحی سنگینی در ورزش این استان باشد تا به سمت بهبود آن حرکت کنیم.
از سوی دیگر کوششهای اداره کل ورزش و جوانان استان سمنان در سالهای اخیر نباید نادیده گرفته شود افتتاح آکادمی ورزشی، سالنهای مخصوص پزشکی ورزشی، میزبانی مسابقات بینالمللی فراوان باوجود محدودیتهای مالی، افتتاح چندین طرح ورزشی و ... که به چیزی شبیه به معجزه نیازمند بود چراکه این اداره کل در مقوله اعتبارات نسبت به پنج سال پیش نیز وضعیت بهتری نداشته است لیکن باید از تلاشگران این عرصه نیز قدردانی کرد اما درمجموع اوضاع ورزش استان چگونه است؟ امروز جایگاه بخش خصوصی در این استان کجاست؟ چه اموری در ارتقای ورزش استان صورت گرفته و طرحهای عمرانی ورزش و جوانان در دیار قومس چیستاند؟ برای پاسخ به این سؤالات با فرزاد فتاحی مدیرکل ورزش و جوانان استان سمنان به گفتگو نشستیم.
*اگر بخواهیم در یک جمله بگوییم که در سالهای اخیر چه تحولی در ورزش استان رخداده، چه میگویید؟
طی سه سال گذشته ۳۷هزار مترمربع به فضای ورزشی استان سمنان اضافهشده است، درواقع باید گفت دولت ۴۵میلیارد تومان طی سه سال اخیر در حوزه ورزش استان سرمایهگذاری کرده است که با پیگیریهای نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی توانستیم ورزش را در سطح مطلوبی از حوزه عملکردی برسانیم.
*در راستای نوسازی زیرساختهای ورزشی استان چه برنامههایی وجود دارد؟
یکی از مشکلات حوزه ورزش و جوانان در طی سالهای گذشته نوسازی و بازسازی اماکن ورزشی است، با توجه به اینکه وضعیت اعتبارات عمرانی استان بسیار محدود بود، در چهارچوب واگذاری پروژهها به بخش خصوصی اقدامات خوبی به انجام رسید ازجمله سالن شهید اکبری شاهرود، خوابگاه سرای ورزشکاران این شهر، سالن ورزشی حجاب سمنان، این فضاها نیاز به سازی کامل داشتند که هزینهها جواب گوی این موضوع نبود لذا توانستیم با استفاده از ظرفیت قانونی بودجه در قالب ماده ۲۷ این پروژهها را به بخش خصوصی واگذار کنیم که بهزودی گزارش کاملی از آنها ارائه خواهد شد.
با پیگیری مسئولان از محل ۲۸صدم درصد مالیات بر ارزشافزوده کشور، یک میلیارد و ۳۷۳میلیون تومان برای بازسازی نوسازی و مقاوم سازی اماکن ورزشی منظور شد. تعداد پروژههای استان زیاد هستند و بسیاری از آنها از گذشتههای دور احداثشده و نیاز به تعمیر و مرمت دارند، خوشبختانه امسال با پیگیری مسئولان از محل ۲۸صدم درصد مالیات بر ارزشافزوده کشور، یک میلیارد و ۳۷۳میلیون تومان برای بازسازی نوسازی و مقاوم سازی اماکن ورزشی منظور شد که در طول عمر ورزش استان بیسابقه بود و میتوان گفت بهاندازه ۱۰الی ۲۰سال اعتبار برای نوسازی و مرمت اماکن ورزشی در اختیار استان قرارگرفته است.
برای تعمیر و نگهداری و نوسازی تجهیزات اماکن ورزشی سمنان ۳۰۰میلیون تومان، شاهرود ۲۲۳میلیون تومان، دامغان ۲۰۰میلیون تومان، گرمسار ۲۰۰میلیون تومان، مهدیشهر ۱۵۰میلیون تومان و برای شهرستانهای میامی، آرادان و سرخه هرکدام ۱۰۰میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شد که این مبلغ میتواند به توسعه ورزش استان کمک کند و امیدواریم با تخصیص این اعتبار شاهد نوسازی اماکن ورزشی باشیم.
*شاهد بر روی زمین ماندن پروژههایی مانند استادیوم ۱۵ هزارنفری شاهرود هستیم، در این مورد چه توضیحی دارید؟
افتتاح فاز اول استادیوم ۱۵ هزارنفری شاهرود تا پایان سال جاری قطعی است طی جلسهای که اسفندماه گذشته با وزیر ورزش و جوانان در تهران درباره پروژههای ورزشی داشتیم، استادیوم ۱۵هزارنفری شاهرود نیز مورد پیگیری قرار گرفت که طی صورتجلسهای مقرر شد فاز اول این مجموعه با ظرفیت پنج هزار تماشاگر توسط شرکت ملی توسعه آغاز شود و همچنین دو میلیارد تومان از اعتبارات سال ۹۵برای آن منظور شد که امیدواریم در سال ۹۶ بااعتبار بیشتری که جذب خواهد شد، این استادیوم به بهرهبرداری برسد.
فاز اول استادیوم ۱۵ هزارنفری شاهرود شامل پنج هزار نفر سکوی تماشاچی، زمین چمن فوتبال، پیست دومیدانی، رختکن، سرویس بهداشتی و روشنایی است.
در سایر نقاط استان نیز شرایط مشابه است برای مثال استادیوم پنجهزارنفری گرمسار در حال تکمیل فاز اول است که طی ماههای آینده به بهرهبرداری خواهد رسید امیدواریم شرکت توسعه و تجهیز بتواند فاز اول این استادیومها را تا پایان سال به اتمام برساند.
* و این مقوله درباره توجه به ورزش همگانی نیز صدق میکند؟
بله؛ حال که درباره شاهرود صحبت کردیم مثال را نیز درباره همین شهر میزنم اعتبارات مطلوبی که به حوزه ورزش و جوانان تعلقگرفته است، لذا برای سالن باستانی ورزشهای زورخانهای شاهرود تاکنون ۶۰۰میلیون تومان هزینه شده که در حال حاضر فقط کارهای جزئی محوطهسازی باقیمانده است چراکه سالن اصلی کاملاً تکمیل و تجهیزات بهزودی خریداری و نصب و طی ماههای آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
اعتبارات خوبی از محل اعتبارات ۲۷صدم درصد مالیات بر ارزشافزوده به استان سمنان تخصیصیافته است از سوی دیگر سالن دیباج و زورخانه باستانی دامغان تاپایان سال افتتاح خواهد شد همچنین تعمیرات کامل سالن شهید باهنر گرمسار به پیمانکار واگذار شد تا کفپوش، نور سالن و دستگاههای خنککننده را انجام دهد و همچنین دیوارکشی مجموعه ورزشی شهید کلاه دوز شهمیرزاد و ایجاد سوئیتهای اسکان ورزشکاران توسط پیمانکار به انجام خواهد رسید همچنین ۲۰۰ میلیون تومان هم برای زمین ورزشی روستای مغان شاهرود منظور شد که این زمین چمن مصنوعی نیز تا دو ماه آینده تکمیل و به بهرهبرداری خواهد رسید.
برای جاده تندرستی شاهرود و سمنان مبلغ ۵۰میلیون تومان اعتبار منظور شده، علاوه بر این طرحها، مجموعه ورزشی جانبازان و معلولان شهر سمنان از محل اعتبارات ملی شرکت توسعه تا پایان امسال به بهرهبرداری خواهد رسید.
*درباره آخرین وضعیت استخر بیارجمند نیز توضیح میدهید؟
عملیات اجرایی این طرح بااعتباری معادل یک میلیارد و ۳۰۰میلیون تومان آغازشده که امیدواریم بتوانیم تا پایان سال آن را به یک مرحله افتتاح نزدیکتر کنیم که باید گفت تکمیل نهایی این پروژه ورزشی در سال ۹۷ خواهد بود و از سوی دیگر از اعتبارات سفر ریاست جمهوری عملیات تکمیل سالن ورزشی دیباج بااعتباری معادل ۳۵۰میلیون تومان و سالن ورزشهای باستانی دامغان بااعتباری معادل ۶۰۰میلیون تومان شروعشده است.
*درباره اعتبارات و پروژههای امسال استان بگوئید.
ابتدا باید بگویم که خوشبختانه از محل اعتبارات ۲۷صدم درصد مالیات بر ارزشافزوده اعتبارات خوبی به استان تخصیصیافته است اما درباره این سؤال نیز باید گفت ساختمان مجموعه فرهنگی جوانان شهرک گلستان سمنان، اتمام ورزش خانه باستانی مهدیشهر، سالن دوهزارنفری مجموعه انقلاب دامغان با یک میلیارد تومان، سالن باستانی گرمسار، سالن بانوان درجزین، سالن حسینآباد کالپوش و سالن اسکواش شهر سمنان و سالن ورزشی یکی از محلههای سمنان جز پروژههای تکمیلی سال جاری خواهد بود. همچنین احداث خانه جوانان استان با یک میلیارد تومان اعتبار و تجهیزاتی مانند سالن آمفیتئاتر تکمیل و به بهرهبرداری خواهد رسید.
*یکی از مسائل پیرامون شما امروز سخنانی درباره تفکیک ورزش از جوانان است، در این مورد توضیح دهید.
بله؛ لایحه تفکیک ورزش از جوانان طرحی است که از طریق کار کارشناسی به مجلس ارائهشده و همه تلاش خود را برای خدماترسانی مطلوب در این مدت اعمال کردیم عملکرد خوب دولت در حوزه جوانان بهویژه در استان سمنان نشان میدهد که کارهای بسیار خوبی از طریق ساماندهی امور جوانان پیگیری و انجامگرفته است قطعاً اگر نمایندههای مجلس با پیشنهاد دولت موافقت کنند ما نیز تابع قانون خواهیم بود.
*و نظر شما درباره لایحه؟
در کل ما از موضوع لایحههای مجلس استقبال میکنیم طبیعتاً تفکیک دو قسمت ورزش و جوانان از هم میتواند باعث خدماتدهی بیشتر به حوزه جوانان شود چراکه دولت با ایجاد یک معاونت در حوزه جوانان میتواند امکانات بیشتری را در این حوزه بزرگ و تأثیرگذار نهادینه کند و اگر نمایندگان مجلس به این طرح رأی ندهند وزارت ورزش و جوانان وادارات تابعه با تمام وجود در خدمت حوزه جوانان خواهند بود.
*درباره اشتغال مربیان بومی نیز توضیح دهید؟
برای اشتغال مربیان در تلاشیم تا با کمک استانداری سمنان بحث خصوصیسازی در ورزش را بهصورت جدی پیگیری کنیم که اگر شرکتها، ادارات و ارگانها از محل منابعی که در اختیار دارند ورود پیدا کنند بیمههای ورزشی خود را تحت پوشش خودشان در قالب باشگاهها سوق دهند قطعاً میتوانیم در طی سال بیش از ۱۰۰باشگاه را تحت پوشش قرار دهیم و هر باشگاه چندین مربی را جذب کند.
میتوانیم با توجه به حوزه اشتغال مربیان و استفاده از توان ملی برای توسعه ورزش از مربیهای جدید استفاده کنیم ضمن اینکه این مربیان به علت بومی بودن حتماً هزینه کمتری به همراه خواهند داشت حال اگر بخواهیم از استانهای دیگر مربی جذب کنیم هزینه زیادی را در این قسمت متحمل خواهیم شد لذا در راستای اقتصاد مقاومتی قدمهای خوبی در این حوزه برداشته شده است.
درسال جاری استعدادیابی بانام آموزش مربیان شروع و طی آن دوره مختلفی شامل دانشافزایی برگزار شد، که دوره دوم سی خرداد با حضور اساتید کشوری برگزار میشود و هدف از این کار برخورداری مربیان از دانش فنی است که همین مربیان اگر جذب باشگاهها و هیئتهای ورزشی شوند، بهنوعی اشتغالزایی برای جوانانی است که تحصیلات عالی ورزشی دارند و از دانش مربیگری نیز برخوردار هستند.
*یکی از انتقادات به شما درباره ورزش روستایی است درباره این امر توضیح دهید؟
هدفگذاری ما راه اندازی ۵۰ خانه ورزش روستایی در استان سمنان است کاری که هیچ وقت نشده بود، لیکن امیدواریم تا پایان سال خانههای ورزش روستایی تجهیز و در اختیار مردم روستاها قرار گیرد، برای تکمیل این خانهها در روستاهایی که فاقد هرگونه امکانات ورزشی هستند یا در مناطق محروم قرار دارند طی جلسهای که با فرمانداران هر شهرستان مشخص شد، تاکنون بیش از ۱۵ خانه ورزش روستایی افتتاح و پنج خانه دیگر نیز درحال تجهیز امکانات آن هستیم که به زودی آنها هم به بهره بردای خواهند رسید.
از سوی دیگر تا پایان سال ۳۰خانه ورزش روستایی در استان سمنان به بهرهبرداری خواهند رسید و درتلاشیم که امکانات لازم برای احداث و راهاندازی ۱۰۰خانه ورزش روستایی تا پایان سال را در برنامه داشته باشیم و اگر منابع مالی جوابگو باشد حتماً این تعداد خانه ورزش روستایی راهاندازی خواهد شد.
*مهمترین دستاورد سال ۹۵ و ۹۶ ورزش استان سمنان را چه دیدهاید و چه پیشبینی می کنید؟
استان سمنان در المپیک ۲۰۲۰کاروان ورزشی ایران در رشته تکواندو و والیبال نماینده دارد، این امری بسیار عظیم است از سوی دیگر با تقویت زیرساختهای ورزشی قهرمانپروری میسر خواهد شد لذا باید باکار جهادی و همکاری گسترده در درجه اول از ورزشکاران و قهرمانان مدالآور استان به بهانههای مختلف تجلیل و آنها را موردحمایت خود قرار دهیم.
همچنین بعد از برگزاری مسابقات ووشو در شهر سمنان با توجه به استقبال خوبی که انجام شد و تأثیر مطلوب حضور کشورها در استان سمنان و توسعه توریسم ورزشی و کمک به ورزش قهرمانی استان تصمیم گرفته شد تا برنامههای دیگری هم تا پایان سال اجرا کنیم ازجمله میزبانی مسابقات بینالمللی قهرمانی بدمینتون که در دو قسمت دختران و پسران در شهریورماه برگزار میشود.
برای میزبانی مسابقات شطرنج جام فجر در بهمنماه جلساتی با فدراسیون مطبوع برگزار و تفاهمنامههایی به امضا رسید و احتمال میدهیم که ۲۵ کشور خارجی در این مسابقات حضور پیدا کنند که اگر هزینههای میزبانی را بتوانیم تأمین کنیم امیدواریم میزبانی مسابقات شطرنج را نیز در کنار بدمینتون شاهد باشیم و درباره میزبانی در رشتههای دیگر هم در حال رایزنی هستیم که اگر منابع مالی جواب دهد در چند رشته دیگر هم میزبانی مسابقات بینالمللی و ملی را خواهیم داشت. امیدواریم در سال جاری که رویدادهای مهمتر و موفقیتهای چشمگیر را در پیش روداریم بتوانیم با پرررنگ جلوه دادن حضور جوانان مدال آور به ایجاد انگیزه در نسل جدید کمک کنیم.
از سوی دیگر اخیراً شاهد کسب مدال طلا در مسابقات آسیایی توسط غزل سلطانی بودیم که نشان می دهد مدالهای خوشرنگ در انتظار ورزشکاران سمنان خواهد بود، ازجمله اعزام جواد عجم از ورزشکاران شاهرود به مسابقات جهانی لتونی که توسط اداره کل رفاه تأمین اجتماعی صورت گرفت و باید گفت هر چه قدر انعکاس موفقیتها بیشتر باشد میتوانیم امید و انرژی مثبت و نشاط را به مردم هدیه می شود.
دستاوردهای حوزه ورزش حاصل کار جمعی و جهادی است لذا باید همه دستگاههای اجرای نیز با حمایت از ورزشکاران و کمک به توسعه اماکن ورزشی در راستای کسب افتخارآفرینی استان سمنان کوشا باشند.
نظر شما